QWEY564 Napisano 19 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 "Pytania o atrakcje turystyczne i miejsca noclegowe" Czołgiem, jedziemy z kumplami w wakacje(początek lipca) rowerami nad morze.. Startujemy z "okolic warszawy", planujemy jechać(robiąc po 100-150km dziennie) w kierunku trójmiasta, przez "okolice" Mławy, Działdowa, Olsztyna(niedaleko kumpel ma działkę więc tu spędzimy przynajmniej jeden nocleg). I następnie wzdłuż całego wybrzeża na Wolin, do Świnoujścia(jest plan żeby przebić się na stronę niemiecką) i Szczecina(skąd pociągiem do wawy) -Jedziemy na dzikusa: sakwy i namiot, noclegi pod chmurką. jest tylko jeden szkopuł, mimo że znam warmię i północne mazowsze całkiem dobrze, to znam te tereny głównie zza szyby samochodu... Może ktoś już odbył podobną wycieczkę lub ma jakieś pomysły co jest po drodze "warte zwiedzenia", w jakiej wsi można się bezpiecznie "rozbić namiotem" i jakich dróg unikać(oprócz tych głównych ofc;)) Na pewno będziemy w okolicach Grunwaldu, Olsztyna, Malborka, może w Kwidzyniu(znalazłem w necie fotki zamku i spodobało mi się)... Jakie jeszcze inne miejsca warto po drodze zwiedzić?, zobaczyć? PS Mile widziane również wszelkie rady dotyczące samej wycieczki(tu np mam problem czy zadowolić się jedynie sakwami czy zainwestować w przyczepkę -ale nie wiem czy jest sens na taką "krótką" trasę targać extrawheela) i np noclegów PS2 Ktoś się orientuje jak wygląda kwestia rowerów w promach kursujących na np Bornholm? albo do Sztokholmu? było by ciekawie na jeden dzień tam wyskoczyć, porowerować i wrócić wieczornym promem. mogło by być ciekawie pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVANVII Napisano 19 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Mława-Grunwald-Ostróda -Pasłęk- Frombork-prom- Krynica Morska-Sztutowo-Trójmiasto albo z Ostródy do Malborka i dalej przez Żuławy do Trójmiasta jak Trojmiasto to oczywiście Hel i dalej na zachód przez Rozewie,Łebę....do Świnoujścia. Ze Świnoujścia do Brandenburgii ,niedaleko od granicy jadąc nadmorskimi ścieżkami rowerowymi mozna dojechać do Penemunde/hitlerowski ośrodek rakiet V1 V2/ Cała trasa nadmorska opisana w przewodniku PASCALA "Pomorze wsch." i Pomorze zachodnie +Bornholm na weekend" . Promy na Bornholm ze Świnoujścia a sezonowo z Ustki i Kołobrzegu. Sztokholm to w przeciwnym kierunku, promy z Gdańska dopływają do Nynashamn skąd do Sztokholmu jeszcze 80 km. Tylko sakwy, nie zabierać wielu ciuchów, palników, garów! Najbardziej czarno widzę Wasz przejazd pociągiem ze Świnoujścia do W-wy !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 19 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 to podobnie jak my... ale jakoś wrócić trzeba a i jeszcze: Ktoś ma jakiś pomysł jak przejechać przez Trójmiasto do Władka żeby zachaczyć np o Westerplatte, molo w Sopocie itp i jednocześnie nie pchać się głównymi drogami? Jak wygląda kilometraż: jaka jest realna odległość z Gdańska do Pucka i ile mniej więcej km jest do przejechania jak bym chciał okrążyć rowerem 3miasto(nie jadąc obwodnicą) czarno to widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cykor Napisano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Jeśli pojedziecie przez Frombork polecam jeszcze kawałek w kierunku Braniewa i za mostem na rzece Baudzie w lewo. Potem jedzie się wzdłuż tej rzeki a nastepnie wałem nad zalewem (fakt że z płyt betonowych ale da się przeżyć) przez Różaniec do Pasłeki Nowej a stamtąd do Braniewa i ponownie do Fromborka na statek do Krynicy. Trasa jest niesamowicie widokowa. Polecam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J0seph Napisano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 a i jeszcze:Ktoś ma jakiś pomysł jak przejechać przez Trójmiasto do Władka żeby zachaczyć np o Westerplatte, molo w Sopocie itp i jednocześnie nie pchać się głównymi drogami? Na Westerplatte - zależnie skąd dokładnie będziecie jechać, Z Westerplatte - Zachaczacie (lub nie ) o Twierdzę Wisłoujście, obok to której kursuje prom przez Motławę, Dalej ul. Wyzwolenia -> ul. Krasickiego (kawalek portu, i tysiące amochodów do zobaczenia), i dalej wskoczcie na Ścieżkę rowerową biegnącą wzdłuż plaży. Biegnie ona do samego Molo w Sopocie (w sezonie, szczególnie w Sopocie może być na niej gęsto) Jak wygląda kilometraż: jaka jest realna odległość z Gdańska do Pucka i ile mniej więcej km jest do przejechania jak bym chciał okrążyć rowerem 3miasto(nie jadąc obwodnicą) Ja bym na Waszym miejscu nadłozył kilkanaście kilometrów, i już w Sopocie, po zwiedzeniu mola uciekł ul. Reja do Osowy, a dalej pojechał przez Chwaszczyno (dość ruchliwy odcinek) -> Bojano -> Koleczkowo -> Bieszkowice -> Nw. Dwór Wejcherowski skąd przez Zbychowice zjechałbymdo Redy, dalej na północ do Pucka. Albo z Koleczkowa przez Rumię, i zaatakoać bocznymi drogami Puck - można kilka opcji wymyślić patrząc na mapę. Kawalek trzeba nadłozyć, ale nie jedzie się przez miasto (Jadąc wzdłuż głównego ciągu komunikacyjnego, jedziesz non stop miastem, najpierw Gdańsk, poźniej Sopot, Gdynia, Rumia,Reda... ścieżki znajdziesz w Gdańsku, względnie w Sopocie, a dalej... chodniki. Ruch główną drogą jest zbyt duży, żeby ryzykować jazdę z samochodami.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 20 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 dzięki wielkie, o taką odp właśnie mi chodziło... teraz tak sobie pomyślałem że jak będzie zbyt tłoczno i ruchliwie na drogach to można pokombinować z SKM... ale na bardziej szczegółowe opracowanie trasy przyjdzie jeszcze czas... thx i pzdr PS oczywiście cały czas jestem otwarty na propozycje miejsc wartych uwagi a nie koniecznie dobrze i powszechnie znanych(i uwzględnionych w przewodnikach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enzojabol Napisano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Z tego co pamietam to od Pucka do Władka idzie ściezka rowerowa, ale mogę się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J0seph Napisano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Z tego co pamietam to od Pucka do Władka idzie ściezka rowerowa, ale mogę się mylić. Biegnie do samego Helu, Jednak standart, to mix wszystkiego (kawalek bitunicznej, kostka, chodniki, gruntowa, i jakieś rozpadające się biale betony ?), ja tam preferuje asfalt - lepsza nawierzchnia i płasko (ścieżka tociągłe zjazdy, podjazdy, przejazdy, etc.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 21 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 ścieżkę rowerową od Pucka na Hel znam dobrze, niestety w zeszłym roku byłem na nią skazany przez 4dni(od tamtej pory unikam kostki jak tylko mogę)... Jedynym urozmaiceniem jest zjazd i podjazd przy kościele w Swarzewie, o monotonii jazdy z Władka na Hel nie wspomnę... "ja tam preferuje asfalt - lepsza nawierzchnia i płasko" Przypominam o nakazie jazdy po ścieżce rowerowej. Tak wiem że to głupie, ale takie nasze rowerowe życie... -zawsze pod górkę Jeszcze jedno pytanie: ktoś się orientuje czy w Malborku pod zamkiem jest jeszcze(kiedyś było) pole namiotowe?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.