Skocz do zawartości

[lancuch] rohloff czy wippermann?

verul

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :D

szukam lancucha do nowego napedu. Bedzie to kaseta XTR '07 11-32 i korba XT '08. Naped drogi wiec priorytetem jest jak najdluzsza jego zywotnosc.

Waham sie miedzy Connex'em 908 Wippermanna a SLT 99 Rohloffa.

Interesuja mnie wypowiedzi osob ktore mialy z tymi lancuchami stycznosc.

Czy Rohloff faktycznie szybko zajezdza naped? Czy wolniej sie bedzie rozciagac od Wippermanna?

Albo inaczej: jakie 3 lancuchy do 130zl sztuka wybrac?

waze 80kg, nie jezdze za bardzo silowo ale zdaza sie. Na starym napedzie Shimano HG 53 wyciagnal sie po jakichs 1500-2000km. Przynajmniej tak mowili w serwisie.

Ps: Na tych 3 lancuchach mam zamiar jechac do zajechania ich i kasety.

Łańcuch Rohloffa jest faktycznie twardy, ale zastanawiam się co szybciej zużyje kasetę czy twardy łańcuch czy łańcuch wyrobiony i wydłużony... Ja jednak byłbym za rohloffa tym bardziej że jego cena np? w Centrumrowerowym jest bardzo dobra...

Connex, Connex i jeszcze raz Connex!!!!!!!!!!!!!!!

WIPPERMANN Wymiata!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A jaką ma kozacką spineczkę.

I jak ładnie się sprawuje.

Nie jest wcale najtwardszy wiec nie skatuje kasety.

W szosóweczce nawet pięknie chodzi.

Bo w góralu od niedawna, ale też lubimy :)

Nie mam co prawda tak dobrej kasety, ale do swojego wybrałam ConneXa 908.

Akurat trafiłam na niezłą cenę w Cykloturze (połowa marca): 94,90 zł/szt.

Nie za wiele Ci pomogę, ale...

Jeden łańcuch już przejechał ok. 420 km. Teraz drałuje na drugim (ok. 270). Różne warunki. Piasek, deszcz, kałuże. Póki co jedyne uwagi mogę mieć co do smaru firmowego (lepki), który dosyć szybko się wypłukuje po deszczu i kałużach.

W międzyczasie był wątek na preclu akurat o wippermanach: http://groups.google.pl/group/pl.rec.rower...mp;q=wipperman#

Co mnie trochę wystraszyło, jednak wydaje się, ile osób tyle opinii.

Co masz na mysli piszac CN7071? Jesli lancuch shimano to odpowiem: obecny rozciagnal sie po 1500km, nigdy wiecej sh*tmano w lancuchach. Nawet SRAMa nie chce a ogolnie jestem jego zwolennikiem (Tyl X-0, gripy X-0). Interesuja mnie firmy specjalizujace sie w lancuchach.

Łańcuchy Shimano są w pień miękkie i to opinia często przeze mnie słyszana. Twardszy jest Sram a dalej Wippermann i Rholoff. To po pierwsze.

Druga sprawa to fakt, że mimo wszystko ceny zbyt wysokiej nie mają a to jakoś nie świadczy o powalającej jakości materiałów.

Kolejna sprawa. Shimano są skuwane. Natomiast Connex'y Wippermanna mają już w komplecie rewelacyjną spinkę.

Nie narzekam jakoś przesadnie na Shimano, kiedyś sporo czasu jeździłem i się żyło.

Teraz niedawno lekko używanego CN-HG73 zmieniłem na Connex 908. Mam Connexa w szosówce i spisuje się świetnie, dlatego w góralu uważam, że będzie podobnie.

Jezdzilem na connexach i moim zdaniem xtr lepiej wspolpracuje z napedem sh - a taki masz. Po drugie wykazuje mniejsza wrazliwosc na rdze (dla mnie wazne) caly czas mam na mysli xtr. Po trzecie spinka connexa dwa razy mi sie rozpiela podczas jazdy, raz na zjezdzie z Pilska aktualnie uzywam spinek srama (kosztuja niewiele, zdaza im sie peknac), co do trwalosci nie zauwazylem sprcjalnych roznic, connex tez sie wyraznie rozciaga.

Z rohloffem nie mialem kontaktu.

Łańcuchy Shimano są w pień miękkie i to opinia często przeze mnie słyszana. Twardszy jest Sram a dalej Wippermann i Rholoff. To po pierwsze.Łańcuchy Shimano są w pień miękkie i to opinia często przeze mnie słyszana. Twardszy jest Sram a dalej Wippermann i Rholoff. To po pierwsze.
Jak i również można poczytać że to Sramy lub Wippermany są "miękkie". Nie można powiedzieć że to jest lepsze od tego bo ile użytkowników tyle opinii - wszystko zależy od szczęścia i osobistych uprzedzeń. Każdy musi sam sobie znaleźć swoją markę. U Ciebie jakość biegnie drogą Wipperman->Sram->Shimano u mnie biegnie to w inny sposób Shimano->Wipperman->Sram i zbierając to do kupy wychodzi masło maślane.

Druga sprawa to fakt, że mimo wszystko ceny zbyt wysokiej nie mają a to jakoś nie świadczy o powalającej jakości materiałów.

Na cenę może wpływać cała masa innych rzeczy.

Kolejna sprawa. Shimano są skuwane. Natomiast Connex'y Wippermanna mają już w komplecie rewelacyjną spinkę.

Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zakupić taką spinkę do Shimano (tym bardziej że łańcuchy są tańsze).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...