Xanagaz Napisano 16 Kwietnia 2008 Napisano 16 Kwietnia 2008 W przyklejonym temacie jest o sramowskim systemie 1:1 i 1:2 czy tam 2:1, czy to nadal się tyczy najnowszych modeli tych firm (Shimano i Sram), czy może bez obaw kupować X.9 na tył i Dual Controle St-m760? Jak było to sorry, nadal szukam
bialykom Napisano 16 Kwietnia 2008 Napisano 16 Kwietnia 2008 Nic sie nie zmienilo Wymienione komponenty nie beda prawidlowo wspolpracowac.
Xanagaz Napisano 16 Kwietnia 2008 Autor Napisano 16 Kwietnia 2008 Co stoi na przeszkodzie? Bo w sumie jak dla mnie to ilość "branej" linki może być tylko problemem.
bialykom Napisano 16 Kwietnia 2008 Napisano 16 Kwietnia 2008 Nic sie nie zmienilo = SRAM caly czas stosuje system 1:1, a Shimano 1:2
ulvgar Napisano 16 Kwietnia 2008 Napisano 16 Kwietnia 2008 Nic dodać nic ująć. SRAMa i Shimano można mieszać tylko w przedniej przerzutce.
bodziekk Napisano 16 Kwietnia 2008 Napisano 16 Kwietnia 2008 Co stoi na przeszkodzie? Bo w sumie jak dla mnie to ilość "branej" linki może być tylko problemem. To nie jest tylko. To jest AŻ. Właśnie dlatego taki układ nie będzie działać.
bartek_1990 Napisano 16 Kwietnia 2008 Napisano 16 Kwietnia 2008 No chyba, ze sie kupi SRAMa w wersji 1:2.
Mod Team bogus Napisano 16 Kwietnia 2008 Mod Team Napisano 16 Kwietnia 2008 A są przerzutki Sram'a na 1:2? Manetki na pewno tak, ale pojawiło się pytanie o manetki Shimano i przerzutkę Sram, a nie na odwrót.
bodziekk Napisano 16 Kwietnia 2008 Napisano 16 Kwietnia 2008 Nie ma takich przerzutek, ale kiedyś były.
Xanagaz Napisano 16 Kwietnia 2008 Autor Napisano 16 Kwietnia 2008 A to dlaczego w przedniej przerzutce jakoś udaje się mieszać komponenty dowoli (dowoli?) a w tylnej jest inaczej? Przednia się ustandaryzowała czy po prostu tak już było od zawsze?
ulvgar Napisano 16 Kwietnia 2008 Napisano 16 Kwietnia 2008 Widocznie system 1:1 nie sprawdza się/nie jest potrzebny*. Wyobraź sobie ile potrzebowałbyś czasu by wrzucić z młynka na blat. W przerzutce tylnej te różnice nie są tak odczuwalne, tym bardziej że manetki x-9 i x-0 posiadają system minimalnego ruchu dźwignią - zero loss travel. * - niepotrzebne skreślić
bialykom Napisano 16 Kwietnia 2008 Napisano 16 Kwietnia 2008 W przedniej przerzutce nie jest potrzebna taka dokladnosc, jak w tylnej.
tobo Napisano 17 Kwietnia 2008 Napisano 17 Kwietnia 2008 przednia przerzutka obsluguje tylko trzy przelozenia i istotne jest by WRZUCILA lub ZRZUCIŁA na daną tarczę i po tym zabiegu zazwyczaj prowadnica nie jest dokładnie po środku nad tarczą mechanizmu tylko bez problemu może być mniej lub bardziej przesunięta w lewo lub prawo. niewielkie przesunięcie przerzutki tylnej powoduje jednak oda razu utratę precyzji zmiany przełożenia. myślę że w czasie jazdy w terenie o zmiennym profilu zmieniam przełożenia kilkanaście razy w ciągu godziny czasami więcej a z przodu bywa że wcale. a do tego przy obrotowych gripach z mikroindeksacją przednią przerzutkę można ustawić również w położeniach pośrednich co zupełnie praktycznie eliminuje konieczność precyzyjnego uregulowania przerzutki - trze o łańcuch to obracam gripa i odsuwam wózek przerzutki i po sprawie. przerzutki srama w systemie 2:1 były produktami kupionego przez srama sachsa: neos, quarz, plasma, centera. ich minusem było to ze były zrobione z plastiku i w koszmarnym tempie dostawały luzów lub rozlatywały się. sachs robił jednak jeszcze wcześniej wspaniałe przerzutki wysokiej klasy wykonane w całości z metalu i swoim użytkownikom zapewne świetnie służyły lub nawet służą do dziś.
amoniak Napisano 17 Kwietnia 2008 Napisano 17 Kwietnia 2008 mam jeszcze szosowego Sachs`a Rivala z 1996 roku działa świetnie, zero luzów, niestety obsługuje nie więcej jak 7 przełożeń i podpiłowanie regulacji by obsługiwał więcej niestety nie wchodzi w grę Można pogodzić Shimano i Campagnolo i Sram Potrzebny jest shiftmate tu masz temat z wyjaśnieniem działania http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...mp;#entry449332
Drozdzu5 Napisano 26 Kwietnia 2008 Napisano 26 Kwietnia 2008 Hej. Mam pytanie, właśnie o kombatybilność między automatem a manetkami. Posiadam aktualnie manetki Sram Gripshift MRX170 (takie jak tutaj: http://www.discountbicycles.co.uk/biz/prod...&xSec=4469) Planuję modernizację sprzętu i myślałem o Shimano Alivio. I teraz pytanie czy będą ze sobą współpracować? Nie umiem doszukać się informacji w jakim systemie działa ta moja manetka SRAMa. Jakby działała w 2:1 to by chodziło z tym Alivio, jeśli w 1:1 to już nie. Dobrze rozumiem? Czy ktoś wie w jakim systemie jest ta manetka?
Schwefel Napisano 26 Kwietnia 2008 Napisano 26 Kwietnia 2008 Jak masz napisane na gripie MRX to będzie chodziło z każdą przerzutką Shimano ale ze Sramem już nie. Sprawdź dokładnie napis na manetce bo Sram 3.0 i 5.0 wyglądał tak samo a nie działał z Shimano.
Drozdzu5 Napisano 27 Kwietnia 2008 Napisano 27 Kwietnia 2008 Wszystkie informacje, które udało mi się znaleźć na manetce: SRAM GRIP SHIFT MRX 3 L PAT 5,524,501 5,476,0109 204-10
anulkaa Napisano 27 Kwietnia 2008 Napisano 27 Kwietnia 2008 Na stronie SRAM'a seria MRX (Pro™ Twist Shifter; Comp™ Twist Shifter; MRX™ Twist Shifter) jest na system 2:1. http://sram.com/en/srammountain/compatible...s/mrx/index.php Tutaj, natomiast, ktoś sprzedaje rower http://www.bikeforum.pl/showthread.php?p=35774 wlasnie z takimi manetkami a za przerzutkę ma Alivio.
Drozdzu5 Napisano 27 Kwietnia 2008 Napisano 27 Kwietnia 2008 Wszyscy mówią, że będzie współpracować, więc chyba faktycznie TAK. To super. Dzięki za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.