Skocz do zawartości

[przerzutka vs zmieniacz]Kompatybilność napędu

Xanagaz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W przyklejonym temacie jest o sramowskim systemie 1:1 i 1:2 czy tam 2:1, czy to nadal się tyczy najnowszych modeli tych firm (Shimano i Sram), czy może bez obaw kupować X.9 na tył i Dual Controle St-m760?

Jak było to sorry, nadal szukam

Napisano
Co stoi na przeszkodzie? Bo w sumie jak dla mnie to ilość "branej" linki może być tylko problemem.

To nie jest tylko. To jest AŻ. Właśnie dlatego taki układ nie będzie działać.

Napisano

A to dlaczego w przedniej przerzutce jakoś udaje się mieszać komponenty dowoli (dowoli?) a w tylnej jest inaczej? Przednia się ustandaryzowała czy po prostu tak już było od zawsze?

Napisano

Widocznie system 1:1 nie sprawdza się/nie jest potrzebny*. Wyobraź sobie ile potrzebowałbyś czasu by wrzucić z młynka na blat. W przerzutce tylnej te różnice nie są tak odczuwalne, tym bardziej że manetki x-9 i x-0 posiadają system minimalnego ruchu dźwignią - zero loss travel.

* - niepotrzebne skreślić

Napisano

przednia przerzutka obsluguje tylko trzy przelozenia i istotne jest by WRZUCILA lub ZRZUCIŁA na daną tarczę i po tym zabiegu zazwyczaj prowadnica nie jest dokładnie po środku nad tarczą mechanizmu tylko bez problemu może być mniej lub bardziej przesunięta w lewo lub prawo. niewielkie przesunięcie przerzutki tylnej powoduje jednak oda razu utratę precyzji zmiany przełożenia. myślę że w czasie jazdy w terenie o zmiennym profilu zmieniam przełożenia kilkanaście razy w ciągu godziny czasami więcej a z przodu bywa że wcale. a do tego przy obrotowych gripach z mikroindeksacją przednią przerzutkę można ustawić również w położeniach pośrednich co zupełnie praktycznie eliminuje konieczność precyzyjnego uregulowania przerzutki - trze o łańcuch to obracam gripa i odsuwam wózek przerzutki i po sprawie.

przerzutki srama w systemie 2:1 były produktami kupionego przez srama sachsa: neos, quarz, plasma, centera. ich minusem było to ze były zrobione z plastiku i w koszmarnym tempie dostawały luzów lub rozlatywały się. sachs robił jednak jeszcze wcześniej wspaniałe przerzutki wysokiej klasy wykonane w całości z metalu i swoim użytkownikom zapewne świetnie służyły lub nawet służą do dziś.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Hej. Mam pytanie, właśnie o kombatybilność między automatem a manetkami.

Posiadam aktualnie manetki Sram Gripshift MRX170 (takie jak tutaj: http://www.discountbicycles.co.uk/biz/prod...&xSec=4469)

Planuję modernizację sprzętu i myślałem o Shimano Alivio. I teraz pytanie czy będą ze sobą współpracować? Nie umiem doszukać się informacji w jakim systemie działa ta moja manetka SRAMa. Jakby działała w 2:1 to by chodziło z tym Alivio, jeśli w 1:1 to już nie. Dobrze rozumiem? Czy ktoś wie w jakim systemie jest ta manetka?

Napisano

Jak masz napisane na gripie MRX to będzie chodziło z każdą przerzutką Shimano ale ze Sramem już nie. Sprawdź dokładnie napis na manetce bo Sram 3.0 i 5.0 wyglądał tak samo a nie działał z Shimano.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...