Skocz do zawartości

[tarcza] Róznica między deore a XTR

Szajbz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Kupiłem hebelki XT 2008, tarcze zostały mi od deorek, i pytanie czy kupując tarcze Xtr zmienią sie parametry hamowania?

zastanawia mnie to czy w jakim kolwiek stopniu będzie zauważalna różnica

mimo wszystko przydało by sie wymienic deorki bo gną sie jak plastelina

Napisano

Na pewno xtr będzie nieco trwalszy i sztywniejszy, aczkolwiek czy będzie zauważalna różnica w skuteczności hamulców to nie jestem w stanie powiedzieć, może minimalna. Większa jest różnica w działaniu pomiędzy poszczególnymi modelami klocków niż tarcz.

Dla mnie najdroższe tarcze z pod znaku shimano mają jedną, największą zaletę - wygląd B)

Napisano

zauważ różnicę w otworach wentylacyjnych ( wielkość i kształt ). XTR pewnie zapewni lepsza wentylacje, czyli wolniej będzie sie nagrzewać i szybciej studzić, co ma duże zalety np. w górach :] no i jeszcze lżejszy jest od Deorki :]

Napisano

muszę jutro wyciągnąć klocki i sprawdzić z czego są, bo sam jestem ciekaw

a czy tarcza xtra poprzez ten pająk jest sztywniejsza czy nie ma różnicy od pozostałych Shimano

Napisano

Ja się przesiadłem z mechanicznych tarczówek na XTRy i powiem tyle że tarcze z XTRa szybciej się chłodzą, deorki całe się nagrzewały a w XTRkach pająk jest zimny, poza tym żadnego dzwonienia nie słyszę co zdarzało sie czasem w deorkach, więc i są sztywniejsze, a na pewno sztywniejsze od avidowskich tarcz. Kumpel ma juicy 3,5 i przeklina bo przy byle wiaterku bocznym dzwoni mu jakby jechał saniami św Mikołaja :P

Napisano

Ja mam juicy carbon z oryginalnymi tarczami i żadnego mikołaja nie słyszałem. Czasem jak mocniej się w zakręcie złożę to może przelatuje gdzieś w okolicach, ale to tak słabo go było słychać ;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...