Szajbz Napisano 13 Kwietnia 2008 Napisano 13 Kwietnia 2008 Witam. Kupiłem hebelki XT 2008, tarcze zostały mi od deorek, i pytanie czy kupując tarcze Xtr zmienią sie parametry hamowania? zastanawia mnie to czy w jakim kolwiek stopniu będzie zauważalna różnica mimo wszystko przydało by sie wymienic deorki bo gną sie jak plastelina
pogromca0szos Napisano 14 Kwietnia 2008 Napisano 14 Kwietnia 2008 Na pewno xtr będzie nieco trwalszy i sztywniejszy, aczkolwiek czy będzie zauważalna różnica w skuteczności hamulców to nie jestem w stanie powiedzieć, może minimalna. Większa jest różnica w działaniu pomiędzy poszczególnymi modelami klocków niż tarcz. Dla mnie najdroższe tarcze z pod znaku shimano mają jedną, największą zaletę - wygląd
omen Napisano 14 Kwietnia 2008 Napisano 14 Kwietnia 2008 zauważ różnicę w otworach wentylacyjnych ( wielkość i kształt ). XTR pewnie zapewni lepsza wentylacje, czyli wolniej będzie sie nagrzewać i szybciej studzić, co ma duże zalety np. w górach :] no i jeszcze lżejszy jest od Deorki :]
ulvgar Napisano 14 Kwietnia 2008 Napisano 14 Kwietnia 2008 I ten kształt na pająku Macałem ostatnio 180tkę XTRa, jedna z ładniejszych jeśli o wygląd chodzi
kello Napisano 15 Kwietnia 2008 Napisano 15 Kwietnia 2008 od deorek nie sa przeznaczone tylko do zywicznych klockow przypadkiem ? chociaz w xt tez chyba fabrycznie jest zywica... ale xtr to juz metale
Szajbz Napisano 19 Kwietnia 2008 Autor Napisano 19 Kwietnia 2008 muszę jutro wyciągnąć klocki i sprawdzić z czego są, bo sam jestem ciekaw a czy tarcza xtra poprzez ten pająk jest sztywniejsza czy nie ma różnicy od pozostałych Shimano
sabotagedsc Napisano 19 Kwietnia 2008 Napisano 19 Kwietnia 2008 Ja się przesiadłem z mechanicznych tarczówek na XTRy i powiem tyle że tarcze z XTRa szybciej się chłodzą, deorki całe się nagrzewały a w XTRkach pająk jest zimny, poza tym żadnego dzwonienia nie słyszę co zdarzało sie czasem w deorkach, więc i są sztywniejsze, a na pewno sztywniejsze od avidowskich tarcz. Kumpel ma juicy 3,5 i przeklina bo przy byle wiaterku bocznym dzwoni mu jakby jechał saniami św Mikołaja
pogromca0szos Napisano 22 Kwietnia 2008 Napisano 22 Kwietnia 2008 Ja mam juicy carbon z oryginalnymi tarczami i żadnego mikołaja nie słyszałem. Czasem jak mocniej się w zakręcie złożę to może przelatuje gdzieś w okolicach, ale to tak słabo go było słychać ;p
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.