mako7 Napisano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Panowie potrzebuję wykręcic śrubę imbusowa która ma zerwany imbus(bardzo mięka stal dobre klucze obrobiły ja na maksa) śruba jest wkręcona na niebieskiego Locite (przeciw odkręcaniu gwintów) Jakieś pomysły. Zastrzegam zero nawalania młotkami i inne takie... Stosunkowo "delikatny" problem... Jakieś pomysły, sugestie? Pewnie zostaje tylko wiercenie i wykrętak? Ale mam obawy by i on nie pękł w czasie wkręcania 'wykręcania" ? raczej precyzyjniejsza robota bo niestety późniejsze ewentualne przegwintowanie otworu pod śrubę na inny wymiar nie wchodzi w rachubę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Można -chyba , zrobic nacięcie na łbie śruby pod śrubokręt -jakims dremelem lub brzeszczotem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mako7 Napisano 13 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Też o tym myślałem, ale zastanawiam się czy ma to sen jeżeli imbus nie odkręcił (obrobił śrubę) to czy płaski da radę?? Śruba to M8... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Srubokręt można obracac np. żabką.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Mako7 chodzi o to, ze w takim nacięciu śrubokręt i tak ten rowek zniszczy (przekręci) i się nie wykręci tej śruby. Z mojej strony propozycja to wiertło, gwintownik M5 lub M6 z lewym gwintem i takaż śruba z lewym gwintem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mako7 Napisano 13 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Tylko że obawiam się że gwintownik może za bardzo się rozepchac w śrubie i ja jeszcze mocniej zaczopowac w tulei...chyba lepszy wykretak który ma postac stożka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Mako jakis czas temu mialem problem ze sruba wkrecona w pivot, ktorej ukrecilem lepek Pomoglo cieniutenkie wiertło i wiercenie od drugiej strony tak, ze sruba wyszla tym samym otworem, ktorym weszla. W Twoim przypadku, jesli nie ma opcji przepchnięcia (przekręcenia) jej na wylot, to pozostaje nawiercic gwintownikiem i wykręcić. moim zdaniem nie masz sie czego obawiac. jak wiesz sruba w pivocie miala mniejsza srednice niz ta Twoja i dalo rade bez problemu wykonac tą operację. bylo o tyle latwo, ze wykrecilem pivot z ramy, ale o zadnym "rozsadzeniu" sruby nie bylo mowy. Tyle z mojej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mako7 Napisano 13 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Ponieważ na tej śrubie obraca się łozysko zastanawiam się czy nie lepiej rozwiercic łeb śruby i zdjac łożysko a pózniej ten 1 cm kawałek razem z reszta gwintu odkecic np? kombinerkami?? Pytam was bo może ktoś bedzie miał jakiś sensowny pomysł... Taka śrubę muszę wykręcic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Ale z tym śrubokrętem mozna spróbowac -nic sie nie traci. O jaki rozmiar śruby chodzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Główka śruby wystaje, czy jest schowana? Jeśli wystaje to pilnik w łapkę i szlifujemy tak aby dało się odkręcić np płaskim albo oczkowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Łepek wygląda dość solidnie - ja bym spróbował naciąć jej rowek na śrubokręt płaski i spróbować wykręcić. W razie czego unikniesz tego czego sie boisz - rozsadzenia sruby, a jak nie to pozostanie Ci jeszcze opcja z wierceniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mako7 Napisano 13 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 To jest jakaś myśl tym bardziej ze hipotetycznie mam dostęp od drugiej strony (zakładam że tam znajdujaca sie śruba da sie wykręcic)... Wystaje,łeb cały wystaje ten zamiennik który jest na zdjęciu będzie się trochę chował ale jest z tytanu więc zakładam że się nie "obrobi" .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Takze do dziela Do odwaznych swiat nalezy A ze sie tak spytam, to w tym ibisie taki bigos narobiles? Czy w rowerku Twojej kobitki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mako7 Napisano 13 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 kolega ma Dremela z takimi małymi tarczkami do ciecia metalu więc może to jest jakieś rozwiazanie muszę kupic tylko szerszy śrubokręt niz te które mam lub tzw "punktak" on ma możliwośc dobrego zaparcie się o śrubę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Wiedziałem, że mój pomysł będzie dobry... Człowiek po małym śmiganku zawsze lepiej myśli... Za szybko tu się te posty pojawiają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mako7 Napisano 13 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Niestety Ibis... za dobre mam klucze imbusowe. Co prawda nic się nie dzieje bo tak naprawdę nie muszę tego wykęcac na ta chwilę ale "chciałem" podmienic na fabryczny pakiet tytanowy i nic nie wyszło .... A teraz mnie męczy i wkurza sama świadomośc bo tak jak piszę robic tego nie muszę... (zachciało mi się 100g urywac z wagi)...:-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 hehehe Mako to co w końcu zrobisz? Bo nie wiem na co sie zdecydowales? PS.Co to jest Dremel? PS.Kurcze to bida bo faktycznie z carbonem nie ma zartow. Uwazaj tylko, ale chyba tego Ci mowic nie musze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mako7 Napisano 13 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Do karbonu na szczęsicie w tym miejscu stosunkowo daleko...,ale i tak wszystkie siłowe rozwiazania (walenia tłuczenia pukania) odpadaja...Ale tak jak piszę chec zrobienia z tym porzadku bierze się raczej z samej chęciu usprawnienia 'dysfunkcji" niż rzeczywistej potrzeby. No i chęci zakończenia całkowitej budowy roweru o pakiet ibisowski (skoro już jest)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Dremel - to cos w tym stylu http://www.dremeleurope.com/dremelocs-pl/C...amp;ccat_id=471 . Mako - nie musi byc nowy śrubokręt - możesz użyc np. starego odpowiednio wyszlifowanego pilnika -odpadnie problem z przyłożeniem siły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mako7 Napisano 13 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Dremel to taka mini szlifierko, wiertraka(dośc precyzyjna) w każdym razie ma to tarczkę do cięcia 2cm o grubosci niecałego milimetra... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 grzegorz1974paszek dobrze prawi. Zrobić nacięcia jak na śrubokręt płaski, a potem do odkręcenia użyć czegoś pokroju brzeszczota, tylko odpowiednio grubszego, co by łatwo dało się odkręcić. Jak można zrobić krzywdę takiej ramie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mako7 Napisano 13 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 ramie sie krzywda nie stała (Na razie)najwyżej łożysko szlak trafi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 13 Kwietnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Skoro imbusem który ma 6 punktów oparcia nie odkręciłeś bo zjechałeś śrubę to nie licz, że zrobi to za ciebie śrubokręt płaski bądź krzyżakowy. Według mnie rozwierć od drugiej strony i wtedy powinno to wyjść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Tylko ze imbus latwo sie wyrabia. Sam z siebie jest prawie okragly wiec wystarczy lekko wyrobic i juz sie obraca. Wyrobienie plaskiego w ten sposob jest po prostu niemozliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Też tak uważam. Śruby imbusowe są lipne.Bardzo łatwo je wyrobić przypadkowo. Omsknie sie klucz i już nic nie wyszło ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.