Skocz do zawartości

[piasta] Novatec D042SB nie polecam

cykista

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Piasta wytrzymała 1,5 sezonu niezbyt intensywnego użytkowania. Na dzisiejszej przejażdżce zauważyłem, że coś mi się tłucze w rowerze przy przejeżdżaniu przez nierówności. Na początku piasty nie podejrzewałem, bo przy kręceniu żadnych odgłosów nie wydawała, a bębenek łapał prawidłowo. Dopiero w domu okazało się, że bębenek wybrał wolność...

Na filmiku nie widać specjalnie ruchu kasety, ale dobiegające odgłosy są dość nieciekawe

http://www.wrzuta.pl/film/pYvkmOQ9hs/novatek_nie_polecam

Wcześniej zraziłem się do Shimano, teraz Novatec zostają więc, piasty klasy DT. Szkoda tylko, że ceny w Polsce nie są zbliżone choćby do tych z USA.

Napisano

A jesteś pewien, że to bębenek? Bo mnie z filmiku (specjalnie obejrzalem więcej niż raz) wydaje się, że to mogło się coś stać z kasetą - jak ruszasz większymi zębatkami, to tak do 5ej jest inaczej, a potem od 4ej w dół inaczej skaczą. Masz kasetę na pająku czy skręcaną? Bo może coś w niej strzeliło? By się upewnić, trzeba ją odkręcić i wtedy sprawdzić - taka obserwacja, na dodatek bez zdjęcia koła z roweru, niewiele da.

PS. PRZYWITAJKA - KLIK KLIK.

I miejmy nadzieję, że admini nie usuną zaraz tematu...

Napisano

Temat założyłem ja tylko że z innego konta, w którym mam przekręconą nazwę użytkownika. Normalnie się z niego nie loguje, ale jak widać dzisiaj mi się udało.

Jeśli chodzi o problem bębenek Novateca - kaseta XT, to po dokładniejszych oględzinach przychylam się do stwierdzenia, że przyczyną tego hałasu może być odkręcona kaseta. Jak znajdę chwilkę wolnego czasu to sprawdzę wszystko dokładnie.

Gość R3surrection
Napisano

u mnie też się lekko rusza na nowej piaście... ale nie tak xDDDDDDDDDDDDDDDD dałem z wysyłką 40zł więc nie przeżywam koła do przeczekania na jakieś pożądne ;)

Napisano

Podsumowując temat piasta Novateca D042SB jest sprawna , bębenek nie ma żadnych luzów.

Tak jak mówiliście przyczyną hałasów była poluzowana kaseta, a nie bębenek piasty.

P.S. Człowiek ma nauczkę, że zanim wyda się opinnie na jakiś temat, to najpierw trzeba się z nim dokładnie zapoznać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...