bikebundy Napisano 12 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Przymierzam się do zrobienia rozpiski wagowej swojego roweru (mocno wylajtowanego w stosunku do stanu katalogowego ;-) ) i przyznam, że nie bardzo mi się uśmiecha tak radykalne rozebranie go, aby zważyć "gołą" ramę. Jeśli ktoś z Was dysponuje dokładną wagą ramy Author Versus, model 2007, rozmiar 17 cali (bez sterów i zacisku podsiodłowego), to byłbym bardzo wdzięczny. W sieci znalazłem jedynie wagę ramy 19". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 12 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 A w katalogu na 2007 to były Versusy? To ten model całkiem szary (chyba w 2005 go wprowadzili) z AluPalladium , czy nowy na ten rok z innym malowaniem? Moja ramka (stara, szara) 15" waży realnie 1667g z piwotami i hakiem, bez sterów. A z tego co pamiętam, Versus Pati 17" ważył równo 1800g, ale z nabitymi miskami Ritcheya (są ciężkawe) PS. Co to za "wylajtowana wersja"? Może jakieś szczegóły? Bo ja w swoim planuję zejść do wagi wg. sygnatury... choć na razie wolno to idzie. Sama obręcz z 7Anny wędruje już dłuuugo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikebundy Napisano 12 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Mój Versus wygląda tak (a w zasadzie wyglądał, bo teraz to już zupełnie inny rower): http://www.skiline.ru/catalog/product/auth...HITE_YS_894.jpg (to jest jedna z dwóch wersji kolorystycznych, jakie były w sezonie 2007). Wylajtowany to znaczy, że stosunku do oryginału w tym momencie niewiele już pozostaje ;-). Widelec: RS Reba SL (100 mm Dual Air z PopLoc) Koła: Mavic Crossride Disc Opony: Schwalbe Nobby Nic 2.10 Dętki: Maxxis Ultralite Hamulce: Avid Juicy 7 (185/160) Kierownica, mostek i rogi: Ritchey WCS 2008 Kaseta: XT (32) Łańcuch: XT (HG93) Przerzutka tył: XT Shadow 2008 Manetki: XT 2008 Pedały: M540 W planach siodło SLR i sztyca Roox S4 (ciężko jest kupić coś w rozmiarze 30.2, który zastosował w tym Versusie Author). Na sam koniec sobie zostawiam korbę, bo mam w tym temacie spory dylemat, co wybrać. Pewnie się skończy na XT :-) W międzyczasie dorzucę lekkie zaciski do kół (jakieś BBB, albo może carbonowe Accenta, bo nie są nawet drobie). No a potem pewnie rozbiorę to na czynniki pierwsze i w końcu porządnie zważę, żeby się utwierdzić w przekonaniu, że w przyszłym roku w budżecie musi znaleźć się miejsce dla carbonowej ramki Introvert ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 12 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 bikebundy Versus z 2007 roku to jest to samo, co Traction, bo wykonany jest z alu 6061. Za to w roku 2005 Versusy były robione z alu 6066 i były lżejsze od Tractiona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 12 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Koncertownik - dlatego spytałem bikebundy'ego, skąd ten 2007? Geometrię Traction i Versus miały identyczną, ale stary model różnił się chociaż materiałem. Na 2007 było to praktycznie to samo, ale z inną nazwą i malowaniem. I co ciekawe, Author oferował wtedy Versusa jako cały rower, ale samej ramy z tego co pamiętam jako takiej w ofercie NIE BYŁO (zresztą na '08 też jej nie ma - są Traction a potem Context, obie z 6061 ale Traction 2x cieniowana, a Context 3x), a w katalogu na '06 figuruje. PS. Wreszcie na 2008 Authory mają sensowne sterówki, bo te <CENZYRA> 30,2... Można będzie jakiś karbon, albo chociaż lekkie alu kupić, ale to już raczej dla przyszłych użytkowników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.