Skocz do zawartości

[waga ramy] Author Versus 2007 17"

bikebundy

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do zrobienia rozpiski wagowej swojego roweru (mocno wylajtowanego w stosunku do stanu katalogowego ;-) ) i przyznam, że nie bardzo mi się uśmiecha tak radykalne rozebranie go, aby zważyć "gołą" ramę. Jeśli ktoś z Was dysponuje dokładną wagą ramy Author Versus, model 2007, rozmiar 17 cali (bez sterów i zacisku podsiodłowego), to byłbym bardzo wdzięczny. W sieci znalazłem jedynie wagę ramy 19".

A w katalogu na 2007 to były Versusy? To ten model całkiem szary (chyba w 2005 go wprowadzili) z AluPalladium , czy nowy na ten rok z innym malowaniem? :o

Moja ramka (stara, szara) 15" waży realnie 1667g z piwotami i hakiem, bez sterów. A z tego co pamiętam, Versus Pati 17" ważył równo 1800g, ale z nabitymi miskami Ritcheya (są ciężkawe) :D

PS. Co to za "wylajtowana wersja"? Może jakieś szczegóły? Bo ja w swoim planuję zejść do wagi wg. sygnatury... choć na razie wolno to idzie. Sama obręcz z 7Anny wędruje już dłuuugo :)

Mój Versus wygląda tak (a w zasadzie wyglądał, bo teraz to już zupełnie inny rower): http://www.skiline.ru/catalog/product/auth...HITE_YS_894.jpg (to jest jedna z dwóch wersji kolorystycznych, jakie były w sezonie 2007). Wylajtowany to znaczy, że stosunku do oryginału w tym momencie niewiele już pozostaje ;-).

Widelec: RS Reba SL (100 mm Dual Air z PopLoc)

Koła: Mavic Crossride Disc

Opony: Schwalbe Nobby Nic 2.10

Dętki: Maxxis Ultralite

Hamulce: Avid Juicy 7 (185/160)

Kierownica, mostek i rogi: Ritchey WCS 2008

Kaseta: XT (32)

Łańcuch: XT (HG93)

Przerzutka tył: XT Shadow 2008

Manetki: XT 2008

Pedały: M540

W planach siodło SLR i sztyca Roox S4 (ciężko jest kupić coś w rozmiarze 30.2, który zastosował w tym Versusie Author).

Na sam koniec sobie zostawiam korbę, bo mam w tym temacie spory dylemat, co wybrać. Pewnie się skończy na XT :-)

W międzyczasie dorzucę lekkie zaciski do kół (jakieś BBB, albo może carbonowe Accenta, bo nie są nawet drobie).

No a potem pewnie rozbiorę to na czynniki pierwsze i w końcu porządnie zważę, żeby się utwierdzić w przekonaniu, że w przyszłym roku w budżecie musi znaleźć się miejsce dla carbonowej ramki Introvert ;-)

Koncertownik - dlatego spytałem bikebundy'ego, skąd ten 2007?

Geometrię Traction i Versus miały identyczną, ale stary model różnił się chociaż materiałem. Na 2007 było to praktycznie to samo, ale z inną nazwą i malowaniem. I co ciekawe, Author oferował wtedy Versusa jako cały rower, ale samej ramy z tego co pamiętam jako takiej w ofercie NIE BYŁO (zresztą na '08 też jej nie ma - są Traction a potem Context, obie z 6061 ale Traction 2x cieniowana, a Context 3x), a w katalogu na '06 figuruje.

PS. Wreszcie na 2008 Authory mają sensowne sterówki, bo te <CENZYRA> 30,2... :o Można będzie jakiś karbon, albo chociaż lekkie alu kupić, ale to już raczej dla przyszłych użytkowników :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...