verul Napisano 10 Kwietnia 2008 Napisano 10 Kwietnia 2008 Witam, walcze z tym juz od konca stycznia i mam naprawde dosc. Jestem nieszczesliwym posiadaczem Marty SL na IS i R7 na PM. I za (autocenzura) nie moge znalezc do tego adaptera. Znalazlem takie cudo http://www.actionsports.de/product_info.ph...roducts_id=9033 ale ono jest z wygladu identyczne jak adapter shimano ktory mam: http://cyklotur.pl/x_C_Sz2.html?PT=5306860...ZTA=8&HNT=T Wzialem po prostu ten shimanowski przylozylem do monitora i porownalem do fotki tamtego w skali 1:1. Wejscia na sruby i grubosc taka sama. A co jest z shimanowskim? Ano zacisk lapie tarcze ale na samej koncowce, tak na 2mm a 3mm zostaja nietkniete. Czyli katy adaptera sa dobre tylko jest on za daleko. Miedzy zaciskiem hamulca a tarcza jest tyle miejsca ze mysle ze by sie tam nawet tarcza Avida 185mm zmiescila (teraz jest 180mm). Juz nawet zaczalem myslec (stad ten temat) ze mocowanie PM w amorze jest za dlugie... Jeszcze w woli jasnosci: od lutego przedstawiciel Magury (sklep firmowy) zalatwia u dystrybutora adapter do niej... Tylko ze ja tego adaptera nawet na stronie producenta nie widze i boje sie ze to bedzie ten z linku ktory jest tak podobny/identyczny do shimano ze bedzie zly JA JUZ MAM TEGO DOSYC! Co tu zrobic?
ATT Napisano 10 Kwietnia 2008 Napisano 10 Kwietnia 2008 Też mam Marte na IS i Manitou na PM. Mam adapter A2Z i jest wszystko super . Ktoś z innego forum ostatnio pisał że ma taki do sprzedania http://bajtek.eu.org/~malauch/emtb/forumo/...id=1947#pid1947 Zapytaj może jeszcze ma. Jeszcze na allegro jest jeden Magury http://www.allegro.pl/item343189458_magura_adapter.html
verul Napisano 11 Kwietnia 2008 Autor Napisano 11 Kwietnia 2008 A ten adapter A2Z jest na tarcze 180mm?
ATT Napisano 11 Kwietnia 2008 Napisano 11 Kwietnia 2008 Sprzedawca pisze "Z tymi podkładkami to było na 203 mm, ale nie jestem pewien czy bez nich to będzie 160 czy 185." Ale mój na oko wygląda po prostu identycznie i jest pod tarcze 180mm. Kilka zdjęć mojego adaptera.
verul Napisano 11 Kwietnia 2008 Autor Napisano 11 Kwietnia 2008 Bo wlasnie teraz juz nic nie wiem. Jak porownuje ten shimano z tym Magury nr 3 (z Twojego linku i mojego) to wyglada w zasadzie identycznie. A jak zamontowalem shimano to wyglada jakby chwytal koncowke mojej tarczy, a ze to tarcza od SLki to ma takie falowane te konce. Czyli raz chwyta wiecej raz prawie wcale i efekt jest takiego szarpania. No i na tarczy widze ze slady sa tylko przy koncowce. Moze uda mi sie fotki zrobic tak by bylo widac o co chodzi. Jak porownuje adaptery to wszystkie sa podobne, zaden nie jest bardziej cofniety w tyl. Czy to mozliwe zeby mocowanie PM bylo za dlugie? Jeszcze pytanie dotyczace Twojego adaptera, ma on nietypowe mocowanie na sruby. To zeby mozna bylo dokladniej to ustawic? Nie przesuwa sie potem na adapterze nic?
ATT Napisano 11 Kwietnia 2008 Napisano 11 Kwietnia 2008 Nic się nie przesuwa a można sobie wybrać kąt pod jakim będzie zacisk. A żeby zrobili za długie mocowanie PM to wątpię, zresztą możesz sobie porównać z jakimś innym R7.
tobo Napisano 11 Kwietnia 2008 Napisano 11 Kwietnia 2008 Bo wlasnie teraz juz nic nie wiem. Jak porownuje ten shimano z tym Magury nr 3 (z Twojego linku i mojego) to wyglada w zasadzie identycznie. A jak zamontowalem shimano to wyglada jakby chwytal koncowke mojej tarczy, a ze to tarcza od SLki to ma takie falowane te konce. Czyli raz chwyta wiecej raz prawie wcale i efekt jest takiego szarpania. No i na tarczy widze ze slady sa tylko przy koncowce. Moze uda mi sie fotki zrobic tak by bylo widac o co chodzi.Jak porownuje adaptery to wszystkie sa podobne, zaden nie jest bardziej cofniety w tyl. Czy to mozliwe zeby mocowanie PM bylo za dlugie? Jeszcze pytanie dotyczace Twojego adaptera, ma on nietypowe mocowanie na sruby. To zeby mozna bylo dokladniej to ustawic? Nie przesuwa sie potem na adapterze nic? a nie mozesz zwyczajnie zeszlifowac adaptera tak by przysunąc zacisk blizej tarczy? oczywiscie zakladajac ze udaloby ci sie zrobic to rowno dla obu miejsc przykrecania i ze powierzchnia pozostanie i płaska i równolegla do początkowej tak by zacisk po szlifowaniu nie byl pod kątem do tarczy.
verul Napisano 11 Kwietnia 2008 Autor Napisano 11 Kwietnia 2008 Moznaby tylko ze ten adapter nie jest az tak gruby w tym miejscu. Ma moze 2mm a zszlifowanie o 1mm zbyt wiele raczej nie da bo tu potrzeba na oko 2 do 3mm zejsc glebiej. Dzwonilem do dystrybutora - Pol Sportu i sie wlasnie dowiedzialem ze nie ma takich adapterow. Ten z linkow magury jest do luise i nie bedzie pasowal co zreszta juz zauwazylem sam. ATT ma inna tarcze i moze dlatego mu to pasuje. Moze rozwiazaniem by byla tarcza AVIDa 185mm bo z tego co na razie widze wychodzi ze czeka mnie 400zl za wymiane zacisku
tobo Napisano 11 Kwietnia 2008 Napisano 11 Kwietnia 2008 to moze po prostu kup zacisk innej firmy?... skoro magura jest na olej mineralny to zacisk shimano. mysle ze bedzie pracowac bez zarzutu a koszt to 150 zl za rocznik 08. widzialem pare krzyzówek tak zrobionych i pracowaly bez zastrzezen.
verul Napisano 11 Kwietnia 2008 Autor Napisano 11 Kwietnia 2008 Wolalbym uniknac takich mieszanek. Dowiem sie jeszcze tylko czym rozni sie zacisk Marty od Marty SL. Bo ponoc Marta od SLki rozni sie tylko karbonowa klamka. Ale na zaciskach rozroznia sie Marte i Marte SL w napisach. Moze sie okazac ze poza napisem sie nie rozni niczym, a cena bedzie mniejsza. Jeszcze pytanie to ATT: zacisk Twojej Marty ma ramiona od mocowania jednakowej dlugosci czy jedno krotkie a drugie znacznie dluzsze?
ATT Napisano 11 Kwietnia 2008 Napisano 11 Kwietnia 2008 Ramiona do mocowania nie przekraczają 1cm długości raczej, jak zresztą widać na pierwszym foto które dałem wyżej. A aż nie chce mi się wierzyć żeby żaden adapter nie pasował, to że mam inna tarcze nie ma nic do rzeczy przecież jak Twoja ma 180mm średnicy to jedno i to samo.
verul Napisano 11 Kwietnia 2008 Autor Napisano 11 Kwietnia 2008 Ale ramiona sa tak samo dlugie? O 1 czy 2 mm nie chodzi.
ATT Napisano 11 Kwietnia 2008 Napisano 11 Kwietnia 2008 Dolne ramię jest dłuższe i odstaje od całego korpusu zacisku, górne natomiast jest prawie do niego "przyklejone". Jak chcesz to mogę Ci pomierzyć suwmiarką konkretne jakieś odległości.
verul Napisano 11 Kwietnia 2008 Autor Napisano 11 Kwietnia 2008 Tak bedzie prosciej. Dokladnie taki sam czy czyms sie rozni?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.