sitowaw Napisano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Witam!!! Muszę rozebrać korbę Race Face X-type.Przez zwykłe stukanie młotkeim korba ani drgnie. Ktoś wie gdzie można dostać do niej ściagacz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanagaz Napisano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 To będzie klucz BBT-9, sorry, niech to ktoś usunie, to jest klucz do suportów a nie ściągacz Może to pomoże: http://www.parktool.com/repair/readhowto.asp?id=95#race Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sitowaw Napisano 9 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Stronka co prawda fajna i na pewno mi sie przyda jak bede skręcał korbe a na razie to musze ją ze tak powiem "rozdwoić". Ostatecznie skończy sie pewnie na młotku lub nie daj Boze szlifierce kątowej...hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 a serwis rowerowy? daj 5-10zł i ci zdejmą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mako7 Napisano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 A kolego tam nie ma czasem kontr śruby??? Stukaniem sobie wtedy ramkę rozp.... wzrób fote korby to jest nowy Race face??? Jeżeli tak To od strony tarcz sa wejścia na dwa ,imbusy? to wtedy nie zbijasz tylko odkręcasz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sitowaw Napisano 12 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Model mojej korby to Race Face Evolve XC Byłem dzisiaj w serwisie/sklepie rowerowym TWOMARK w Bielsku-Białej. Od ręki koleś co prawda nie chciał rozkręcić mojej korby. Powiedział mi jednak ze nie obejdzie sie od zastosowania najprostszego narzedzia jakim jest młotek-ściagaczy nie ma do tej korby. Spróbuję wiec tak uczynić, jednakże mam już własną koncepcję na ściagacz i jesli młotek nie pomoże udam sie z projektem do ślusarza/tokarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mako7 Napisano 12 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Tę korbę się ROZKRĘCA!!!! Jeżęli jest to nowy Evolve to masz od jednej strony wejście na dwa imbusy? Mniejszy wewnętrzny i większy zewnętrzny (nakrętka) zakładam ze jest tak samo jak w Deus Ex. Pakiet masz z zewnętrznymi łożyskami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mako7 Napisano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Taka masz ta korbę? Jak taka to ZERO WALENIA MŁOTKIEM>>> Tu dokładnie widac gdzie wsadzasz imbusa. 8mm długi klucz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Polecam ten tekst: Cienkościenne osie odwrotnie niż w zestawach korb Shimano łączą się z lewymi korbami. W Race Face uzasadniają to tym, że konwencjonalne korby częściej same odkręcają się od lewej strony niż od strony przednich zębatek. Argument mógłby wydawać się cokolwiek sztuczny, gdyby nie to, że nowe korby Kanadyjczyków są przykręcane do osi w podobny do standardowego sposób. Poosiowa pojedyncza śruba M18, z główką pod imbus 8mm jest wkręcana od prawej strony - inaczej niż w korbach Shimano, które mają podwójne, poprzeczne śruby zaciskające „kleszcze” jak w korbach BMX-ów. Śruba pełni równocześnie rolę ściągacza, a więc nie są potrzebne dodatkowe narzędzia do zdjęcia korb.Dzięki możliwości poosiowej regulacji w zakresie +/- 3mm można łatwo ustawić właściwą linię łańcucha. Obrót korb względem osi jest blokowany przez wielowypusty, podobne trochę do tych z korb i osi ISIS ale oczywiście odpowiednio dostosowane do większej średnicy osi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 w sumie to czym ściągnąc race face ride xc? jest pod isis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mako7 Napisano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 www.raceface.com Polecam wszystkie instrukcję sa na tej stronce.... Nie trzeba umiec angielskiego ponieważ Pismo Obrazkowe (rysunki i zdjęcia) sa w instrukcjach bardzo czytelne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sitowaw Napisano 15 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Dzięki serdeczne kolego!!! Ale mnie przypyliło,ze nie wpadłem na zasadę działania ściagacza w tym mechaniźmie! W takim razie wiem już po co są te dwie śruby-niezły patent wymyślili. Jutro postaram się rozkręcić korbę. Zastanawiam się jednak czy jest to konieczne bo korba sama przestała mi trzaskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mako7 Napisano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Tu cię nie chce martwic ,ale pakiet z łożyskami zewnetrznymi w wykonaniu Race face to lekki sh*t, trwałośc watpliwa mi mój po 50 km oddał smar z łożysk. A jak przestał trzaskac to po co ruszac chyba że dla własnego spokoju i ciekawosci... Fajnie ci poradzili w sklepie sugerujac młotek... Nie ma to jak wykwalifikowany serwis techniczno-rowerowo-młotkarski... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 w poznaniu też jest fajny serwis..... naprzeciwko stacji lotos koło Plazy Sprataczyli robotę, przyjechałem po czym facet oznajmił że nie ma czasu bo jest masa klijentów........było ich 4!!!! Jeden z nich zaczął udawać dosłownie downa, zaczynał powtarzać "ja się na niczym nie znam" "tak ma pan rację" X10 Po prostu jakieś totalne głąby i popaprańcy, ogólnie morał taki: wiemy że jesteśmy partaczami i mamcy cię w dupie, możesz nam skoczyć. Nie wytrzymałem myslałem że dojdzie do młotkoczynu przynajmniej 2 klijentów się rozmyśliło z kupna roweru w tym sklepie :P:P:P:P swoją drogą jaki masz suport??? konkretny model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sitowaw Napisano 17 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Jaki to model suportu to dokładnie nie wiem.Łozyska sa na zewnątrz a korba z prawej strony ma dwa imbusy,które służa zarazem jako sciagacz.Mój kumpel ma korbe tak jak na powyzszym rysunku i do niej wchodzi zwykły shimanowski sciagacz Co do tego rysunku co pisałem to komenda wróc.Takie mocowanie mam ja a u kumpla tylko jeden imbus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.