Skocz do zawartości

[rower] składak za około 5500 PLN

michal75891

Rekomendowane odpowiedzi

Rama: MERIDA MATTS HFS 2000 22"

Amortyzator: Rock Shox Reba Team Lock Out

Wkład suportu: razem z korbą

Korba: XT fc-m760

Przerzutka przód: XT 2008 fd-m770

Przerzutka tył: XT Shadow RD-M772 SGS

Manetki: Deore XT 2008 SL-M 770

Hamulce: Shimano Deore XT BR-M770

Dźwignie hamulców: Deore XT 08 BL-M770

Pedały: SPD XT PD-M770 2008

Kierownica: Ritchey WCS RIZER

Mostek: RITCHEY WCS

Siodło: SAN MARCO BLAZE

Sztyca: Ritchey WCS

Koła: Mavic Crossride 2008 pod moją wagę chyba za delikatne także jak coś w grę wchodzą obręcz Mavic 719 i piasty XT

Opony: Michelin XCR A.T.

Kaseta: XT 2008 cs-m770

Stery: razem z ramą

Gripy: Dartmoor

Rogi: Ritchey WCS

Łańcuch: XT 9 HG93 BOX

Dodam jeszcze że mam 196 cm wzrostu i 88 kg wagi! Rowerek potrzebny do częstych wypadów w góry i kilku maratonów w sezonie! Proszę o opinie na temat tej kombinacji komponentów! Jeżeli znacie jakieś lepsze zamienniki części piszcie! Wszelkie uwagi mile widziane. Pozdrawiam i dzięki Michał

rower za 5500 i w tym siodlo, jedna z wazniejszych czesci - deska za 60zl ... no chyba ze jest dla ciebie tak wygodne ze nie chcesz innego ;)

rogi wcs - moze cos lzejszego? no chyba ze chcesz do kompletu ...

jeszcze taki fakt - ramy meridy sa pod amory max 85mm, wiec uwazaj zeby reba nie byla ustawiona na wiecej

Hmmm, ja mam u siebie w meridzie matts sport special edition rebę race 100mm i wszystko gra i jest w jak najlepszym porządku;)

Rogi WCS są strasznie delikatne, a to gwint puści, a to pęknie ta obejma... Może warto się zastanowić nad czymś innym? Może jakieś smica, które są chyba lżejsze, a nie słyszałem, żeby się z nimi coś działo. Mostek zamiast WCS'a też polecam smica light pro - w Formicki Bike można dostać. Lżejszy od WCS'a, tańszy, a produkowany w tej samej fabryce, o ile się nie mylę, wygląda identycznie, poza logim oczywiście i napisami. Po prostu nie płaci się za markę, tylko za produkt;p

Hm, takie proste zestawienie XT/WCS/Mavic - może by coś wymieszać :D

Jeżeli znacie jakieś lepsze zamienniki części piszcie
Lepsze? To zależy co jest priorytetem (optócz trwałości).

Można na przykład zaoszczędzić trochę pieniędzy, jeśli jest to dla Ciebie bardziej istotne, niż marka :)

Wymieniając części WCS na Boplight, lub Smica, ewentualnie PRO.

ramy meridy sa pod amory max 85mm
Wydaje mi się, że przy takim dużym rozmiarze ramy skok (długość) amorka powinna być trochę większa ;)
Rogi WCS są strasznie delikatne
Czy ja wiem, ja słyszałem właśnie o kiepskiej trwałości rogów Smica/Bop... Natomiast Z WCS'ów szybko zejdą markowe napisy :)

Osobiście polecam części BOPlight. Mam cały kokpit tj. kierownica, mostek rogi + sztyca z tej firmy. Wagowo i cenowo wychodzi bardzo ciekawie a i wygląd jest ciekawy. Jeśli chodzi o wytrzymałość to nie mam żadnych "ALE", niektórzy narzekają, że rogi BOP są nie wygodne bo śrubka i obejma trochę "gryzie" w dłoń, ja takiego czegoś nie zauważyłem i dobrze mi się na nich jeździ.

Zauważ, że dał propozycje na hardtaila, widać woli. Co do oponek - są świetne, ale zużywają się w bardzo szybkim tempie. Rogi WCS mam i wątpie zeby z nimi cos sie miało stać, potrafią sie powycierać - fakt; na ergonomie nie narzekam. Warto chyba jednak dorzucic dwie dyszki i mieć coś lżejszego

a moze nie wie co może mieć.

za te pieniądze jak widać z linków rower amortyzowany jest już zdecydowanie niegłupi. wiele osób po prostu nie wie ile może zyskać/stracić zmieniając rower na amortyzowany. no chyba ze padnie odpowiedź właściciela tematu że zdecydowanie "nie"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...