Boberson Napisano 9 Kwietnia 2008 Napisano 9 Kwietnia 2008 Dobre czasy w liceum się niestety powoli kończą i czas pomyśleć o studiach . Myślałem nad budownictwem i mam w związku z tym pare pytań: Ciężko sie dostać na budownictwo na Agh, Politechnikę Rzeszowska albo krakowską ? Jak wyglądaja piewsze lata studiów ? Czy wykładowcy straszą jak w pierwszych miesiącach liceum ?
Sekman Napisano 9 Kwietnia 2008 Napisano 9 Kwietnia 2008 ojjj stary, ciezkie studia. mieszkam z gosciem co to studiuje i nie ma na NIC czasu praktycznie, a ponoc jest dziobak. Studiujemy na Śląskiej.
rObO87 Napisano 9 Kwietnia 2008 Napisano 9 Kwietnia 2008 Podobno najlepiej budownictwo jest studiować na Politechnice Krakowskiej, jeżeli mówimy o Krakowie.
Boberson Napisano 9 Kwietnia 2008 Autor Napisano 9 Kwietnia 2008 Tez slyszalem ze najlepsza jest PK ale pewnie bede miał problem z wystarczającą liczbą % z matury . Jaki alternatywny kierunek studiów polecilibyście komuś kto lubi matmę, fizykę srednio a chemii niecierpi ?
Pikul Napisano 9 Kwietnia 2008 Napisano 9 Kwietnia 2008 Mechanika i Budowa Maszyn i pokrewne może coś związanego z Wydziałami Mat-Fiz, Elektronika .. dużo tego by wymieniać .. jakie masz takie ogólne zainteresowania ??
hudy Napisano 9 Kwietnia 2008 Napisano 9 Kwietnia 2008 Może nie w Małopolsce, ale studiuję budownictwo. Ogólnie o tym kierunku można stwierdzić, że: - jak większość kierunków na politechnice opiera się na rozumieniu - jeśli coś rozumiesz - to nie masz dużo nauki, jeśli nie to jest bardzo dużo dziobania - jest bardzo czasochłonny, jak już nie jesteś zajęty próbami zrozumienia lub wykucia się pewnych rzeczy to stosujesz je w praktyce robiąc duuużo projektów (chyba najwięcej ze wszystkich kierunków) - mimo wszystko będziesz miał styczność z chemią, na szczęście nie jest bardzo trudna. A teraz ogólnie o studiowaniu: - po roku, dwóch zmęczysz się i znudzisz jeśli nie będziesz studiował tego co Cię interesuje, więc prośba o propozycje kierunków jest mocno chybiona; - u nas we Wrocławiu jest coś takiego jak SKP (studium kształcenia podstawowego) - masz rok przedmiotów ogólnych, dopiero po tym roku wybierasz właściwy kierunek studiowania, może coś takiego jest rozwiązaniem dla niezdecydowanych?
Boberson Napisano 10 Kwietnia 2008 Autor Napisano 10 Kwietnia 2008 Problem w tym ze nie mam skonkretyzowanych zainteresowań i planów na przyszłość . Budownictwo sobie wymyśliłem bo jest to kierunek z przyszłością, dziadek i ojciec są po budownictwie .Co do zainteresowań: lubię jak chyba każdy na tym forum jeździć na rowerze, motocykle, szczególnie te stare 2T .
kiedyś ksywa gary Napisano 11 Kwietnia 2008 Napisano 11 Kwietnia 2008 Polecam PK będąc jej produktem:) Studia ciężkie ale da się przebrnąć (a ile satysfakcji) A tak na serio to trzeba się jednak troche przyłożyc zwłaszcza na początku do tych trudniejszych przedmiotów (widac przepeśc między liceum a tym co co przed tobą). Wykładowcy od pierwszego semestru strasza tym co bedzie i tak jest do 3 roku..później to już z górki jesli masz"tradycje" budowlane w rodzinie to tak jak ja-zaryzykuj.
Boberson Napisano 1 Lipca 2008 Autor Napisano 1 Lipca 2008 Czy z matmą rozsz. zdaną na 82 % mam szanse sie dostać na budownictwo na AGH albo PK ?
Shogun Napisano 14 Lipca 2008 Napisano 14 Lipca 2008 AGH jest bardziej ukierunkowany na budownictwo przemysłowe, poza tym trochę przereklamowany. Polecam PK - jedna z najlepszych uczelni technicznych w kraju. Nastaw się jednak na dużo pracy szczególnie z matmy, i przedmiotów pokrewnych od fizyki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.