weberwrc Napisano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Witam! mam takie male pytanko : mam do wyboru dwa rowerki i niewiem ktory z nich jest lepszy, ktory sie bardziej oplaca ? ....obydwa sa uzywane.... pomozcie :D [1] pierwszy rowerek : SCOTT - SCALE 60 - rok 2006 ( na gwarancji) rama : Aluminium Scott Scale 7005 rury hydroform monocoque, rury tylnego widelca V łączone w systemie SST zintegrowanego mostka. widelec : Rock Shox Tora 302 zwijana sprężyna, blokada 100mm skoku przerzutka tylnia : Shimano XT RD-M761 27 Speed przerzutka przednia : Shimano Deore FC-M511/ 34.9mm manetki : Shimano Deore SL-M511 Rapidfire plus w/gear indicator i zdjecia : [2] drugi : Author Vision model 2005 kolor czrny Rama: Author Vision Columbus (1680g !!) Rozmiar: 19" Ilość biegów: 27 Amortyzator: Marzocchi EXR 105mm Sztyca carbon promax - karbonowa Przerzutka tył/przód: Deore LX / Alivio Kaseta: 9 przełożeń - Deore XT Łańcuch: Deore XT Hamulec tył: Deore XT Hamulec przód: Deore XT Piasty tył/przód: Deore XT / SRAM 9.0 Korba: RaceFace Prodigy XC i zdjecie : tylko jest jeden maly problem : "rama roweru ma jedno spawanie na rurce (pod spodem) łączącej suport pedałów z tylnym kołem. Spaw (czy lutowanie) zrobione jest bardzo solidnie. Rower był obejrzany przez specjalistę od Authora, który stwierdził, że nie wpłynęło to w żaden sposób na geometrię roweru. Rama ma też kilka innych otarć, które są zamalowane." Tak twierdzi sprzedawca. Jest to duze uszkodzenie ? Warto sie w to pchac ? Co o tym sadzicie ? Tak to wyglada : z gory dzieki za odpowiedzi ...i doradzcie ktory z nich wybrac Cena pierwszego 1800zl, a drugiego 1300zl.... ....najbardziej interesowalyby mnie o0pinie na temat tego pierwszego roweru SCOTT`a - SCALE 60 Z gory dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maras 79 Napisano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 W 2006 r. kupiłem identyczny model Scale 60 z tym samym fabrycznym osprzętem. W międzyczasie dokonałem wymiany części o kilka klas wyżej. Powiem tak, że warto kupić ten rower chociażby dla samej ramy, która stanowi b. dobrą bazę rozbudowy. Części też ok, a jeśli się zużyją można dokupić coś lepszego. Poza tym ten egzemplarz wygląda całkiem dobrze. A sama nowa rama Scale 40, która jest identyczna z 60 kosztuje ok. 1800 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemo7 Napisano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Ja bym brał Scott's tak jak kolega powyżej powiedział choćby dla samej ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 A ja bym się zastanowił - ten spaw na ramie oczywiście jest problematyczny, ale reszta komponentow wydaje się porównywalna (no może poza przerzutkami, choć tylko o jeden przedział: z XT na LX i Deore na Alivio, ale nie przesadzajmy, to razem z ramą takiej różnicy w cenie nie czyni) lub lepsza niż w Scott'cie, na czele z mega-klockiem jakim jest sprężynowa Tora 302 (waga realna w granicach SR Duro! ). Gdyby oba rowery kosztowały tyle samo, wybór byłby prosty: jednak Scott. Ale Author jest 500PLN tańszy, a to już skłania do przemyśleń... Przede wszystkim podaj konkretne elementy roweru w formie pełnej rozpiski, bo np. nic nie wiadomo o kołach. Do tego można by podać informację, ile te biki przejechały i w jakim są ogólnym stanie (tzn. kiedy przydałoby się przeserwisować napędy czy amorka). A co do ramy Scotta - 1800PLN za hardtaila z 7005 to kpina - za 1400 jest Luzifer Scandium, a za ok. 2000 można wyhaczyć z wyprzedaży jakiś carbon monocoque (np. MaxAri, a ostatnio znajomy wynalazł Meridę za 2200). No ale nie ma się napisu "Scott". Czekamy na rozpiskę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
weberwrc Napisano 9 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Witam! rozpiske juz niedlugo podam ....jak ja tylko dostane.... ale mam jeszcze jedno pytanko : ten Scott jest na ramie o rozmierze "L" czyli to jest 19" ? ? ? ja mam wzrostu 177cm i dlugosc od podloza do krocza 85cm...... Czy ten rower bedzie na mnie dobry? czy potrzebuje 17" ? Z gory dzieki za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 A sama nowa rama Scale 40, która jest identyczna z 60 kosztuje ok. 1800 zł. Tak gwoli ścisłości powiem że to nie jest ta sama rama, chociaż tez fajna W 2006 roku różniła się cieniowaniem, piwotami i nie pamiętam czym tam jeszcze ale się różniła Ramy od 2007 są zdeczka inne (choćby hydroformowana główka), a te najnowsze chyba faktycznie niczym się nie różnią... (no i zrobiły się tańsze odrobinke choć nadal drogie oraz oficjalnie przytyły) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 ale mam jeszcze jedno pytanko : ten Scott jest na ramie o rozmierze "L" czyli to jest 19" ? ? ? ja mam wzrostu 177cm i dlugosc od podloza do krocza 85cm...... Czy ten rower bedzie na mnie dobry? czy potrzebuje 17" ? Przy takim wzroście, rozmiar 19" będzie odpowiedniejszy. Co do spawanych ram, u mnie odpadaj w przedbiegach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
weberwrc Napisano 9 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 ten Scott jest na ramie o rozmierze "L" czyli to jest 19" ? ? ? ale czy na pewno rozmiar "L" tego scott`a to jest 19" ? ? ? To jest ten rower ze zdjecia czyli to jest 19" ? I jak dlamnie bardzo wazne pytanie : ile wazy sama rama tego scotta ? :) moze ktos wazyl ? Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Z danych na tej stronie jasno wynika, że L to jest 19" (wystarczy kliknąć na - GEOMETRY) http://www.scottusa.com/gb_en/product/375/641/scale_60 A według tej strony - waga realna rozmiaru L modelu 60 wynosi 1778 gram : http://weightweenies.starbike.com/listings...=hardtailframes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Około 1500g? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 To ma być spaw? Dobre sobie, wygląda jakby spawał wujek Edek po litrze gorzały. Co do amorów to ten Marzoch też waży swoje a przy tym nie pracuje lepiej od Tory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Spaw nie wyglada zbyt elegancko ;] Juz samo przygotowanie powierzchni wyglada jakby komus sie nie chcialo. Z cala pewnoscia naprawa geometrii nie zmienila, ale ja bym w to raczej nie wchodzil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Selvan82 Napisano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Tak jak przedmówcy, ten spaw w Visionie wygląda fatalnie, poza tym jest w takim miejscu gdzie na ramę działają spore siły podczas jazdy, może długo nie wytrzymać (ryzyko zawsze istnieje). Jeśli naprawdę oglądał ją jakiś specjalista z Authora (co osobiście wydaje mi się bajką napisaną przez sprzedawcę) to chyba nie wiedział co mówi!! Ja osobiście dałbym sobie spokój z taką ramą, nie wiadomo co ona przeżyła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
weberwrc Napisano 11 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 ...a to bedzie raczej rower wykozystywany do maratonow mtb..... tak wiec zastanawiam sie tez nad 17" czyli waszym zdaniem ktory bedzie dla mnie dobry 17" czy 19" ? Wzrost podany powyzej doradzcie cos bo juz sam niewiem jedni mowia tak drudzy inaczej heh Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maras 79 Napisano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Ja używam wersji L i mam 176 cm wzrostu. Ta rama wcale nie jest taka duża w porównaniu z innymi ramami 19. Ma duży sloping i nie wygląda na swoje 19, raczej na 18- 18,5. Mam drugi rower treningowy Arkusa też 19 cali i jest dużo większy. W ramie Scale jest duży zakres regulacji 400 mm sztycy. Poza tym jeśli rama okaże się za długa dla Ciebie (600 mm górnej rury) możesz założyć krótszy mostek. Ja wolę pozycję sportową i założyłem tydzień temu odwrócony mostek 110 mm pro xlt. Ew. można zdjąć jeszcze podkładki z amora. Podsumowując rozmiar i rama Scale odpowiada mi, nie mam do niej zastrzeżeń, a biorę udział w wielu maratonach, używam tego roweru głównie właśnie do wyścigów. Dodam jeszcze, że ma bdb. matowy lakier i nie daje odprysków, a nie ma lekko na wyścigach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rainier Napisano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 co do rozmiaru to najlepiej iść do sklepu i sie przymierzyć bo dziewiętnastka dziewiętnastce nie równa do tego dochodzą jeszcze różne modele amortyzatrów które tez wpływają na podniesienie ramy, no i jeszcze indywidualene preferencje, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Właśnie dłuższe ramy są w rowerach sportowych , krótsze w turystycznych. Pozycja na 19" będzie sportowa , a o to ci chyba chodzi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maras 79 Napisano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Co do oznaczeń ram to dla ciekawości np. dla Gianta XTC 19' to rozmiar M. Natomiast 19' Scale to L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Co do oznaczeń ram to dla ciekawości np. dla Gianta XTC 19' to rozmiar M. Natomiast 19' Scale to L. Nie do konca. U Gianta rozmiar M to 18", natomiast L to 20" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riqar Napisano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Witam!ale mam jeszcze jedno pytanko : ten Scott jest na ramie o rozmierze "L" czyli to jest 19" ? ? ? ja mam wzrostu 177cm i dlugosc od podloza do krocza 85cm...... Czy ten rower bedzie na mnie dobry? czy potrzebuje 17" ? Z gory dzieki za odpowiedz Ja mam 175 cm wzrostu i długość od podłoża do krocza 83 cm i mam M Tak gwoli ścisłości powiem że to nie jest ta sama rama, chociaż tez fajna W 2006 roku różniła się cieniowaniem, piwotami i nie pamiętam czym tam jeszcze ale się różniła Ramy od 2007 są zdeczka inne (choćby hydroformowana główka), a te najnowsze chyba faktycznie niczym się nie różnią... (no i zrobiły się tańsze odrobinke choć nadal drogie oraz oficjalnie przytyły) Z roku 2008 różnią się tm, żę górna rura ma kształt trójkąta, jest dużo bardziej kanciata (pewnie chodziło im o zwiększenie sztywności) Stara prawda Scale, niższe modele, są przeznaczone do rozbudowy, a jeśli chodzi ci o sposób użytkowania to rowerek się nadaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sel Napisano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Author jest starszy = wieksze zmeczenie materialu ramy, do tego juz jedno pekniecie bylo czyli odpada od razu Scott - nic mu zarzucic nie mozna W Scottach: M = okolo 17,5" L = okolo 19,5" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.