DaVoo Napisano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Witam. Jak w temacie, potrzebuje pospawać ramę ze stopu cr-mo. Spawał ktoś i wie jaki rodzaj elektrod należy użyć i jaką metoda spawać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Generalnie to ramy powinno sie spawac TIG. Druga sprawa to to, ze jak oddasz w ręce jakiegoś cieciucha to ci geo zniszczy. Zwyczajnymi elektrodami otulonymi to można ukrainę w szopie pospawać by sie do jazdy po bułki nazywała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 a dlaczego spawanie ma zniszczyc geo? jesli rozumiem zalozyciela tematu to chce on naprawic rame ktora pekla a nie skladac ją z rurek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaVoo Napisano 7 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Dokładnie TOBO, nie chce zmieniać geometrii, pytam właśnie po to żeby umieć odpowiedzieć na pytania, które być może mi zadadzą. Wole podejmować świadome wybory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 a dlaczego spawanie ma zniszczyc geo? jesli rozumiem zalozyciela tematu to chce on naprawic rame ktora pekla a nie skladac ją z rurek. Nie wiem ile miałes do czynienia ze spawawaniem. Generalnie problemem jest nagrzewanie metalu, który przy spawaniu się wydłuża/wygina/skraca/skręca. Jak spawasz płot lub jakąś blachę to większego znaczenia nie ma. Jednak przy cienkich profilach to już jest większa sztuka pospawać coś tak by było takie jak przed spawaniem. Naprawdę dobrzy spawacze, a takich za wielu nie ma, zarabiają naprawde grube pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elful Napisano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 tu jeszcze chodzi o naprężenia spawalnicze. Słaby spawacz może skiepścić mocno ramę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaVoo Napisano 14 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Dzięki za odpowiedzi. Postaram się poszukać kogoś kto zna się na tej robocie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jareczek Napisano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Mój Karakoram pękł był sobie... Poszedłem do spawacza, rama została zlutowana mosiądzem, cała operacja trwała z 15 minut. Jeżdżę na niej bez problemów już prawie rok. http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=18ea9882e6091777 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.