patras Napisano 7 Kwietnia 2008 Napisano 7 Kwietnia 2008 Witam. Wiem że były podobne przypadki ale mój jest jakiś szczególny Od jakiegoś czasu męczą mnie puknięcia (nie stuki) odczuwalne w pedałach (przeważnie w lewym). Szczerze mówiąc nie wiem dokładnie skąd się one biorą ale są one odczuwalne tylko podczas jazdy, kiedy rower stoi to nie. Kiedyś miałem stuki z suportu ale to było w starym i to były wyraźne stuknięcia ale teraz mam nowy suport TRUVATIV Firex SL GXP więc raczej to nie dochodzi z suportu :/ Nie mogę zdiagnozować od czego to jest ale puknięcia czuć w pedałach, niedawno kupiłem nowe pedały więc to raczej też odpada :/ może łańcuch lub kaseta ? PoZdRo
kabanosdg Napisano 7 Kwietnia 2008 Napisano 7 Kwietnia 2008 Jeżeli masz wszystko dobrze po dokręcane (sprawdź na 100% miski czy prawa jest wkręcona na maksa)to: Zrzuć łańcuch na mufe suportową i pokręć korbą (nogami) zobaczysz czy to nie łańcuch lub kaseta. Jeżeli nie to zmień pedały na chwile i sprawdź czy to one są przyczyną. Jeżeli dalej to pozostaje suport - albo luz albo problem z łożyskami. Ja obstawiam że to pedały.
Mod Team bogus Napisano 7 Kwietnia 2008 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2008 Ja obstawiam niedokręcone miski suportu. Miałem takie samo stukanie.
patras Napisano 7 Kwietnia 2008 Autor Napisano 7 Kwietnia 2008 mufa suportowa czyli ? obawiam się że pedały raczej nie :/ kupiłem je 2 miesiące temu a prawie w ogóle nie jeździłem a zakładałem inne i nadal to było :/ napisze jeszcze raz że to nie jest stukanie tylko tak jakby puknięcie nie wiem jak to określić ale nie wydaje żadnego odgłosu tylko czuć w stopie, co jest bardzo irytujące podczas jazdy :/ a łożyska mam na zewnątrz i są nówki cewki, przejechały może z 300 km, może przeczyścić i nasmarować łożyska ? dokręcałem miski i to dosyć porządnie chyba że muszą być baaaardzo mocno przykręcone ?
ulvgar Napisano 7 Kwietnia 2008 Napisano 7 Kwietnia 2008 To może i u mnie brak miski dokręcić - czasem na ciężkich przełożeniach stukanie słychać.
kabanosdg Napisano 7 Kwietnia 2008 Napisano 7 Kwietnia 2008 Mufa suportowa to nagwintowany odcinek rury w ramie w, który wkręca się suport. Miski trzeba dokręcać zaczynając od prawej (od strony koronek) - jak zaczniesz od lewej to nie dokręcisz do końca prawej. Z jaką siłą - najlepiej kluczem dynamometrycznym, ale jak nie masz to z umiarkowaną siłą (nie stosuj żadnych przedłużeń ramienia klucza). W tej korbie masz maszynówki (łożyska maszynowe) więc raczej (jak się potrafi to można spróbować) odpada ich smarowanie. Wykręć ten suport jeszcze raz. Wyczyść wszystko. Zamontuj. Zrób potem z tym łańcuchem tak jak pisałem w pierwszym poście. Sprawdź pedały (minuta roboty), jeżeli to korba to zapewne łożysko do wymiany. Trzeba dojść do tego drogą eliminacji.
patras Napisano 8 Kwietnia 2008 Autor Napisano 8 Kwietnia 2008 te mufy suportowe dokręcałem ręką z całej siły ale być może to za mało :/ ja mam niezależne mufy nie są one połaczone, a w jakie sposób mam sprawdzić nowe pedały ? smarować raczej ich nie muszę ale pedały raczej odpadają bo miałem tak też w innych pedałach, a z tym zrzuceniem łańcucha to trochę nie rozumiem o co Ci chodzi, mam go zrzucić na tą mufe suportową i kręcić korbami tak ? tylko co to da jak to się dzieje podczas jazdy , tylko muszę sprawdzić czy to się dzieje jak stoję w miejscu i pedałuje bo szczerze mówiąc to nie pamiętam
kabanosdg Napisano 8 Kwietnia 2008 Napisano 8 Kwietnia 2008 Po pierwsze... to co dokręcasz to miski suportu a nie mufy (mufa to nazwa rury w ramie - rury nie można dokręcić). Po drugie, jakbyś miał połączone miski na stałe to byś w życiu nie zamontował suportu. Pedały po to mówię żebyś przełożył na chwile bo jeżeli to ich wina to po założeniu innych (zwykłe pedały nie muszą być SPD czy jakieś kosmiczne) problem zniknie. Łańcuch natomiast po to mówię żebyś zdjął całkiem albo mniej roboty zrzucił z najmniejszej koronki korby (tak jak czasami sam spadnie) i potem w miejscu stanął na pedała i mocno ponaciskał na nie, pokręcił żeby wyeliminować tył mechanizmu lub sam łańcuch jako przyczynę. Zrób to co piszę to będziemy dalej szukać, bo już 3 raz piszę jak możesz zlokalizować przyczynę. PS: nie wymieniałeś czasem łańcucha? A korba i kaseta została stara lub odwrotnie?
patras Napisano 8 Kwietnia 2008 Autor Napisano 8 Kwietnia 2008 łańcucha nie wymieniałem, wymieniałem suport i korby (zestaw) no i jeszcze pedały no ok zrobię tak jak mówisz z tą mufą mi się pomyliło jakoś tak pisałem szybko bezmyślnie http://www.allegro.pl/item332737442_truvat...ba_na_gxp_.html to jest mój suport i korby
kabanosdg Napisano 9 Kwietnia 2008 Napisano 9 Kwietnia 2008 łańcucha nie wymieniałem, wymieniałem suport i korby (zestaw) no i właśnie tu może leżeć przyczyna "stukania" - ile ma łańcuch przejechane? Możliwe że łańcuch jest wyciągnięty i nie siada dobrze na nowej korbie to z kolei powoduje wyczuwalne w stopach "stukanie".. Zrób to co pisałem wcześniej i daj znać co z tym łańcuchem.
patras Napisano 9 Kwietnia 2008 Autor Napisano 9 Kwietnia 2008 łańcuch ma jakieś 1800 km przejechane, więc nie jest to dużo, można w jakieś sposób sprawdzić zużycie łańcucha ? bez kupowania do tego specjalnego testera ? zrobiłem to co powiedział kabanosdg i muszę powiedzieć ze dochodzi to z okolic suportu tylko nie mam pojęcia dlaczego, zdjąłem suport, wytarłem gwinty od misy suportu i gwint ten w rowerze bo wcześniej posmarowałem smarem i założyłem z powrotem dobrze dokręcając wszystko i nadal to samo :/ testowałem wsiadając na rower i pedałując w miejscu ale zauważyłem że dzieje się to najbardziej jak pedałuje stojąc :/ czyli na pewno odpada łańcuch i tył roweru
kabanosdg Napisano 9 Kwietnia 2008 Napisano 9 Kwietnia 2008 Łańcuch powinno wymieniać się po około 1000km (w zależności od intensywności użytkowania). Możesz sprawdzić np tak: miarka z calami i mierzysz 10 kolejnych ogniw (1 ogniwo: szerszy i węższy "odcinek" łańcucha - dwa sworznie). Nowy łańcuch a konkretnie 10 kolejnych jego ogniw powinno mieć dokładnie 10 cali. Jak nie masz miarki z calami to 1 cal = 2,54cm (sądzę że dasz rade przeliczyć). Maksymalne wydłużenie łańcucha to 1/8 cala. Pedały też wymieniłeś żeby je wyeliminować jako przyczynę?
Mod Team bogus Napisano 9 Kwietnia 2008 Mod Team Napisano 9 Kwietnia 2008 A przy wymianie suportu miałeś gwintowaną na nowo mufę suportu czy nie? Ja miałem tak, że nie miałem mufy nagwintowanej przy nowym suporcie i stukał, a te stuknięcia były spowodowane tym, że się suport sam wykręcał. Jeszcze raz porządnie dokręć suport. Jak to nie pomoże to tak jak pisałem wyżej.
patras Napisano 9 Kwietnia 2008 Autor Napisano 9 Kwietnia 2008 mi się suport nie wykręca ale zauważyłem że wykręca mi się śruba ściskająca suport,(jest ona z prawej strony) ja mam tylko na jedną śrubę bo mam zintegrowaną oś suportu wysłałem wam link do mojego suportu i korby. Jak zakręciłem mocno tą śrubę to przez jakiś czas nic nie "pukało" ale po dłuższej chwili znowu zaczęło :/
patras Napisano 12 Kwietnia 2008 Autor Napisano 12 Kwietnia 2008 sory z tą śrubą mi się pomyliło, ona jest z lewej strony, to jest śruba na imbus 10
Mod Team bogus Napisano 12 Kwietnia 2008 Mod Team Napisano 12 Kwietnia 2008 Weź ją na klej i po kłopocie.
patras Napisano 12 Kwietnia 2008 Autor Napisano 12 Kwietnia 2008 a nie lepiej na taśmę ? podobno najlepsza na wszystko a serio mówiąc to ten rower jakoś pechowy jest :/ od początku coś nie tak było ciągle musiałem w nim grzebać :/ stary był lepszy, nic się nie psuło i śmigał aż miło ale zachciało mi się w lepszego roweru i tak jest niedługo zacznę jeździć i muszę coś z tym zrobić bo nie da rady tak jechać bo mnie to irytuje :/ nie macie żadnych pomysłów ? jeszcze spróbuje b.mocno dokręcić to śrubę i zobaczymy
szynski Napisano 13 Kwietnia 2008 Napisano 13 Kwietnia 2008 Przyznam, że wkurzające takie stukanie podczas pedałowania. Sam miałem coś podobnego. Okazało się jednak, że przyczyną są... PEDAŁY No tak... Słyszysz, że gdzieś stuka, szczególnie tylko jak stoisz na pedałach, i weź sobie zlokalizuj źródło dźwięku! Sprawa zaczęła się krótko po wymianie pedałów, stąd też moje podejrzenia, że to ich wina. Jakieś tam najzwyklejszezwykłe autora za 30PLN. Po jakimś czasie prawy przestał mnie wkurzać. Ostatnio lewy do niego dołączył. Niby drobiazg w niczym nie przeszkadzający a myślałem ze dostane psychozy jak mi przez cały wypad co chwile stukało (najczęściej przy mocniejszym depnięciu). Jak masz gdzieś stare pedały to spróbuj je przekręcić albo pożycz od jakiegoś znajomego. Warto spróbować żeby mieć pewność. Na początku też nie wierzyłem, że to może być wina pedałów - a jednak
patras Napisano 13 Kwietnia 2008 Autor Napisano 13 Kwietnia 2008 ja mam też authora dokładnie takie http://allegro.pl/item340456988_pedaly_alu..._krajek_pl.html , przejechałem na nich jakieś 10 km ale to raczej nie wina pedałów bo zakładałem inne i to samo występował, ale podkreślam że nic nie słychać podczas tego "pukania" to jest odczuwalne tylko, ale spróbuję założyć jeszcze stary suport i korby i zobaczę a potem założę ten nowy suport i korby smarując co trzeba i dobrze dokręcając bo więcej pomysłów już nie mam :/
patras Napisano 17 Kwietnia 2008 Autor Napisano 17 Kwietnia 2008 słuchajcie dzisiaj siedziałem w garażu żeby rozwiązać ten problem i muszę powiedzieć że chyba kupiłem za duży suport w ogóle chyba wszystko jest złe :/ Kiedy wkręcę suport z takimi podkładkami metalowymi które są miedzy miską w mufą suportową, to wtedy suport się nie łączy brakuje około 5 mm, a jak wkręcę bez tych podkładek to jest ok, łączy się, ale te podkładki chyba muszą być nie ? I jeszcze kiedy są podkładki to z prawej strony między korbą a miską jest luz tak około 5mm który dopiero teraz zauważyłem i tak pewnie było od początku, a jak założę bez podkładek to w ogóle jest masakryczny luz. I to jest zapewne przyczyna tego stukania ehh Byłem głupi że tego nie zauważyłem na samym początku jak to kupiłem to bym mógł zwrócić, a kupiłem dosyć dawno :/ ale jak zakładałem to byłem przekonany że jest dobry bo sprzedawca pytał mi się o rozmiar suportu i podałem mu a mam 113 mm (kupowałem na allegro) a teraz nie wiem jak mam ten suport zmierzyć. Nie wiem co mam robić :/ Macie 2 fotki tego luzu między korbą a miską http://img181.imageshack.us/img181/7708/img1187yz2.jpg http://img294.imageshack.us/img294/6605/img1183tv0.jpg
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.