Skocz do zawartości

[korba/suport/kaseta] Luzy w A6 czy warto wysyłac na reklamację ?

marcinSZ0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wyskoczyły mi pare problemów w moim Krossie A6 ktory ma juz prawie 2 lata a mianowicie:

-wyrobił sie wieloklin na ramieniu korby /czuje luz gdy obrocie pedałami w druga stronę/

-kaseta dosc mocno chwieje sie na boku /luz na bebenku piasty/

-Delikatny luz na suporcie

-duzy luz na amortyzatorze -Suntour Axon S-LR

Jako ze konczy mi sie za miesiac gwarancja chciałem sprobowac te usterki zareklamowac, sprzedawca stwierdził ze musi wysłac rower do fabryki Krossa i tam ocenią co i jak.I teraz pytanie do Was czy ktos juz reklamował w Krosie takie usterki?Jak serwis krosa rozpatruje takie reklamację ? Mam dylemat czy reklamowac czy nie poniewaz jezeli sie na to zdecyduje,bede bez roweru jakies 3 tygodnie i nie jest pewne ze uznają reklamację.

Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Gwarancja na podzespoly dluzej niz rok u kross'a? Fajno (zazwyczaj jest rok..wiec nie moglbys reklamowac). Amortyzator tez dluzej? Fajno :) Zazwyczaj tylko rama ma dluzszy czas. Jesli naprawde masz gwarancje na wszystko to ja bym wysylal...serio. Poczatek sezonu, przezyjesz :)

• Mod Team

Panowie, ale to są ewidentne problemy części zużytych, a na taki stan rzeczy producent nie przewiduje gwarancji.

Nie mówię, że nie warto spróbować, jednak zejdźmy na ziemię. Kto będzie chciał za darmo wymieniać zjeżdżone części :)

Ja tez mam luz na kasecie i wjechałem na wakacje byl 2 razy w serwisie i w końcu stwierdzili ze to luz technologiczny.. a byl wysylany przez serwis do krossa... wiec jak wielkich luzów to watpie by cos z tym zrobili. babka mi powiedziała bym jeździł mam przecież 2 lata gwarancji...

u mnie te luzy pojawiły sie bardzo szybko gdzies po max pół roku uzytkowania,serwisant stwierdził ze mam jezdzic az sie zuzyje bardziej i potem reklamowac wiec teraz jest ostatni moment, z tego co czytałem na forum moje problemy z rowerem sa typowe dla tego modelu wiec ciekawe jak serwis podchodzi do napraw gwarancyjnych

Gość R3surrection

Towar ma gwarancję na wady wrodzone i ew usterki w czasie uzytkowania,,,,, a w przypadku elementów np jak kaseta czy korba, suport ma miejsce zużycie a nie usterka.... w końcu korba nie pękła.

co do bębenka sprawa jest dwuznaczna i zależy od klasy sprzętu... jak by mi się piasta chrisa kinga albo xtr rozleciał to bym nie odpuścił ale jakiś srajmano ;P? zalży od podejścia gwaranta

przed zabieraniem glosu radze zorientowac sie w temacie, np. czutajac ustawe regulujaca sprzedaz konsumencka:

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2002/1176.htm

w momecie, w ktorym przedmiot umowy kupna-sprzedazy traci swoje wlasciwosci, nastepuje niezgodnosc przedmiotu z zawarta umowa, co jest podstawa do odstopienia od niej. swoja droga przedmiot martwy nie moze miec wady wrodzonej ;).

• 3 tygodnie później...

Podobno reklamacja została uznana i naprawiają mi rower ale ktos mnie okłamuje,tydzien temu sprzedawca powiedział ze rower jest juz gotowy i wysłany z Krossa do sklepu,wczoraj poinformował mnie ze czekają w Krossie na czesci i moze sie przedłuzyc naprawa nawet do 2 miesięcy,Powiedzieli ze mają do tego prawo jezeli brakuje częsci,zna sie ktos na przepisach napraw gwarancyjnych ??Chce isc postraszyc sądem sprzedawce tak zebym nie musiał czekać kolejnego miesiaca.

o czasie na sprowadzenie czesci nic nie piszą w gwarancji,tylko ze powinna zostac załatwiona w terminie do 14 dni lub 28 dni jezeli wymagana jest ekspertyza.Dzisiaj bylem jeszcze raz w sklepie i zarządałem konkretnej odpowiedzi na kiedy bedzie rower,sprzedawca ma jutro dac odpowiedz,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...