Skocz do zawartości

[mostek] jaki najlepiej dobrac?

siwy84

Rekomendowane odpowiedzi

Szczerze mówiąc, nie wiem do końca, jak to w praktyce wygląda z tymi długościami mostków - ale ogólnie znaczenie ma tutaj przede wszystkim promień skrętu. Przy dłuższym mostku trzeba się bardziej "zamachnąć", żeby rower wykonał żądany manewr, niż przy krótkim - gdzie często wystarczy delikatnie poruszyć kierą i już zmieniamy tor jazdy. Wydaje mi się natomiast, że osoby o różnym wzroście i różnej długości ramion inaczej odczuwają reakcje roweru - co dla jednego będzie już mułem, dla drugiego akurat dobrze prowadzącym się rowerem, i odwrotnie: to, co mnie pasuje w moim sprzęcie, czyli jego zwrotność, przez osobę wyższą będzie odczuwane jako niestabilność.

Dużą rolę grają tu także osobiste preferencje (jak również długość kierownicy, baza kół itp.).

Pozdrówko wykładowe :)

Wydaje mi się natomiast, że osoby o różnym wzroście i różnej długości ramion inaczej odczuwają reakcje roweru

Ciekawa uwaga.. Chyba w to wierzę, bo inaczej co bym miał powiedzieć, jak mam mostek 120mm :)

W końcu to zależy od proporcji wielkości jeźdźca do długości przykładowo mostka..

Chociaż swoją drogą niżsi mogą używać mniejszych ram (mniejszy rozstaw osi..) z krótszymi mostkami, więc są zwrotniejsi - co za niesprawiedliwość :D

• Mod Team

Ja zauważyłem, że po przejściu z mostka o dużym wzniosie (chyba +/- 17*) i łamanej kiery

na mostek (+/- 5*) i kierę prostą bardzo poprawiła się skrętność roweru.

Wystarczy mały ruch i rower zmienia tor, a wcześniej to był jak ślimak. :)

Nie wspominam już o poprawie pozycji na rowerze. ;)

Czytam i czytam i nie wiem na co się zdecydować :) Mam dwa pomysły, całkiem skrajne - albo ta tioga w wersji 80mm, albo pójść na całość i 110mm. To,że potrzebuję dłuższy mostek jest dla mnie jasne bo muszę przesunąć siodło ciut do przodu. Zastanawiam się tylko czy potrzebuję aż tak długi. Z jednej strony jak kupię mostek o 3 cm dłuższy od obecnego i przesunę siodło 3cm w przód to moja pozycja na rowerze nie zmieni się. Odczuję tylko zmianę jeśli chodzi o pedałowanie. Dociążę nieco przednie koło, ale rower nie straci w dużym stopniu ze swoich właściwości zjazdowych oraz skrętnych.

Z drugiej strony dłuższy mostek (110) zmieniłby pozycję, ale byłby... dłuższy :P (czyt. za długi). Poza tym nastraszyliście mnie z tą lekkością :P Tak jak mówiłem, grawitacyjnie nie jeżdżę. Czasami tylko zdarza mi się skoczyć z jakichś niedużych schodków czy uskoku w terenie. W końcu to enduro, a nie wylajtowiony rowerek na maratony :) Poza tym aż tak ciężki nie jestem <<75kg. Jak to ktoś słusznie zauważył zoom może markowy nie jest, ale to takie małe kowadełko :) i pewnie zapas aluminium ma wystarczający żeby go trochę pomęczyć :D Muszę się zastanowić. Jeszcze mam czas bo rama dziewczyny idzie do piaskowania i malowania. W tzw. międzyczasie możecie pisać dalsze swoje uwagi na temat mojego powyższego rozumowania :)

Sprawdź, jak ci się teraz wysuwa tyłek za siodło. Jeśli przy wyprostowanych rękach jest jeszcze sporo miejsca między klatką piersiową a tyłem siodełka - spokojnie możesz zakładać długi mostek. Jeśli jest na styk - może być problem... chodzi o to, żeby "overall reach" nie wyszedł zbyt duży, bo wówczas - przy optymalnej do jazdy pozycji siodełka - albo nie wysuniesz się za nie w ogóle, albo będziesz tak mocno wyciągnięty, że nie dasz rady skutecznie sterować rowerem, co jest ważne zwłaszcza przy zakrętach.

Porób sobie testy na zjazdach i spróbuj określić, na jaką korektę możesz sobie pozwolić. Może też nie trzeba będzie aż tak bardzo popychać siodła do przodu - 2 cm nie wystarczyłyby? Jeśli zbyt mocno przesuniesz środek ciężkości w przód - mogą pojawić się problemy na zjazdach i ogólnie z manewrownością... ja też swego czasu próbowałam przeprowadzić taki zabieg i u mnie to nie zdało egzaminu.

Pozdrówko eksperymentalne :)

Dobrze. Sprawdzę to jutro bo dzisiaj rumak stoi rozebrany - czyściłem amortyzator.

Teraz siodło jest na maxa do tyłu. Myślę, że mógłbym je podsunąć z centymetr albo półtora. Jutro dla kontrastu przesunę je na maxa w przód i zobaczę jak się będę czuł. Oczywiście po teście zdam relację.

Pozdrówko wdzięczne dźwięcznie brzmiące :D

--- 13.04.08.:

Kurczę zapomniałem wczoraj zmienić pozycję siodła, ale w drodze przypomniało mi się, że miałem to zrobić oraz sprawdzić, za radą Eci, ile teraz jest miejsca między klatą (:D) a siodełkiem kiedy się za nie zsunę. No i miejsca troszkę jest, ale nie za dużo. Więc siodło na pewno idzie do przodu, a co do mostka to jeszcze nie wiem jak to będzie. Najpierw muszę znaleźć pakiet suportu i sztycę do nowej ramy dziewczyny. Dopiero jak to zrobię to mogę się zabrać za kupowanie mostka bo w przeciwnym wypadku zostanę jeszcze jakiś czas przy swoim.

--- 26.04.08.:

No siemka po dłuższej przerwie - dużo spraw miałem. W każdym razie jeździłem na siodle na maxa do przodu i przy obecnej długości mostka było to mało przyjemne. Mam wrażenie, że od tego po parunastu kilometrach troszkę mnie plecy zaczęły boleć więc powróciłem do ustawienia ok. 1 cm przesunięte do przodu (od maxymalnego wychylenia w tył) i jest przyjemnie. Wnioskuję, że jeśli mostek byłby dłuższy to mógłbym chyba siodło dać jeszcze troszkę do przodu.

Zastanawiam się nad wersjami 80 i 90 mm. Na dłuższe się chyba nie pokuszę. Wydaje mi się, że skoro dałem siodło tylko 1 cm do przodu to 80 mm spokojnie powinien wystarczyć. Zakładając, że już dalej do przodu nie będę przesuwał.

A Wy jak macie siodełka poustawiane? Na maxa do przodu czy jakoś wypośrodkowane?

Mostka i tak bym przez ten czas nie kupił bo kolega na razie nie jeździ do bełchatowa, a projekcik składania roweru dla dziewczyny chwilowo stanął w miejscu więc się nie paliło, ale coś z tym trzeba w końcu zrobić :)

• 3 tygodnie później...

Ja mam siodło prawie wysunięte na max do tyłu, tak mi jest wygodnie. Jak siedziałem bliżej kiery niewygodnie się jechało. Niedawno zmieniłem mostek na 100mm, o mniejszym wznosie i to był dla mnie strzał w 10! Zawsze bolały mnie plecy w krzyżu, rozgrzewki nie pomagały a teraz po 120km tylko czułem lekko część pod szyją( pewnie z powodu nie wyćwiczenia tych mięśni) Zwrotność roweru trochę wzrosła(przesiadłem się z 120mm) i jestem bardzo zadowolony

• 2 miesiące temu...

Odgrzebuję mój stary temat żeby poinformować, że zmiana mostka na 90mm tiogę o-bone była trafną decyzją. Jakieś podjazdy już zaliczyłem i jechało się całkiem dobrze. Czuć lepszą kontrolę nad rowerem i mam wrażenie, że pedałuje się też lepiej. Jeszcze jestem w trakcie eksperymentowania z ustawieniem siodła, ale raczej jest lepiej.

No i przyjaciółka też zadowolona z mojego starego mostka <_< i ogólnie z nowego roweru.

Ja też zrobiłem małą rewolucję u siebie w kokpicie. Wywaliłem 20mm podkładek i zmieniłem mostek z +15 na -5 stopni. Długość została ta sama, czyli ok 110mm. Z efektów jest bardzo zadowolony ale po pewnym czasie pojawiły się pewne niepokojące objawy. Mimo, iż zawsze jeżdżę w żelowych rękawiczkach i gripy mam całkiem wygodne po dystansach powyżej 40km pojawia się u mnie mrowienie w nadgarstkach. Domyślam się, że jest to spowodowane przeniesieniem sporej ilości ciężaru ciała na ręce w wyniku obniżenia pozycji ciała.

wlasnie na stronce zobaczylem jakie powinien miec wymiary moj idealny rower i powiem ze prawie idealnie trafilem, a skladalem na oko, a do tego mam pewnie najtanszy na forum rower wazacy 13kg:P

a co do tematu to tak jak komu pasuje, ja jechalem 15km( do sklepu) na 50 ktora lezala w szafce(niedawno zlozylem go dokupy) i wydaje mi sie ze kierowalo sie latwiej niz na terazniejszym 12cm:)(rama 17.5" a mam 180cm) ale po paru km juz bylo dobrze bardzo i nie czulem gorszej sterownosci...

pewnie ten 50mm na poczatku byl lepszy bo w podpisie widac moja 2 maszynke na ktorej smigam juz 2 lata...

a teraz mnie naszlo na przejscie na wasza strone mocy:)

http://two.xthost.info/polek/XC_ok.jpg tu jeszcze z poprzednim mostkiem:)

mrowienie po 20km nie wsytepuje wcale... jutro zobaczymy jak na dluzsza traske sie spisze

• 4 miesiące temu...

WS Recommended Sizes

Frame Size center-to-center: 20 in

Frame Size center-to-top: 21 in

Overall Reach: 82.00 cm

Saddle Height: 82.12 cm

Hmm... Niestety ramę mam 19" cali :thanks:, planuję zakup mostka o dł. 120mm. Czy bedzię to dobry wybór? Czy któs spróbuje objaśnić mi te dane :)?

Objaśnić? A czego konkretnie nie rozumiesz :D?

Jeśli chodzi o mostek, to patrzymy na overall reach, czyli długość efektywną górnej rury (mierzoną poziomo od osi główki do osi rury podsiodłowej) + długość mostka (od osi do osi oczywiście). Więc zalecana długość mostka jest równa różnicy overall reach oraz długości Twojej górnej rury.

W opisie masz hexagona, mówisz 19". Nie wiem, czy geometria jest taka, jak w levelach? Musiałbyś zmierzyć górną rurę w ww. sposób, żeby obliczyć mostek. Gdyby przykładowo miała ona długość, jak a levelu, czyli 590mm, to mostek powinien teoretycznie mieć 82cm-59=23cm ??!!

Niemożliwe :D Musisz się jeszcze raz pomierzyć, najwyraźniej zmierzyłeś w którymś punkcie nie tak, jak trzeba, łatwo tam o pomyłkę.

• 7 miesięcy temu...

Szczerze powiedziawszy, to nikt Ci na to pytanie nie odpowie, bo się po prostu nie da. Jest tak wiele czynników, które wpływają na komfort, że podanie przez Ciebie wzrostu nic to nie daje... Jeśli dobrze Ci się jeździ na 110, to zostań przy 110. Myślę, że jak wymienisz nawet na 100mm no i tak nie odczujesz żadnej różnicy. 10mm to nic! Jak byś założył 80m czy 60, to na pewno była by różnica.

• 6 miesięcy temu...

Podepnę się pod temat.

Rower to Kross Level A4 z mostkiem 110mm. Czuję, że na rowerze jestem za bardzo wyciągnięty - wzrost 174cm. Po wprowadzeniu danych na wrenchscience.com wyliczyło mi takie dane:

przechwytywaniec.png

W jakich punktach zmierzyć Overall Reach? Metodą "po mojemu" wychodzi mi, że mostek powinien być krótszy o 2cm. Czyli powiedzmy 90mm oraz kąt jaki proponujecie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...