Skocz do zawartości

[okulary] Jakie w cenie +/- 100zł

Przemekc1

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam Accent Shadow, mogę polecić :D

Pozatym w tej cenie to chyba dominują różne modele Accenta.

Obawiałem się trochę o wytrzymałość mocowania szkiełek, ale właściwie po ponad roku nie mogę im nic zarzucić :P

No może, że nosek odpadł jeden i go przykleiłem.. Kosztowały chyba właśnie 100zł. W komplecie pokrowiec, szmatka, 3 pary szkieł.

Pozatym można do nich łatwo i niedrogo dokupić dodatkowe szkiełka.

Czy się opłaca z wymiennymi.. Myślę, że tak. Podstawowe szkła, to przezroczyste, ale ważne też są przeciwsłoneczne. Kiepsko jest mieć tylko jeden kolor. Inne (zółte..) też mogą się przydać. Alternatywą jest dokupienie tanich okularów z innymi szkiełkami, ale będą pewnie gorszej jakości.

Jeśli brać z niewymiennymi, to doradzam jak najmniej przyciemniane. Najważniejszą funkcją jest ochrona mechaniczna i ew. UV, nie filtrowanie światła, a przyciemnienie zwykle będzie przeszkadzać.

No są też modele ze szkłami dostosowującymi się do oświetlenia, ale w astronomicznych cenach :P

ps: jeśli będzie taka możliwość, to nie jest źle przymierzyć okularki, sprawdzić, jak leżą :D

Poglądowo okularki Accent:

http://www.velo.com.pl/www/produkt.php?m=1...p=%&id=1520

http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...&hl=okulary

pomarańczowe podobnie jak żółte, na brzydką pogodę chyba.. Kolory szkiełek imo są po to, że zmieniają skład światła docierającego - jak jest przykładowo zbyt dużo szaro-niebieskiego, to ten kolor filtrują np. żółte poprawiając kontrast - wszystko zamiast szare, wygląda naturalniej..

Pomarańczowe mają chyba podobnie, jak żółte..

Ale szczerze mówiąc mam pomarańczowe i nie jestem zbyt zadowolony z nich..

Zwłaszcza w lesie przy kiepskiej pogodzie nawet pogarszają mi kontrast często..

A za to nawet jak niebo wydaje się bezchmurne, to w nich szarzeje i widać leciutkie nawet przychmurzenia.. Na takie warunki wybieram przezroczyste raczej. Choć może to subiektywne odczucia.

Swoją drogą mam ten zestaw - przezr, szare, pom :P Ale chcę dokupić żółte - sądzę, że będą się lepiej spisywać przy pochmurnej pogodzie i poprawiać humor :D

Mam nadzieję, iż widziałeś, że z każdym kolorem oprawki jest inny zestaw dołączonych szkiełek :D

witam,

ja niestety okularkow accenta model shadow nie polecam. uciskaly mnie koncowki nad uszami a w tamtym roku poprostu pekly na srodku gdy je nakladalem. moim zdaniem ( i jeszcze paru innych osob na forum ) nie sa godne polecenia. pozostaly mi po nich szkla i etui. szukaj cos uvexa tanie i dobre.

http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...ic=1038&hl=

Może to, że pękają nie jest do końca winą samych okularów, są delikatne to fakt ale przy odpowiednim użytkowaniu na pewno same nie pękną - moje Shadow mają już 3 lata i nadal wyglądają jak nowe :) Do jednego mogę się zgodzić, lekko uciskają faktycznie na końcówkach ale to już wina tego, że okulary powinno się dobierać do szerokości swojej głowy. Najwidoczniej kolego Onkiel Twoje Shadow były za wąskie na Twoją głowę i stąd uciskanie oraz pęknięcie. Musiałeś je mocno rozszerzać podczas zakładania :) Nie wiń więc tych okularów za to bo każdy materiał ma swoją wytrzymałość... :D

Okulary należy przymierzyć indywidualnie tak samo jak kask - dany model nie będzie wszystkim pasował i to jest zupełnie normalne. Nie ma potem co narzekać, że uciskają czy pękają skoro kupiło się za wąskie okulary do swojej twarzy! Najlepiej jednak zwalić od razu na sam produkt (jak to zrobił kolega onkiel), bo po co winić samego siebie... ;)

Czy masz na myśli styczność jednej osoby z oboma modelami? ;)

Bo ogólnie, jak widzisz, są tu ich użytkownicy...

Myślę, że oba są dobrej jakości.

Jak już wspominaliśmy, najlepij przymierzyć. Jak nie, to możesz chociaż oprzeć się na opisach szerokości, ale niewiele one mówią o realnym dopasowaniu..

ps: np tu http://www.allegro.pl/item336057746_arctic...ui_wysylka.html

Ja polecam okulary BBB. Sprawują się rewelacyjnie. NIc nie uciska, są bardzo wygodne. Wymiana szkieł jest prosta, zatrzaski sie nie zużywają. Ja w zestawie miałem szkła bezbarwne, ciemne i żółte. Ale wiem, że w tym samym modelu szkła się czasem różnią. Zamiast żółtych są niebieskie. Jak komuś zależy na konkretnym kolorze to lepiej się dowiedzieć przed zakupem.

Jak widać opinie co do Shadow są podzielone, niektórzy je używają od długiego czasu i nic się z nimi nie dzieje a inni narzekają - skoro Cię uciskały to na 100% były dla Ciebie za wąskie i nie ma tutaj co dywagować - pękły od nadmiernego rozszerzania.

Do autora tematu - przejdź się lepiej po sklepach i przymierz sobie kilka modeli, jak już sobie coś dopasujesz co będzie wygodne i Ci się spodoba - kup je w sieci - będzie taniej :D

Ja mam szczupłą twarz i Shadowy są OK :blush:

Ale ogólnie chodzi o kształt głowy i dopasowanie, nie o tłustość, czy wielką twarz :)

Nie uciskają tak sobie z kretyńskiego kształtu, tylko z niedopasowania do usera.

Przymierzyć najlepiej. Sprawdzisz też wtedy jak leżą, bo mogą być też przyduże => niewygodne, zsuwać się itp.

• 4 tygodnie później...

Ja podobnie jak część moich poprzedników polecam Accenta Shadow. Użytkuję je już blisko od roku i nie mogę narzekać. Do tej pory nie miałem z nimi żadnych problemów natury technicznej. Nie nie odpadło, nic nie pękło. Wiadomo są delikatne, dlatego też początkowo trzeba uważać przy zmianie szkieł. Jeśli tylko były by wygodne, tj. pasowały by rozmiarowo do głowy, to możesz śmiało brać i nie bać się o nic. :D

• 8 miesięcy temu...

Jak to mówią wszystkie rzeczy najlepiej weryfikuje czas - moje Accent Shadow pękły przy zakładaniu na pół - czas użytkowania niecałe 4 lata... Jakby nie było sporo wytrzymały, ale potwierdzam opinie ludzi, którym te okularki pękały - to prawda ;) Jak widać, sam broniłem tego produktu ale przyszedł czas i na moje okularki - niestety :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...