Skocz do zawartości

[RoweR] cross: UNIBIKE Xenon, Merida CROSSWAY 500-V czy Superior RX 640

GetoX

Rekomendowane odpowiedzi

Troche poszperałem na forum, przejrzałem najnowsze kolekcje corssów i wybrałem poczatkowo:

UNIBIKE Xenon

http://www.unibike.pl/xenon.html

Wheeler CROSS 6.5 - odpadł ze wzg na kolorystyke...

http://www.wheeler.pl//?menu_id=17&sub=2&sub2=3

CUBE Curve - odpadł ze względu na za słaby sprzet w stosunku do ceny

http://www.skiteam.pl/rower/Cube/curvedisc/

SUPERIOR RX 640 - cena ok. 2600

http://www.superior.cz/cz/kolekce-2008/cro...ike.html?id=128

Merida CROSSWAY TFS 500V

http://secesja.pl/do/item/CROSSWAY_TFS_500...CROSSWAYTFS500V

Ghost CROSS 5100 - odpadł ze względu na nieznany amortyzator przedni

http://secesja.pl/do/item/CROSS5100_2008/CROSS5100

Teraz mam dylemat który z tych 3ech wybrać. Regulowana kierownica w Meridzie i Unibike'u byłaby dla mnie przydatna bo mierze ~190cm

Kolega polecił mi Meride, ale Ja dalej nie umiem się zdecydować.

Może ktoś z Was może polecić mi których z tych rowerów.

Dodam, że waże ~85kg a rower szykuje na ekspoatacje głównie w wakacje :D

Za konkrety bedę bardzo wdzięczny :P :P

reszta odpada:

superior - kola w sloneczko pod 85kg to zly pomysl

unibke - ciezki :D

Buahahaahaha, a gdzie tam są koła zaplecione na słoneczko? :D A jeździłeś chociaż z takimi?? Fakt faktem że pod 100kg gościem i roweem z ciężkimi sakwami to może się coś stać, ale bez przesady..

Cube z hamplami hydr. za 2400 to jest słaby sprzęt wg ciebie?

Ghost i ten jego Rst neon nie są aż tak złe, amor podobno dośc dobry jak na RST {konkurent dla mało czułego suntura}

Unibike, po wymianie sztycy i mostka i wywaleniu zbędnych pierdół waży 12.8kg także nie jest ciężki {koszt około 100zł}

Wg mnie Superior, jeżeli zależy ci na niepowtarzalności i pięknej ramie {przy okazji lekki rower}

Xenon jeżeli chcesz komfortu lub, bardzo szybkiego bika po modyfikacjach.

Cube, dla użyteczności roweru i pewnej jazdy {ramka tutaj dużo daje}.

Meridzia i wheeler.... nie za tą cenę..

... ew cube
Cube z hamplami hydr. za 2400 to jest słaby sprzęt wg ciebie?

...

Cube, dla użyteczności roweru i pewnej jazdy {ramka tutaj dużo daje}.

Wg mnie rower za ok.2500 powinien mieć przynajmniej przerzutki XT

a po 2gie raczej nie są potrzebne mi tarczówki hydrauliczne w crossie, jestem w stanie sie zadowolić nawet V-brakeami ważne żeby reszta sprzetu była dobra i wytrzymała jak na swoją cene :P

ale trzeba przyznać że ta kolorystyka Cube'a przyciaga wzrok ^_^

Fakt faktem że pod 100kg gościem i roweem z ciężkimi sakwami to może się coś stać, ale bez przesady..

Łącznie z sakwami i plecakiem moge czasami cos koło tego ważyć ;P

Unibike, po wymianie sztycy i mostka i wywaleniu zbędnych pierdół waży 12.8kg także nie jest ciężki {koszt około 100zł}

...

Xenon jeżeli chcesz komfortu lub, bardzo szybkiego bika po modyfikacjach.

Dodatkowe 100zł i jeszcze modyfikacje to za duzo jak na ten rower (2.7k zł) szczególnie że musze jeszcze osprzet dokupić

Wg mnie Superior, jeżeli zależy ci na niepowtarzalności i pięknej ramie {przy okazji lekki rower}

Heh ciekawe tylko czy znajdzie się jakiś w polskim sklepie ;]

Meridzia i wheeler.... nie za tą cenę..

Za mała? ;> wg mnie sprzet ma całkiem niezły

Już przeglądałem QX90 (2500zł), jakość części w stosunku do ceny jakoś mnie nie przekonuje ;/ tak samo z ofertą Authora

Wg mnie rower za ok.2500 powinien mieć przynajmniej przerzutki XT

a po 2gie raczej nie są potrzebne mi tarczówki hydrauliczne w crossie, jestem w stanie sie zadowolić nawet V-brakeami ważne żeby reszta sprzetu była dobra i wytrzymała jak na swoją cene smile.gif

ale trzeba przyznać że ta kolorystyka Cube'a przyciaga wzrok rolleyes.gif

Łącznie z sakwami i plecakiem moge czasami cos koło tego ważyć ;P

Dodatkowe 100zł i jeszcze modyfikacje to za duzo jak na ten rower (2.7k zł) szczególnie że musze jeszcze osprzet dokupić

Heh ciekawe tylko czy znajdzie się jakiś w polskim sklepie ;]

Za mała? ;> wg mnie sprzet ma całkiem niezły

Przerzutka Xt NIC ci nie da. Czy to alivio czy deore, albo wzwyż to precyzja biegów ta sama.

Unibike ma bardzo dobry osprzęt jak na crossa, dlatego kosztuje tyle, a te 100zł to przecież, nie na starcie się wydaje - tylko z czasem {jak się już dobierze pozycje na biku}

Razem z sakwami to ja też mogę 100kg ważyć, chodziło mi o wagę ponad 100kg samego jeźdzca - wtedy takie koła mogą w dupę dostać...

A skoro o wadze mowa to co ci szkodzi mieć tarczówki w crossie? Że to jest "za mocne", albo "za ciężkie"? Nie ma mowy, z tarczami lepiej się jezdzi, o wiele bezpieczniej i wygodniej niż na Vkach... szczególnie jeżeli ważysz w okolicach 80kg {nie jest to wyznacznik, ale różnicę czuć}

Merida nie oferuje niczego "och-achowego" w tym rowerku, tak samo wheeler..

Superior ma info na stronie o sklepach z ich rowerumi...

Ten Unibike faktycznie wygląda sprzet najlepiej wyposazony sposrod wszystkich prezentowanych, choc tarczowki moim zdaniem faktycznie nie sa konieczne. Szczerze mowiac, wykorzystujac rower do dalszych, kilkudniowych wypadow wolalbym miec klasyczne hample na linki. Mowie to, bo w zeszlym roku podczas dwutygodniowej wycieczki, jak kumplowi "siadl" hamulec tarczowy w jednej ze slowackich wiosek, to problemow z usunieciem awarii bylo na trzy dni intensywnych staran. Pod tym wzgledem v-ki to jednak prostota obslugi i serwisu, a na pewno latwiej o jakas improwiacje w razie awarii w lesnej gluszy (dosztukowanie czesci z innych v-ek niezaleznie od producenta, latwosc wyniany przod-tyl i cale multum innych rzeczy). Maj one rowniez swoje minusy (rozcentowane kolo), ale chyba i tak sa najbardziej uniwersalnym wyjsciem. Kompromisem bylyby mechaniczne tarczowki, ale to juz kwestia osobistych preferencji i zastosowan roweru.

Troche tak jest, ze kazda sroczka swoj ogonek chwali, ale moze cos takiego Cie zainteresuje?

http://revor.pl/model,1160.html

http://www.stevensbikes.de/2008/index.php?...cription#inhalt - wystepuje rowniez w czarnym malowaniu

Pelna grupa osprzetowa (pelne deore) gwarantuje kulturalna prace + malo znana, ale bardzo porzadna firma = niezawodne dzialanie (rowery przetestowane przeze mnie i moich znajomych)

To co moim zdaniem jest swietnie przemyslanym patentem, to schowanie mocownania do zacisku tarczowek (gdyby ktos sie zdecydowal) wewnatrz trojkata tylnych widelek, dzieki czemu nie mamy najmniejszego problemu z zamontowaniem bagaznika, sakw itp, poza tym jest mniej wystawiony na ewentualne uszkodzenia. Z tego co widze, to ten Superior ma rowniez taki paent

Pozdrawiam

A skoro o wadze mowa to co ci szkodzi mieć tarczówki w crossie? Że to jest "za mocne", albo "za ciężkie"? Nie ma mowy, z tarczami lepiej się jezdzi, o wiele bezpieczniej i wygodniej niż na Vkach... szczególnie jeżeli ważysz w okolicach 80kg {nie jest to wyznacznik, ale różnicę czuć}

Merida nie oferuje niczego "och-achowego" w tym rowerku, tak samo wheeler..

Superior ma info na stronie o sklepach z ich rowerumi...

Z tarczówkami to głownie o cene mi chodziło bo są one znacznie droższe od zwykłych V-brakeów

Hmm teraz dopiero zauważyłem, że Superior ma linki schowane w ramie, co jeśli mi sie dobrze zdaje może znacznie utrudnic wymiane ich :/

Troche tak jest, ze kazda sroczka swoj ogonek chwali, ale moze cos takiego Cie zainteresuje?

http://revor.pl/model,1160.html

http://www.stevensbikes.de/2008/index.php?...cription#inhalt - wystepuje rowniez w czarnym malowaniu

Pelna grupa osprzetowa (pelne deore) gwarantuje kulturalna prace + malo znana, ale bardzo porzadna firma = niezawodne dzialanie (rowery przetestowane przeze mnie i moich znajomych)

Heh za taką cene to już wolałbym tego Unibika kupic :P

Początkowo głownie myślałem mad Merridą i Unibikem głownie ze wzgledu na regulowaną kierownicę

i chyba ostatecznie wybiore tego drugiego (Unibike'a) chyba ten 1 kg różnicy w stosunku do innych rowerów nie bedzie sprawiał dużej różnicy zważywszy na to że mój obecny rower ma coś ponad 20kg ;)

Z podanych Crossów brałbym pod uwagę jedynie Cube , Superrior i Ghost. W wyborze roweru bierz pod uwagę najbardziej ramę - która zapewne zostanie Ci w rowerze na długo, osprzęt prędzej czy później sam wymienisz.

A co do przewagi hamulców hydraulicznych nad v'kami nie będę się rozpisywał bo tu na forum jest masa tekstów na ten temat. Sam mam hydrauliki w swoim Crossie i nie wróciłbym nigdy w życiu do żadnych innych hamulców. Po 3 latach jazdy z hydraulikami już sobie dostatecznie dobrze wyrobiłem zdanie na ten temat.

Adik - wysmiewasz moj wywod nt sloneczka, pozniej sam go potwierdzasz... a na koniec piszesz, ze czy alivio czy xt, to dziala tak samo ... umiaru troche plz :)

wybierajac rower tez wazne jest to, czy chcesz go rozbudowywac, czy jezdzic w miare mozliwosci az sie rozklekocze i kupic kolejny - plany modernizacji - kupujesz dla bazy, plan uzytkowania bez wiekszych inwestycji - bierzesz unibike albo cos w ten desen

A bierzesz może pod uwagę samodzielne składanie roweru?

Jeżeli tak to może taki zestaw -

waga cena

siodło San Marco SKN 250 65

sztyca 350 x 27,2 mm Accent SP-428 250 57

zacisk podsiodłowy Accent Light 22 14

kierownica 25,4 mm Accent Flatbar 25,4 mm 158 43

rogi Accent Sprint 102 34

gripy Author AGR-F136 38 12

klamki Avid Fr 5 153 60

mostek 100 x 25,4 mm Accent Blade 100 mm 130 74

manetki Sram Trigger X-7 260 140

pedały Shimano PD-M520 378 64

przerzutka tył Sram X-7 232 150

przerzutka przód Deore LX 160 60

kaseta Alivio HG50 11x30 325 45

hamulce x 2 AVID SD7 360 105

amortyzator Suntour NRX 7600 RL 2100 370

koło przednie SCHWALBE CX COMP 480 40

Maxxis Welter Weight 140 11

Dartmoor Bolt On 32 10

Novatec masz + Ace 18 919 164 (liczone z zaplataniem i szprychami Cn Spoke)

koło tylne Novatec masz + Dh 19 1268 189 (liczone z zaplataniem i szprychami Cn Spoke)

dętka Maxxis Welter Weight 140 11

opona SCHWALBE CX COMP 480 40

zacisk podsiodłowy Dartmoor Bolt On 36 10

korba Deore FC-M533 48 1100 210

łańcuch Alivio Hg50 110 ogniw 313 35

rama Biria PRO Cross RS 1950 400

stery Accent zintegrowane 104 60

linki + pancerze Accent lub Clarks 250 60

12180 gram / 2530 + ceny przesyłek, itp = 2580 zł

a jak nie chcesz sie bawic w skladanie to ja najbardziej skłaniałbym się ku Superiorowi - według mnie super rowerek ;)

Z podanych Crossów brałbym pod uwagę jedynie Cube , Superrior i Ghost. W wyborze roweru bierz pod uwagę najbardziej ramę - która zapewne zostanie Ci w rowerze na długo, osprzęt prędzej czy później sam wymienisz.

A co do przewagi hamulców hydraulicznych nad v'kami nie będę się rozpisywał bo tu na forum jest masa tekstów na ten temat. Sam mam hydrauliki w swoim Crossie i nie wróciłbym nigdy w życiu do żadnych innych hamulców. Po 3 latach jazdy z hydraulikami już sobie dostatecznie dobrze wyrobiłem zdanie na ten temat.

wybierajac rower tez wazne jest to, czy chcesz go rozbudowywac, czy jezdzic w miare mozliwosci az sie rozklekocze i kupic kolejny - plany modernizacji - kupujesz dla bazy, plan uzytkowania bez wiekszych inwestycji - bierzesz unibike albo cos w ten desen

Hmm gdybym miał odrzucic Unibika to zastanawiam sie nad Superiorem i Cube

Tylko teraz dylemat czy brać hydrauliczne tarczówki w Cube z gorszymi przerzutkami. Czy może Superior z V-brakeami, ale lepszymi przezutkami :P

No i zastanawiam sie czy niemodyfiowalna kierownica bedzie odpowiednio wysoko ustawiona jak dla mojego wzrostu, (jestem wyczulony na tym punkcie przez jazdy na moim aktulanym rowerze :/)

A bierzesz może pod uwagę samodzielne składanie roweru?

[...]

a jak nie chcesz sie bawic w skladanie to ja najbardziej skłaniałbym się ku Superiorowi - według mnie super rowerek ;)

Chyba jednak składanie to za duzo jak dla mnie :) wole kupic złożony z tego co czytałem niektore wychodzą nawet taniej niz składane ;)

Do 2500zl ciężko będzie złożyć tak aby nie stracić, mówie tu o całkowitych cenach.. Zaplatanie kół, transport części itp. Sam chciałem składać do 3000zł i po kupnie gotowca ciesze się że nie składałem.

A co do hamulców, zależy jak i gdzie będziesz jeździł. Jeżeli szosa i od czasu do czasu jakis szlak turystyczny w lesie, to nie ma sensu brać tarczówek, większa waga, a ich zalet nie wykorzystasz.

Adik - wysmiewasz moj wywod nt sloneczka, pozniej sam go potwierdzasz... a na koniec piszesz, ze czy alivio czy xt, to dziala tak samo ... umiaru troche plz :)

Koła w supie nie są zaplecione radialnie. Xt w crossie będzie działało identycznie, lub z niezauważalną różnicą w stosunku do niższych grup.

Rama Unibike jest bardzo dobra, nie należy go skreślać {unibike viper ma świetną ramę, a jest to tańsza wersja experta}

Składanie? Lepiej nie, w przypadku tak dobrych rowerów seryjnych, się po prostu nie opłaca.

• 1 miesiąc temu...

wtrącę swoje 3 grosze gdyż od dawna szukam roweru i o mało co nie kupiłem Unibika, a teraz sie z tego bardzo cieszę

Unibike Xenon: (2700 PLN)

- wykonanie ramy (często źle zanitowane nitonakrętki, kłopoty z geometrią ram (porównałem 2 rowery w 2 sklepach i ... tylne widelce ram były różne)

w tym roku Xenon ma inną ramę niż modele z lat wcześniejszych

- produkt "Xenon" jest raczej wirtualny gdyż o sprowadzeniu go na zmówienie można pomarzyć

+ cena

- z relacji na forum - marny serwis i spychologiczne podejście do tematu gwarancji

waga 13.8 kg

podobne przedział cenowy (modele 2007/2008)

Giant X-Sport 1.0: (3200PLN), X-Sport 0 (4000PLN)

+ rama (no comment)

+ rowery łatwo dostępne

+ obydwa modele mają dobre hamulce

-/+ cena różnica 1300PLN w przypadku roweru z hamulcami tarczowymi, tyle że nie ma zastrzeżeń co do jakości ramy i montażu

waga 12 kg /12.8 kg

Merida Crossway TFS 900-V 2007 (~3200 PLN)

+ rama dobra jakościowo

- brak opcji jeśli chodzi o wybór hamulców - tylko V-ki

+ waga 11.5 kg

Jeśli chodzi o rowery ze sztywnym widelcem

Superior to Darkface 22000 Kcz

+ wg mnie fajna rama i carbonowy widelec

+ dobre mechaniczne hamulce tarczowe

- korba ma tylko 2 tarcze 50/34

+ waga 10.8 kg

ROWER CANNONDALE BAD BOY 650 2008 (2900PLN)

+ jakość ram cannondale

+ korba ma 3 tarcze 48-38-28

+ tarczówki

+ waga ok 10 kg

musisz sprecyzować czego wymagasz od roweru, bo do jednego worka chciałbyś włożyc rower na hamulcach tarczowych, vkach, z amortyzatorem i bez.. tak to tylko w erze :D. Myślę, że jeżeli tarcze to tylko z przodu, przy cienkich oponach tarcza na tył to nieporozumienie. Chyba wybrałbym meride 900-v, nie wiem jak na żywo ale na zdjęciu wygląda okropnie.

musisz sprecyzować czego wymagasz od roweru, bo do jednego worka chciałbyś włożyc rower na hamulcach tarczowych, vkach, z amortyzatorem i bez.. tak to tylko w erze :D . Myślę, że jeżeli tarcze to tylko z przodu, przy cienkich oponach tarcza na tył to nieporozumienie. Chyba wybrałbym meride 900-v, nie wiem jak na żywo ale na zdjęciu wygląda okropnie.

Z tą uniwersalnością i wszystko w jednym to racja. Ale tarczówka na tył i twoja opinia o takim rozwiązaniu, przy cienkich gumach jest nieuzasadniona. Tarcza to nie tylko siła, wbijcie to sobie do głowy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...