Mentos Napisano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Czy ktoś z Was wie jaka jest różnica pomiędzy klamko manetkami Dual Control XT model ST-M765 i ST-M766 ?. Pierwsze pojawiły się w roku 2004 jako nowość, drugie w 2006. Ale szczerze mówiąc nie znalazłem jakiejkolwiek informacji, co się zmieniło w 2006? Mam katalogi dealerskie Shimano gdzie, gdy producent coś zmieniał czy ulepszał na ogół było to zaznaczone. Ale nie w tym wypadku. Jedyne, co zauważyłem z fotek to minimalnie inna grafika na monitorkach - w tych 766 zniknęły literki L i H ze strzałek. Nie bardzo chce mi się wierzyć by był to jedyny powód zmiany modelu. Lubię wyjątkowo DC i ponieważ była okazja nowe za 85zł/szt. przesiadłem się z DC LX ST-M585 na DC XT ST-M765. Taniocha, więc zrobiłem to bardziej z ciekawości niż potrzeby. Docelowo planuję DC XT 2008 jak nieco ceny spadną. Przy okazji jak kogoś to interesuje, bo mam teraz bezpośrednie porównanie. W XT biegi zmienia się chyba lżej, prawdopodobnie bębny manetek są łożyskowane a w LX nie. Z racji innego kształtu klamki, w czasie redukcji z jej użyciem do góry, nieco inaczej ją czuć. Hamulce chodzą identycznie (zaciski mam nadal LX). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Różnią się piórem klamki. W M766 jest szersze co ma być bardziej ergonomiczne. Widać to na rysunkach złożeniowych Shimano i jest to napisane w specyfikacji M766 na stronie Shimano - "Ergonomic design: Revised lever shape improves ergonomics." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 6 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Faktycznie. Dziękuję za info. Nie przypuszczałem, że w wypadku Shimano w sieci będzie więcej info niż w katalogu dealreskim. Ale waga i tu i tu jest błędna - 480g zamiast realne 518g - nawet bez kciuków to 498g para. Ale to tak na marginesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Kurcze, brat używa DC LX i tu biegi lekko się zmienia. Jeśli w XT jeszcze lżej to jestem mile zaskoczony A właśnie. Mentos, bębny prawej i lewej manetki są tak samo łożyskowane. I pytanie do użytkowników DC - ilu z Was używa tych manetek obsługiwanych kciukiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 6 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Pierwsze co zrobiłem to wywaliłem kciuki, są zbędne jak się człowiek przyzwyczai. A w LX są zintegrowane z klamką i bardziej niż w XT zawadza się o nie stawami kciuków mając dłoń zaciśniętą na kierownicy. W ogóle w XT to oddzielna dźwignia nieco inaczej umiejscowiona i całkiem inaczej wyprofilowana. No i bez przesady z tą różnicą w lekkości działania, jest wyczuwalna wg mnie, ale nie tak by o LX'ach można było powiedzieć "ciężko". Nie rozbierałem tych XT ale z opisów i widocznej różnicy w zewnętrznej budowie wynika, że i prawa i lewa jest na łożyskach. Co do preferencji, ostatnio spotkałem się z opinią, że DC leżą bardziej ludzią z długimi palcami. Nigdy się w ten sposób na to nie zapatrywałem, ale faktycznie mam raczej długie paluchy, zresztą podobnie jak całe grabie dlatego pewnie moje rowery są zawsze dziwnie zbudowane, dłuższe mostki, szerokie kiery, DC w Enduro itp. A, no i ślepota nie boli, patrzyłem w katalog 2007, a w 2006 jest napisane, że nowa bardziej ergonomiczna klamka . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Manetki pod kciuki w LX nie są zintegrowane z klamką, u brata są odkręcone ale nie wiem jaki dokładnie model on ma - były kupione w 2007 roku. Jak jeździłem w tym systemie to bardziej pasował mi bez odkręcania z tej racji by palce mieć na klamce hamulca, ale to już indywidualne preferencje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 6 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 No nie są elementem klamki jako takiej, ale są z nią na stałe połączone jakoś tam wewnątrz. To znaczy jak klamka się rusza góra dół to i te kciuki także i to w obie strony. W XT tak nie jest. Ale tych kciuków z czasem naprawdę się w ogóle nie używa, a operując hamplem bez problemu można przedewszystkim redukować (oczywiście sprężyna odwrotna przerzutki tylnej) bo to minimalnego ruchu wymaga i ważne jest, że ma się cały czas kciuk owinięty wokół kierownicy co wg mnie daje pewniejszy jej chwyt. Wrzuta na szybsze biegi z hamowaniem nie ma sensu bo to oznacza przyspieszanie, oczywiście tak jest z sprężyną odwrotną przerzutki z tyłu. To dlatego DC z normalną sprężyną przerzutki tylnej są bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 No to dowiedziałem się kilku nowych rzeczy o DC A nowe na rok 2008 użytkował już ktoś? W zaprzyjaźnionym sklepie są ale jak na razie tylko leżą i mogłem tylko pomacać Mentos, mała prośba - mógłbyś przy okazji zrobić kilka fotek klamek, które używasz? Acha, z normalną sprężyną na pewno próbowałeś jeździć, spora różnica jest w działaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 6 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Tak na szybko mam z aukcji tylko: I jeszcze poniżej DC XT 2008 bo byłem i jestem wciąż nimi zainteresowany. Niepamiętam już kto, ale ktoś z forum był uprzejmy mi fotki zrobić. Oczywiście zadowolony. Gadałem też z innym użytkownikiem który się przesiadł ze starych DC jakie mam. Podobno spora różnica w ergonomii i jakości zmiany przełożeń na plus. Problem tylko taki, że to nie jest popularny system i ciężko kogoś z tak wyposażonym rowerem wyczaić czy nawet taki nowy w sklepie znaleźć gdzie można pojeździć by się przekonać łopatologicznie jak to jest. Dla mnie wadą tych nowych jest brak monitorków które bardzo lubię, ale dlatego już upolowałem takie nakablowe XTR'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Jak kolega z klubu złoży swój wyścigowy rowerek to może będę miał okazję sprawdzić te nowe. Może choć mały test uda się napisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maras 79 Napisano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Mentos, to ja jestem tym użytkownikiem xt 2008 Po dotychczasowym przebiegu 2 tys. km, nie mam żadnych zastrzeżeń, nic nie musiałem regulować. Wywaliłem tylko cyngle pod kciuk, a bez telewizorków da radę się obejść. W porównaniu z Deore DC, to zupełnie inny sprzęt, żadnego luzu, masywny i niezawodny. Najpierw miałem brać LX'a ,ale nie żałuję dopłaty do XT08. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 8 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 No to dzięki raz jeszcze za Twą przysługę. Zbieram i zbieram info o nowych DC. Co do starych XT jak to kogoś interesuje (jesteśmy mniejszością) to XT 2004-2007 względem LX ma jeszcze jedną różnicę jaką zauważyłem. Pchając klamkę w dół trzeba przejść minimalny jej opór, taki delikatny klik jak w potencjometrach sprzętu RTV. Pewnie to ma zabezpieczać przed niepotrzebnym ruchem klamki w dół przy hamowaniu, chodź jeśli się to wiąże z mitem o przypadkowych zmianach biegów przy DC to mi się to i w LX nigdy nie przydarzyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maras 79 Napisano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Tak. Z tą przypadkową zmianą biegów to są mity osób, które nigdy nie używały DC. Mi też się nigdy nie zdarzyło, a biorę udział w maratonach, gdzie manetki nie mają lekko. Prawda, że czuć lekkie kliknięcie i opór przy wciśnięciu klamki. A sama klamka siedzi stabilnie, sztywno i nie ma luzów jak deore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.