siwy84 Napisano 5 Kwietnia 2008 Napisano 5 Kwietnia 2008 Witam. W najbliższym czasie (po wypłacie) chciałbym kupić oponki do xc/enduro i zastosować do nich mleczko lateksowe. Na całą operację mam zamiar przeznaczyć nie więcej niż 300 zł (łącznie z wysyłkami itp.). Prosiłbym Was o doradzenie jakie oponki przywdziać na moje obręcze. Wymagania jakie im stawiam to: 1. rozmiary między 2.0-2.2 - nie więcej, nie mniej. Jeśli jakaś oponka jest wyjątkowo szeroka/wąska jak na swój rozmiar to prosiłbym o info żeby uniknąć ewentualnego rozczarowania. 2. waga - jakaś rozsądna. Myślę, że max jakieś 550 gr. Chyba nie za mało? Jakieś małe odstępstwa od tej reguły dozwolone Oczywiście im lżej tym lepiej 3. nie mam zwyczaju chodzić na rower gdy pada więc oponki raczej na suche podłoża. miło by było gdyby jednak nie wrzucały całego deszczu i błocka na plecy Nie mniej jednak skupmy się na oponkach suchych albo w miarę możliwie uniwersalnych 4. cena za sztukę - myślę, że w granicach 80-90 zł. Żeby z przesyłką za 2 sztuki wyszło około 200 zł (namiary na sklep/aukcję mile widziane). Bo z tego co wiem, nie na 100%, mleczko kosztuje koło 80-90 zł (eśli się mylę proszę mnie poprawić) Tylko nie wiem ile kosztują te opaski na obręcze, ale czytałem gdzieś na forum, że można je zrobić z dętek (tu też proszę o sprostowanie jeśli jestem w błędzie). Temat dość obszerny i dużo pytań - wiem. Jednak proszę Was serdecznie o pomoc bo do tej pory nie jeździłem na jakichś fajnych oponkach i nie specjalnie się na nich znam. Poza tym może się z tego zrobić ciekawe kompedium wiedzy dla innych użyszkodników bo wszelkie enduro maszyny i mleczko chyba zyskują na popularności. Z góry dziękuję za wszelkie opinie/rady/podpowiedzi. Pozdrawiam. Marcin podnoszę
kopaczus Napisano 7 Kwietnia 2008 Napisano 7 Kwietnia 2008 Jest sporo wątków już w tym temacie. Opony rozważ Schwalbe Nobby Nic albo Racing Ralph 2.1 (odpowiednio 500 i 450g). Trochę przekroczysz tu zakładane 80-90pln za sztukę, ale będziesz zadowolony z tych opon. Płyn np. Joe's.
Toosh Napisano 7 Kwietnia 2008 Napisano 7 Kwietnia 2008 http://light-bike.com/forum/viewtopic.php?...ighlight=lateks mleczko 70zł/500ml w CR, 100ml na koło powinno wystarczyć
siwy84 Napisano 7 Kwietnia 2008 Autor Napisano 7 Kwietnia 2008 Tematów może i było, ale za każdym razem ktoś wymaga czegoś innego. Przekopać się przez to wszystko ciężko. Nad Nobby Nic myślałem i są ciekawą propozycją tylko ta cena. Nie mówię, że kosmiczna, ale chciałbym się zmieścić w założonym budżecie. A z mleczek to właśnie chyba Joe's jest najpopularniejszy. A czy najlepszy? EDIT: A co z opaskami?
tobo Napisano 7 Kwietnia 2008 Napisano 7 Kwietnia 2008 conti mountain king. bardzo dobre opony enduro. przy wadze 550 gram jako granica zmiescisz sie i z 2.2 i z 2.4. zdecydowanie stawialbym w takim przypaku na 2.4. zmiescisz sie w cenie za dwie sztuki (kpl na allegro).
siwy84 Napisano 8 Kwietnia 2008 Autor Napisano 8 Kwietnia 2008 Tobo, a dlaczego 2.4? Czyżby numeracja była zaniżana? A ile ważą 2.2 i 2.4? Nie zależy mi na ogromniastych oponach tak bardzo. Więcej xc-uję niż endurzę z racji zamieszkiwania terenów nizinnych i nie chciałbym się niepotrzebnie męczyć. W góry być może się wybiorę z rowerkiem, ale wtedy to chyba coś pancerniejszego wypadało by założyć? Teraz z przodu mam Kendę Komodo 2.1 (bardziej z przymusu niż z wyboru. no i drut więc ciężka - koło 700 gr.) i jej rozmiar mi odpowiada. Podałbym Wam szerokość tylko powiedzcie jak to się dokładnie mierzy bo nie bardzo wiem - przepraszam. Mam zmierzyć odległość między ściankami najbardziej zewnętrznych klocków bieżnika? Czy jak? Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie tematem. Doceniam to, na serio. Bo praktycznie dopiero zaczynam poważniejszą zabawę w rowerowanie i jeszcze nie we wszystkim się orientuję.
Qazimodo Napisano 13 Kwietnia 2008 Napisano 13 Kwietnia 2008 Tematów może i było, ale za każdym razem ktoś wymaga czegoś innego. Przekopać się przez to wszystko ciężko. Nad Nobby Nic myślałem i są ciekawą propozycją tylko ta cena. Nie mówię, że kosmiczna, ale chciałbym się zmieścić w założonym budżecie. A z mleczek to właśnie chyba Joe's jest najpopularniejszy. A czy najlepszy? EDIT: A co z opaskami? Kup to: Continental Explorer PRO-TECTION Rozmiar: 26x2,1 Waga: 525g Ciśnienie nominalne/maksymalne: 3.5/4.5 Wykończenie: czarna DuraSkin zwijana oplot 170 TPI !!! Cena: 89 zł !!! do niedawna 144zł Ja miesiąc temu kupiłem za 300zł najnowsze Nobby Nic 2.1 na tył i 2.25 na przód i teraz strasznie żałuję. Jak chcesz to Ci je oddam za 200zł razem z wysyłką. Bo tak się napaliłem na te Conti
siwy84 Napisano 14 Kwietnia 2008 Autor Napisano 14 Kwietnia 2008 Quazi - w tym momencie nie mam kasy więc z zakupu nici. A conti z tego co wiem zaniża rozmiarówkę więc może lepiej, jakbyś kupował, weź większe.
bendus Napisano 14 Kwietnia 2008 Napisano 14 Kwietnia 2008 http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...c=32166&hl= - tu było o MK 2.4 Supersonic (łącznie z pomiarem szerokości. Mam te opony i przejechałem na nich około 650km. Połowa w terenie, połowa po utwardzonych nawierzchniach (uroki mieszkania w mieście :/ ) Przód jest ok, ale jako napędówka jest za miekka - tył znika w zastraszającym tempie. Później postaram się wrzucić jakieś fotki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.