Mod Team Maniak Napisano 30 Czerwca 2008 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 W sumie to chyba powoli robi sie ostatnia okazja żeby kupić w pełni aluminiowe SLR'y juz widziałem fotki nowych kół mavicka na carbonowych szprychach, podobnych jak w r-sys.. Grube jak patyki.. ciekawe jak z wytrzymałością.. ( http://www.light-bikes.de/website/new/2008...ter-val-di-sole ) Ale jakoś nie mam przekonania co karbonu w tym miejscu. Jednak alu to alu.. W razie czego przynajmniej sie wygnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Brzydkie sa karbonowe :/ I aerodynamika idzie w diably. A ile sie zyska wagowo? Heh, DT zrobilo kola pod tarcze o wadze 1250 gram bez karbonowych szprych. Jedynie obrecze karbonowe, a piasty 190tki zdaje sie Wg mnie Mavic idzie na lans i nowosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 30 Czerwca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 To chyba dobrze, może wymyślą coś rewolucyjnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Na pewno będą droższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 30 Czerwca 2008 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Z tego co widzę alu model jednak będzie dalej w produkcji.. Ale popatrzcie sami.. Jak dla mnie ohydny.. http://www.cyclingnews.com/tech.php?id=tec...009_mavic_jun08 Mavick zamiast kombinować powinien przedstawić konkretne propozycje. A tak widzę już 2 rodzaje Cosmiców (full carbon czyli CCU i SLR tylko z carbonowymi szprychami) podobnie się dzieje z Corossmaxami. Może mavick zachęcony znakomitymi właściwościami szprych w kołach R-sys postanowił zainwestować w ta technologię? Nic tylko czekać i obserwować jak będą się sprawowały.. Jednak tak grube szprychy to juz przegięcie... O ile w kołach mtb ma to jakiś jeszcze sens.. to R-sys jest aerodynamiczną klęską... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Ten full carbon nawet w miare sie prezentuje. Tylko ze kiepsko widze stosowanie karbonowych obreczy w MTB, nie mowiac o szprychach. Wychodzi na to ze beda to kola dla typowych zawodnikow ze sponsorami albo zamoznych pasjonatow lub lanserow. Bo nawet jak beda niewiele drozsze to nie sadze by ich trwalosc byla powalajaca, zwlaszcza na uderzenia, a serwis w ogole wole nie pytac ile bedzie kosztowal. No ale niech kombinuja, moze z tego wyniknie kiedys cos dobrego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toosh Napisano 10 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Looki Quartz Quartze wydaja sie byc dobra alternatywa. Ale waza wiecej niz katalogowo choc nadal malo. pęknięcie przy zachaczeniu o korzeń przy 6 km/h chyba dyskwalifikuje quartze, o takim samym peknieciu pisal ktos na mtbr http://light-bike.com/forum/viewtopic.php?...c&start=110 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 10 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 A moze Look 4x4 ? Nie naleza do najlzejszych (ok. 290g) ale sa pewne przynajmniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 14 Lipca 2008 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Ładnie rozwalone te Quartz'e.. powiem szczerze ze shimano co by o nich nie mówił są mega wytrzymałe i trwałe... Ciągle za mną chodzą cranki 4ti ale ich cena powala.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 26 Lipca 2008 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Na razie zajdzie nie wielka zmiana. We wtorek lub środę powinny dotrzeć do mnie manetki xtr.. jak ktoś chce będę miał do sprzedania XT (model SL-M760 ) stan "igła" praktycznie nowe.. Przy okazji spadnie waga jakieś 15gr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabiel17 Napisano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Powiem tak: rower za######isty, a te czerwone śrubki idealnie się komponują z całością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 14 Września 2008 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Dziękuje za słowa uznania. Rower kosztował mnie niemało nerwów czasem i jeszcze wiecej kasy Oto najnowsza specyfikacja. Jak widać zaszły poważne zmiany. Po drodze miałem jeszcze manetki xtr'a. Ale coś mnie tchnęło żeby przejść na srama.Jeszcze nie wiem czy był to słuszny krok przekonam się w miarę użytkowania. Mam nadzieję że szybko przestawię się z RF na gripshifty. Jeśli nie to zapewne zakupię triggery. Jest niemal pewne też że zmianę ogumienie na jakieś bardziej niezawodne. Obecne jest dosyć podatne na snake'i - powód to mały balon opony który bardziej sprawdzi się raczej w jakimś fullu. Również kasetę po sezonie wymienię na xtr'a. Jeśli kasa pozwoli wstawię też kierę i mostek z wyższej półki, zapewne będzie to syntace. Bar Ends: Boblight 54gr (alu bolts) Bottle Cage: RDX carbon 21gr +2g alu bolts Brake (Front): (Hamulec przedni) – Avid Juicy Ultimate 08' 226gr Brake (Rear): (Hamulec tylny) – Avid Juicy Ultimate 08’ + adapter 271gr Rotors: (tarcze hamulcowe) – Accent Blade 184gr +12gr Ti bolts Cables: (Pancerze i linki) – Shimano SIS 51g Cassette: (Kaseta) – Shimano XT Alu lock ring 11-32 251gr Chain: (Lancuch -) Shimano XTR 2007 (CN-7701) 108 ogniw (spinka SRAM gold) 270g Crank Set: (Korba - Shimano XTR 2006 172,5mm +suport , czerwone alu śruby a2z 785 g Derlr (Front): (Przerzutka przednia) - Shimano XTR 2007 Down Swing (FD-M971) bolt tuned 146g Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) - SRAM X.0 - Medium Cage - 2008 196g Fork: (Widelec) – Manitou R-Seven Super Lockout 80 white, 1492g Frame: (Rama) – No Saint MaxAri R Carbon 19’ (black/white) 1058g Grips: (Gripy) - No-Name piankowe 14g Handlebar: (Kierownica) – Boblight 560cm 25,4 148g Headset: (Stery) – Boglight 87g Pedals: (Pedaly) – Shimano PD-M540 354g Seat: (Siodlo) - TUNE Speedneedle Alcantra 85g Seatpost: (Sztyca) – KCNC Ti Pro Lite 31,6mm/350mm 152g Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) – kalloy 21g Shifters: (Manetki) –Sram X.0 Gripshift 3x9 171g Skewers: (Zaciski kol) – Tune AC 16+17 red 53gr Spacers: (Podkladki pod mostek) – no name carbon 11gr Starnut: (Gwiazdka) – no name 9gr Stem: (Mostek) – Boblight 100mm 129gr Tire (Front): (Opona przednia) – Schwalbe Nobby Nic 1,8 387gr (used) Tire (Rear): (Opona tylna) – Schwalbe Nobby Nic 1,8 374gr (used) Top Cap: (Top cap) - Boblight + alu bolt 9gr Tubes: (Detki) – Schwalbe XX-Light 189gr Wheels: (Koła) – Mavic Crossmax SLR; 1571g Others: (inne) – 25gr (neopren, taśma izolacyjna, plastikowe zaślepienia) Razem: 8806gr Elementy które uległy zmianie w stosunku do ostatniej wersji pogrubiłem. (Bardzo proszę aby ktoś z moderatorów zaktualizował ranking i ew post na pierwszej stronie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ślawus Napisano 15 Września 2008 Udostępnij Napisano 15 Września 2008 zaktualizowane Jestem ciekaw jakie będą wrażenia po przesiadce na srama. Poza tym oprócz rzeczy które planujesz wymienić, to jeszcze pedały trochę odstają od całości i można na nich jeszcze sporo zaoszczędzić. Kurde, im dłużej patrzę na ten rower, to coraz bardziej mi się podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 15 Września 2008 Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Mi też się wielce podoba, szczególnie te czerwone piasty SLRów i stara korba XTRa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawellldef Napisano 15 Września 2008 Udostępnij Napisano 15 Września 2008 No ba maszyna kozacka Taki sprzecior 3ymalbym pod kamera... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skiba_TG Napisano 15 Września 2008 Udostępnij Napisano 15 Września 2008 No trzeba przyznac ze rower jest poprostu boski.... tylko pedaly zmien na jakies ubijaki i bedzie zupelnie cudownie Edit:pawellldef Nie tylko pod kamera ale i pod innymi zabezpieczeniami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 15 Września 2008 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Jakoś nie mogę się przekonać do tych ubijaków. Szczególnie mógłby mnie denerwować duży luz roboczy. Mam podobnie w pedałach szosowych (time rxs) tylko ze tam jestem na to skazany z uwagi na duże przebiegi, a o kolana trzeba dbać. Dochodzi też dewastacja butów przez pedały oraz różne opinie na temat ich łożyskowania. No i ta cena.. Model 3ti lub 4ti ma chorą cenę. Ale pewnie przez zimę na to coś ciekawego poskładam, 540-stki już dostały na tyle dużego luzu ze niemożna go wykasować. Gdyby tak ktoś wpadł na pomysł w xtr wstawić tytan w miejsce stali... byłoby fajnie. Teraz z innej beczki. Chodzi mi po głowie mała modyfikacja tylnej przerzutki, mianowicie wymiana śrubek na alu w kolorze czerwonym, tylko nie mogę się zdecydować czy będzie to kolorystycznie współgrało.. Ciekawe co na to powiecie.. mały fotomontaż - 5minut pracy w photoshopie: http://img231.imageshack.us/my.php?image=dsc0007uz7.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciastkorz Napisano 15 Września 2008 Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Pięknie się to komponuje lepiej by było złote;] A maszynka przepiękna Pogratulować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skiba_TG Napisano 15 Września 2008 Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Teraz z innej beczki. Chodzi mi po głowie mała modyfikacja tylnej przerzutki, mianowicie wymiana śrubek na alu w kolorze czerwonym, tylko nie mogę się zdecydować czy będzie to kolorystycznie współgrało.. Ciekawe co na to powiecie..mały fotomontaż - 5minut pracy w photoshopie: http://img231.imageshack.us/my.php?image=dsc0007uz7.jpg Ja bym zmienil bo bardzo ladnie pasuje kolorystycznie szkoda tylko ze nie mozna zmienic tej co sie montuje do haka ramy na czerwona bo byloby jeszcze lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 15 Września 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Jak nie można jak można http://light-bike.com//shop/catalog/produc...products_id=101 Są na Shimano i Campe to i do srama się znajdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 15 Września 2008 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Z tego co mi wiadomo ta śruba jest w 100% wymienialna. Podobnie twierdza na zagranicznych forach. Jednak zasada rozbierania tego nie jest mi znana (a nie chcę teraz zdejmować i się bawić). Może to jest coś podobnego jak w shimano? Tylko nigdzie takich śrubek do srama nie widzę. Heh już zupełnie fajnie by było jakby napis X-0 był biało czerwony ale miałem do wyboru.. Taki sobie napis ale z carbonowo aluminiowym wózkiem albo plastikowy wózek.. wybór był prosty. (Sory producent określa to jako wysokiej jakości "Grilon' ciekawe tylko czemu wózki z niego pękały na potęgę? ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 16 Września 2008 Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Nie no to słabo wygląda, lepiej utrzymaj to w tonacji złotej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 16 Września 2008 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Obecnie poszukuje 80cm nokonów do przerzutek Czerwone lub mieszane czerwono-czarne , o biedy mogą być srebrne. Znacie kogoś kto ma na zbyciu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 16 Września 2008 Udostępnij Napisano 16 Września 2008 moje odczucie po przejściu na Srama jest takie, że poważnie sram na shimano. gdzie podziały się te ładne czerwone śrubeczki z mostka ? xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 16 Września 2008 Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Ostatnio na allegro widziałem 90cm nokonów na trejd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi