black rider Napisano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Mam osttanio znaczny problem z bębenkiem w piescie novateca (tej z 2 łożyskami), a mianowicie gdzie koło jest poza ramą, bębenek kręci się leciutko i wszystko jest ślicznie, ale jak założe kolo i zacisne tak żeby nie było luzów to można wyczuć olbrzymią róznice w tym jak bębenek się kręci. Można go co prawda kręcić ale jest to zdecydownie za ciężko, a jak zakręci się pedałami porządniej i przestanie pedałować to bębenek potrafi ciągnąć łąncuch co okropnie irytuje, tym bardzie że kiedy trzyma sie korbe żeby się nie kręciła to można wyczuć znaczne opory na kole, które po chwili się zatrzymuje. Troche mnie dziwi różnież że musze rozchylać leko tylny widelec żeby włożyć koło, czy to może być przyczyną? Mam nadzieje ze dosć jasno wyjasniłem o co mi chodzi, ale postram sie jeszcze załączyc dzisiaj filmik. Licze z ktoś pomoże bo nie chce dobijac bębenka a ciężko tak jeździć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 4 Kwietnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Moim zdaniem to wina ramy. Widełki powinny być takie, aby koło swobodnie wchodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
black rider Napisano 4 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 teoretycznie wszysto an to wskazuje, ale czy to wynikania z wady seryjnej czy niekompatybilności z kołami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 4 Kwietnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Koła nie mają tu nic do rzeczy. Wszystkie piasty to standard 135 mm. A ramę masz nową i jaką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
black rider Napisano 4 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 ramke mam od lutego (radon ZR litening) wczesniej nie zauwazyłem tego problemu moze dlatego zę tkai bystry jestem albo zę mało jeździłem, na początku myslałem zę to bębenek ale rozebrałem piaste wszystko nasmarowałem i normalnie bębenek kręci sie bezproblemowo, ale w ramie tragedia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 A to w nowej ramie masz teraz ten problem? U mnie wchodzi akurat, z wyjęciem nieraz jest więcej problemu, ale nie mam problemów z bębenkiem. Może nie zaciskaj tak mocno zacisku? luzu nie powinno być nawet przy lekkim zaciśnięciu (piasta na "maszynach"). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 zacisk kola zawsze sciska piaste. zkrecajac piasty kulkowe zawsze zostawiam minimalny luz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 No tak, ale można spróbować z deczka lżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 mysle, ze nie w tym problem. sprawna piasta nie powinna wykazywac takich efektow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
black rider Napisano 4 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 zacisk jest tak ściśniety że mniej juz nie moge bo wtedy równie dobrze mogłoby go nie być http://pl.youtube.com/watch?v=QOkcmt80R3o tu krótki filmik o tym jak chodzi kiedy zakręci sie kolo bez łancucha w ramie. zastanawia mnie czemu cyka tak pulsacyjnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Mój kolega miał podobny problem, tyle że w piaście NS Coaster bodajrze, nie pamiętam dokładnie modelu, ale tez mu się bebenek blokował po ściśnięciu. Po prostu, tak samo z siebie się zrobiło, pomogł wyjęcie gumowej uszczelki która uszczelniała łożysko z wierzchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
black rider Napisano 6 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 na razie rozebralem piaste i ostro jescze potraktowalem łożyska młotkiem dzięki czemu troche piasta sie zwężyłą i niby chodzi dobrze i dzięki wielkie wszystkim za pomoc. Zastanawia mnie jeszcze to czy taka sytuacja jak ta: jest czymś normalnym. Przełożenie było 3:8 ale czy u każdego taka lekka wędrówka łancucha występuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 W mojej Deorce również była ta "wędrówka łańcucha". Po rozebraniu i przeserwisowaniu bębenka owa "wędrówka" prawie całkowicie zniknęła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Identyko piasta, identyko odgłosy, identyko wędrówka łańcucha Ja do novatecka nie zaglądałem, bo skoro działa to i po co Z bębenkiem w innej piaście mam większe problemy, także nie ma co narzekać.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 6 Kwietnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 W rowerze u moich rodziców też tak jest, ale jakoś szczególnie nie zwracam na to uwagi, bo to nie przeszkadza w jeździe. Moim rodzicom też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
black rider Napisano 6 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 cóż ten filmik zdeczka nieaktualny- jak potem chciałęm wyjechać to przy takim stanie koło ma spore luzy i szczerze mam tego dosyć. We wtorek zawiozę do serwisu cały rower, niech sie martwią licze tylko ze do piatku zdążą i na dobrą pogodę będe mógł normalnie juz trenować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.