Skocz do zawartości

[korba] Shimano M341 - czy będzie współpracować z łańcuchem na 3x9?

Arkadius88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym wymienić napęd na 3x9 i mam następujące pytanie. Posiadam korbę Shimano M341 42/32/22 - teoretycznie jest ona przystosowana napędu 3x8 i chciałbym się dowiedzieć czy może da radę jeździć na niej na łańcuchu na 9 przełożeń? I tak przy okazji jeszcze jedno pytanie... czy do przejścia na 3x9 wystarczy wymiana kasety, łańcucha, manetek i tylnej przerzutki (z przodu mam XT więc będzie działało :)).

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi

Pozdrawiam

Arek

nie ma technicznego powodu by wymieniac przerzutke tylna - moje xt z roku 98go obslugiwalo koronki i 11 i 34 bez problemu choc byla to przerzutka z czasow napędow z kasetami 11-30. wymien jesli musisz bo jest juz zdezelowana lub jesli chcesz bo chcesz miec cos nowego.

nie ma znaczenia czy to alivio czy xtr bo po pierwsze - szerokosc kasety jest ta sama, po drugie srubami regulacyjnymi mozesz ustawic znacznie szerszy zakres ruchu przerzutki niz to jest w przypadku kasety wiec nawet gdyby byla szersza niz osemka to i tak by obsluzyla, po trzecie przerzutki alivio obsluguja juz od dawna kasety osemki z grupy alivio z zębatka megarange czyli 34 zęby. a kaseta na dziewiatke czy na osemke najmniejszą koronke i tak ma 11. istotne są manetki i kaseta bo to one muszą byc zgodne co do ilosci przelozen no i do shimano musza byc manetki kompatybilne z shimano a nie ze sramem.

korba na osemke (bylo o tym sporo na forum) powinna bez problemu obsluzyc węzszy lancuch.

tak naprawde to nie przerzutka jest osmiobiegowa tylko grupa jest 24biegowa bo w jej skladzie znajdują sie manetki i kaseta o osmiu przelozeniach.

OK to jedno z głowy... przerzutki nie muszę wymianiać :P Super bo z kasą marnie ;/ A co do tej korby to czytałem kilka tematów ale nie znalazłem niestety nikogo kto by miał konkretnie tą samą korbę, choć jest ona dość pospolita. Dlatego chcę się upewnić na 100% żeby nie inwestować niepotrzebnie tyle gotówki a potem nie móc ich zamontować z powodu korby ;/ Jeśli ktoś jest na 100% pewny że nie będzie problemów to proszę o info :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...