Arkadius88 Napisano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Witam Chciałbym wymienić napęd na 3x9 i mam następujące pytanie. Posiadam korbę Shimano M341 42/32/22 - teoretycznie jest ona przystosowana napędu 3x8 i chciałbym się dowiedzieć czy może da radę jeździć na niej na łańcuchu na 9 przełożeń? I tak przy okazji jeszcze jedno pytanie... czy do przejścia na 3x9 wystarczy wymiana kasety, łańcucha, manetek i tylnej przerzutki (z przodu mam XT więc będzie działało ). Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi Pozdrawiam Arek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 nie ma technicznego powodu by wymieniac przerzutke tylna - moje xt z roku 98go obslugiwalo koronki i 11 i 34 bez problemu choc byla to przerzutka z czasow napędow z kasetami 11-30. wymien jesli musisz bo jest juz zdezelowana lub jesli chcesz bo chcesz miec cos nowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadius88 Napisano 2 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Nadal jednak nie wiem czy korba będzie współpracowała z węższym łańcuchem... A co do przerzutki... sugerujesz że Alivio na 8 przełożeń TAKA obsłuży mi kasete na 9??? Bo trochę nie rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Szerokość kasety 8 i 9 rzędowej jest taka sama, więc myślę, że bezproblemowo obsłuży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadius88 Napisano 2 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 A co z korbą? Da radę czy trzeba wymieniać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 nie ma znaczenia czy to alivio czy xtr bo po pierwsze - szerokosc kasety jest ta sama, po drugie srubami regulacyjnymi mozesz ustawic znacznie szerszy zakres ruchu przerzutki niz to jest w przypadku kasety wiec nawet gdyby byla szersza niz osemka to i tak by obsluzyla, po trzecie przerzutki alivio obsluguja juz od dawna kasety osemki z grupy alivio z zębatka megarange czyli 34 zęby. a kaseta na dziewiatke czy na osemke najmniejszą koronke i tak ma 11. istotne są manetki i kaseta bo to one muszą byc zgodne co do ilosci przelozen no i do shimano musza byc manetki kompatybilne z shimano a nie ze sramem. korba na osemke (bylo o tym sporo na forum) powinna bez problemu obsluzyc węzszy lancuch. tak naprawde to nie przerzutka jest osmiobiegowa tylko grupa jest 24biegowa bo w jej skladzie znajdują sie manetki i kaseta o osmiu przelozeniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadius88 Napisano 2 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 OK to jedno z głowy... przerzutki nie muszę wymianiać Super bo z kasą marnie ;/ A co do tej korby to czytałem kilka tematów ale nie znalazłem niestety nikogo kto by miał konkretnie tą samą korbę, choć jest ona dość pospolita. Dlatego chcę się upewnić na 100% żeby nie inwestować niepotrzebnie tyle gotówki a potem nie móc ich zamontować z powodu korby ;/ Jeśli ktoś jest na 100% pewny że nie będzie problemów to proszę o info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 przejrzyj ofertę rowerów z tą korbą przez google... będzie szybciej, wystarczy że ograniczysz się do tych z 9rzędówką z tyłu IMHO bez problemu to będzie działać... tylko czy aby tarcze na korbie nie są zbyt zjechane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadius88 Napisano 2 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Rower ma przejechane niecale 2k km wiec nie powinno byc problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 nie trzeba wymianiac korby z powodu przejscia z 8 na 9sp. rzedowosc napedu siedzi w kasecie, manetce i czesto w lanuchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadius88 Napisano 4 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 No... to mnie uspokoiliscie To teraz tylko wyczaic jakies manetki, lancuch i kasete i mozna smigac na 9rz Heh pierwsze zakupy do seryjnego sprzetu ^^ Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za pomoc Arek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.