Skocz do zawartości

[opony] semi-slick uniwersalna

frondziak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

chciałbym kupić oponki na 26".

Obecnie używam wtb welociraptor i postanowiłem zmienić na coś mniej agresywnego.

Zastanawiam się jak w temacie nad semi-slickami, może semi-knobami.

Co do rodzaju jazdy to różnie to wygląda. Rower służy przedewszystkim jako środek transportu, więc sporo jest asfaltu i kostki.

Ale w wolnej chwili jeżdzę po lesie, scieżki z korzeniami, szutry, podjazdy z ubitej ziemi.

Ogólnie wszystkiego po trochu, a dodatkowo zamierzam przejechać dwa maratony w tym roku.

Opony preferuje druciaki, cena maksymalna 150 za komplet.

Nie muszą być tej samej firmy na przód i tył.

Brałem pod uwagę panaracery mach ss i sk, continentale double fighter, michelin country trail, tioge factory, maxxis wormdrive.

Im więcej czytam, tym mniej wiem.

Napisano

Może Continental Travel Contact?

Double Fighter już troszkę bardziej uniwersalny. Musisz wiedzieć, że tego typu opony mogą sobie dać radę jedynie na płaskich i suchych maratonach. Np. Nałęczów. Inaczej nie masz co startować bo sobie krzywdę na tego typu gumach zrobisz.

http://www.allegro.pl/item337873838_nowa_o...t_26x1_75_.html

Travel Contact jest co prawda dosyć ciężki, ale ma dodatkową ochroną antyprzebiciową. Sam jej używam gdy jeżdżę dużo po asfalcie/lekkim terenie.

Dzisiaj jednak chyba DF był by górą...

Napisano

Niewątpliwie DF to jedne z najbardziej udanych opon tego typu i Ecia może o tym osobiście zaświadczyć ;-) http://arnik.freshsite.pl/product_info.php...roducts_id=1477 Generalnie świetnie trzymają się drogi asfaltowej jak są nabite, a gdy trochę spuścisz powietrza, to klocki świetnie trzymają bocznie. Oczywiście o szybkich maratonach w mokrych warunkach czy z częstymi podjazdami nie masz co marzyć, ale generalnie powinny Ci odpowiadać. Pozdrowerek FORUMOWICZE ;)

Napisano

Już koledze opisałam, co i jak, na PW - ale pro publico bono wkleję tekst owego priva również tutaj:

Owszem, mam dwie takie opony - używane zarówno jako napędowa, jak i kierunkowa. Niebawem znowu założę je do roweru, którego przeznaczeniem będzie trekking i jazda miejska (co u mnie oznacza 60-70% asfaltu i 40-30% terenu).

Na tych oponach trekkingowałam m. in. po Rumunii i spisywały mi się bardzo dobrze, podobnie jak Mojemu Rycerzowi, który używał identycznego zestawu. Jego sakwy były ok. 2x cięższe od moich, wiejskie drogi w Rumunii nie lepsze, niż wiejskie drogi w Polsce - na Ukrainie, przez którą jechaliśmy, nawet dużo gorsze - i opony dały radę, żadnych snake'ów, pomimo, że niejednokrotnie przy szybkim zjeździe z góry lądowało się z łomotem w jakiejś dziurze czy koleinie. Trakcja też niezła, w terenie da się na nich spokojnie pośmigać (podejrzewam, że nie gorzej, niż na starej wersji RR ;) ). Pode mną dobrze radziły sobie nawet w błocie.

Nie mam zastrzeżeń, polecam ;)

Pozdrówko pozytywne ;)

Napisano

Oki, dzięki za odpowiedź.

Ale mam jeszcze pare pytań :D

1. jak wygląda sprawa wytrzymałości tej opony ?

Waże w porywach do 100 kg. Przebieg roczny około 3500 km. Na ile oponka może wystarczyć ?

2. jak wygląda sprawa z zachowaniem na mokrych nawierzchniach. Jak wygląda trzymanie boczne.

3. i ostatnia kwestia to trawersowanie. Przyznam, że w taki właśnie sposób pare razy się już wychrzaniłem.

Gdybym brał double fightera to raczej na tył, przypomina trochę maxxis wormdrive.

Czy jest coś godnego polecenia z continentala ale jako kierunkowa ?

pozdr.

Napisano

Na upartego jako kierunkowa mozesz wziac cos agresywniejszego...bo i tak wiekszosc uzytkownikow srodek ciezkosci ma z tylu..czyli tylnia opona glownie stwarza opory toczenia :) ja na przod bym wormdrive'a polecal..uzywalem sporo czasu w roznych warunkach....i bajer jak na wielkosci bieznika

Napisano
Na upartego jako kierunkowa mozesz wziac cos agresywniejszego...bo i tak wiekszosc uzytkownikow srodek ciezkosci ma z tylu..czyli tylnia opona glownie stwarza opory toczenia :) ja na przod bym wormdrive'a polecal..uzywalem sporo czasu w roznych warunkach....i bajer jak na wielkosci bieznika

Według mojego rozeznania tego co znalazłem na necie, to właśnie wormdrive nie jest polecany na przód, tylko jako opona właśnie napędowa.

Jako kierunkowa to jakiś semi-knob w stylu Panaracera Mach SK.

Napisano
Według mojego rozeznania tego co znalazłem na necie, to właśnie wormdrive nie jest polecany na przód, tylko jako opona właśnie napędowa.

Ok, ok :) Jest maly feler :P Wtedy objawiaja sie jej minusy: szybkie zuzycie i podatnosc na przebicia :) Ja swojego wormdrive'a zachwalam...ale...uzywalem go na przod. Poczytaj na forum co chlopaki smutaja jak mieli z tylu ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...