Skocz do zawartości

[adapter] marka - czy ma znaczenie?

zaq49

Rekomendowane odpowiedzi

witam

potrzebuje adapter IS 160mm na przod do avid juicy. zastanawiam sie czy musi byc koniecznie avida, czy rownie dobrze moze byc np. hayesa. podejrzewam, ze rozstaw srub bedzie identyczny, ewentualnie problemem moze byc ksztalt zacisku.

czy ktos wie jak to bedzie naprawde?

nie wiem dlaczego mialoby nie dzialac shimano z formulą? na pewno niekompatybilne są adaptery avida z innymi hamulcami bo ich montaz uwzglednia system podkladek ktore maja specyficzny ksztalt i same maja wplyw na odleglosc zacisku od srodka tarczy.

ja mam adaptery win zip wspolpracujace kiedys z shimano teraz z formulami i jest jak najbardziej ok.

rozstaw śrub będzie identyczny, adaptery hayes'a są w absurdalnych cenach (niedawno szukałem to spotkałem się z ceną nawet 50zł !!), poszukaj adaptera shimano (koszt 12-14zł) też powinien pasować ale najlepiej byłoby przymierzyć do zacisku- pewności czy będzie pasował to nie mam

co do podkładek avida- nie zauważyłem żeby te podkładki różniły się czymś szczególnym od podkładek z hamulców v-brake tak więc myślę że nie powinno być problemów z ich dopasowaniem

Mimo wszystko 50zł za kawałek metalu? Mały, nie wymagający dużo obróbki. Odlać, wywiercić i nagwintować 4 otwory. Wiem, że firmy zdzierają "za logo" i nie jest to nic nowego, ale to jest jakoś wybitnie rażące ;)

Do tematu: "mój były" adapter shimano bardzo dobrze współpracował z hayesami a obecnie również z powodzeniem z black boxem kumpla.

Oczywiście, że Avid z Hayesem będzie współpracował. Sprawdzone empirycznie na adapterach przednich i tylnych i na IS-PM i na PM-PM, z różnymi tarczówkami Avida :D

Też kiedyś miałem obawy o te podkładki, ale avidowskie i hayesowskie adaptery są identyczne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...