zaq49 Napisano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 witam potrzebuje adapter IS 160mm na przod do avid juicy. zastanawiam sie czy musi byc koniecznie avida, czy rownie dobrze moze byc np. hayesa. podejrzewam, ze rozstaw srub bedzie identyczny, ewentualnie problemem moze byc ksztalt zacisku. czy ktos wie jak to bedzie naprawde? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Kwietnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Wydaje mi się, że z Avidem adapter Hayesa może nie zadziałać, bo Avid ma te swoje podkładki. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Jak ktoś chce podkładki to mam wolny zestawik nowych. Z tego co rozmawiałem ostatnio z Mako to może się okazać, że nie do końca będzie to współgrało. W jego wypadku bodajże nie zgrały sie adapter shimano z zaciskiem formula. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 nie wiem dlaczego mialoby nie dzialac shimano z formulą? na pewno niekompatybilne są adaptery avida z innymi hamulcami bo ich montaz uwzglednia system podkladek ktore maja specyficzny ksztalt i same maja wplyw na odleglosc zacisku od srodka tarczy. ja mam adaptery win zip wspolpracujace kiedys z shimano teraz z formulami i jest jak najbardziej ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tooreck Napisano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 rozstaw śrub będzie identyczny, adaptery hayes'a są w absurdalnych cenach (niedawno szukałem to spotkałem się z ceną nawet 50zł !!), poszukaj adaptera shimano (koszt 12-14zł) też powinien pasować ale najlepiej byłoby przymierzyć do zacisku- pewności czy będzie pasował to nie mam co do podkładek avida- nie zauważyłem żeby te podkładki różniły się czymś szczególnym od podkładek z hamulców v-brake tak więc myślę że nie powinno być problemów z ich dopasowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaq49 Napisano 1 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 kwestie podkladek mozemy pominac. przechodze z PM na IS i mam caly kpl. podkladek. interesuje mnie tylko sprawa ksztaltu i wynikajaca z niego kwestia podejscia zacisku... co do ceny to sa porownywalne +/- 2zl (35-36zl) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 50 to duzo? za tylny do 203 placilem 65 zl a inne ustrojstwa do boxxerow czy foxa kosztuja nawet 4 razy tyle. owszem - przy czym zacisk i adapter uwzgledniaja przy danej srednicy tarczy obecnosc podkladek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tooreck Napisano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 jak dla mnie 50 zł za kawałek blaszki to sporo biorąc pod uwagę że za zacisk 535 zapłaciłem 100zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 no tak ale kupujac caly hamulec placisz sporo wiecej. absolutnie nie oburzam sie ze 50 zl dla ciebie to drogo bo to jest duzo jesli wezmiemy pod uwage ze za tyle kupuję sztycę accenta i to sensowną a ile więcej roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Mimo wszystko 50zł za kawałek metalu? Mały, nie wymagający dużo obróbki. Odlać, wywiercić i nagwintować 4 otwory. Wiem, że firmy zdzierają "za logo" i nie jest to nic nowego, ale to jest jakoś wybitnie rażące Do tematu: "mój były" adapter shimano bardzo dobrze współpracował z hayesami a obecnie również z powodzeniem z black boxem kumpla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasha Napisano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Oczywiście, że Avid z Hayesem będzie współpracował. Sprawdzone empirycznie na adapterach przednich i tylnych i na IS-PM i na PM-PM, z różnymi tarczówkami Avida Też kiedyś miałem obawy o te podkładki, ale avidowskie i hayesowskie adaptery są identyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Wie ktos gdzie mozna dostac adapter z PM (Manitou) na IS 180mm (Marta SL '06)? Bo przedstawiciel Magury zalatwia to juz od lutego... Co do podkladek to sa jakies specjalne? Ja mam zwykle takie cieniutkie miedzy mocowaniem w ramie, a zaciskiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 2 Kwietnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Te podkładki są półokrągłe. Nie chodzi o te pomiędzy adapterem a amortyzatorem. Jaki masz amortyzator? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Pytanie o amortyzator do mnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilk_ Napisano 3 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 a adapter shimanowski z zaciskiem juicy 5 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 4 Kwietnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Tak verul pytanie było do Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Juz pisalem wczesniej ze Manitou z PM. Dokladniej R7 SPV ale to raczej nic nie zmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 4 Kwietnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 No to musisz kupić tylko adapter pod tarczę 180 mm. Oczywiście na PM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 co do kompatybilnosci adapterow avida i hayesa: fakt, avid ma swoje podkladki CPS, ale ma tez tarcze 165mm, a hayes 160. nie sprawdzalem organoleptycznie, ale powinno dzialac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Nie tylko na PM bo musze miec z PM na IS. Amor PM, zacisk IS i tarcza 180. Mam nadzieje ze shimanowskie bedzie pasowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.