Skocz do zawartości

[napęd] problemy z moim napędem - stukanie pod naciskiem

sowix1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam mały problem ze swoim napędem - mianowicie kiedy chcę przyśpieszyć i naciskam mocniej na korbę pojawia się takie dziwne stukanie jakby "łamało w kościach". problem ten dotyczy kiedy naciskam na oba ramienia korby - począ tkowo tylko na prawe. Mój napęd to:

Korba Acera fcm-341

Łańcuch KMC z-72

Przerzutka przód Deore

Przrzutka tył - SRAM 5,0

Kaseta Alivio HG40 8ka

Suport Vp suprus pro (maszynowy)

Z tyłu w kole mam piastę Quando na kole DM18

Nie wiem czego to może być wina bo ciężko usłyszeć czy to jest z okolic suportu czy kasety, ale gdy brak jest oporu to wszystko jest ok.

Dodam że wszystkie części są nowe - jedynie piasta jest po przebiego 200 km i korba po 100 ale są OK.

Dzięki za każdą pomoc

Ja również obstawiam, że to sztyca. Miałem identyczny przypadek i też na początku myślałem że to suport. Ciężko zlokalizować skąd dźwięk pochodzi bo się niesie po ramie. Wysatrczyło wyjąć sztycę, lekko przesmarować i cieszyć się ciszą.

najmniej prawdopodobnym winowajac jest suport. najbardziej: sztyca, laczenie mostek-kiera, pedaly.

mozna:

- oczyscic sztyce, jej gnizado, obejme postka i kiere. zmontowac z niewielka iloscia dowolnego smaru stalego

- odkrecic pedaly, oczyscic gwinty, zalozyc j.w.

p.s.: jeszcze siodlo zostaje.

A ja wam powiem ze to korba!

miałem taki przypadek z korba deore. Było łamanie: przestudiowałem wszystkie możliowości... suport, spd... - wymieniałem na inne i sprawdzałem

(ma sie stare części wiec można :P )

a co do korby 2 możliwości:

- niedospawana (mikro)

- po czyszczeniu, po rozkręcaniu tarcz dostał sie piasek i trzeszczy - w moim wypadku wystarczyło rozkręcić korbę na czynniki pierwsze, wymyć, gwinty nasmarować i po tym jest ok ;]

niestety od niedawna znowu sie zaczyna - będę musiał potworzyć czynności... <_<

To mogą być także pedały. W moim przypadku źródłem skrzypienia o dość zadziwiającym brzmieniu (jakby ktoś starą i ciężką szafę po podłodze przesuwał) okazały się być 540tki. Zanim to ostatecznie ustaliłam, krok po kroku eliminowałam kolejno: suport, korbę, sztycę, amortyzator, stery, piasty, szprychy i... ramę...

Pozdrówko wieloetapowe <_<

PS. Stukanie może też sugerować niedokręcony suport. To bym sprawdziła na samym wstępie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...