sowix1 Napisano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Witam. Mam mały problem ze swoim napędem - mianowicie kiedy chcę przyśpieszyć i naciskam mocniej na korbę pojawia się takie dziwne stukanie jakby "łamało w kościach". problem ten dotyczy kiedy naciskam na oba ramienia korby - począ tkowo tylko na prawe. Mój napęd to: Korba Acera fcm-341 Łańcuch KMC z-72 Przerzutka przód Deore Przrzutka tył - SRAM 5,0 Kaseta Alivio HG40 8ka Suport Vp suprus pro (maszynowy) Z tyłu w kole mam piastę Quando na kole DM18 Nie wiem czego to może być wina bo ciężko usłyszeć czy to jest z okolic suportu czy kasety, ale gdy brak jest oporu to wszystko jest ok. Dodam że wszystkie części są nowe - jedynie piasta jest po przebiego 200 km i korba po 100 ale są OK. Dzięki za każdą pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fryta Napisano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Mój strzał to suport albo sztyca przy obserwuj to jeszcze dokładniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Sprawdz, czy trzeszczenie wystepuje podczas pedalowania na stojaco. Jezeli tak, to prawdopodobnie suport sie odzywa, jezeli nie, mozliwe ze to sztyca/siodelko. Sprawdz tez, czy tarcze korby sa dobrze dokrecone. Mialem taki przypadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terro Napisano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Ja również obstawiam, że to sztyca. Miałem identyczny przypadek i też na początku myślałem że to suport. Ciężko zlokalizować skąd dźwięk pochodzi bo się niesie po ramie. Wysatrczyło wyjąć sztycę, lekko przesmarować i cieszyć się ciszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Achilles Napisano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 kiedyś na forum ktoś napisał, że jak się wkręca suport to należy zadbać o to by gwinty były czyste, czasem piasek i brud może powodować dziwne dźwięki. posprawdzaj czy nie masz luzów. z pedałami wszystko ok ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 najmniej prawdopodobnym winowajac jest suport. najbardziej: sztyca, laczenie mostek-kiera, pedaly. mozna: - oczyscic sztyce, jej gnizado, obejme postka i kiere. zmontowac z niewielka iloscia dowolnego smaru stalego - odkrecic pedaly, oczyscic gwinty, zalozyc j.w. p.s.: jeszcze siodlo zostaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blizzard Napisano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 A ja wam powiem ze to korba! miałem taki przypadek z korba deore. Było łamanie: przestudiowałem wszystkie możliowości... suport, spd... - wymieniałem na inne i sprawdzałem (ma sie stare części wiec można ) a co do korby 2 możliwości: - niedospawana (mikro) - po czyszczeniu, po rozkręcaniu tarcz dostał sie piasek i trzeszczy - w moim wypadku wystarczyło rozkręcić korbę na czynniki pierwsze, wymyć, gwinty nasmarować i po tym jest ok ;] niestety od niedawna znowu sie zaczyna - będę musiał potworzyć czynności... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 To mogą być także pedały. W moim przypadku źródłem skrzypienia o dość zadziwiającym brzmieniu (jakby ktoś starą i ciężką szafę po podłodze przesuwał) okazały się być 540tki. Zanim to ostatecznie ustaliłam, krok po kroku eliminowałam kolejno: suport, korbę, sztycę, amortyzator, stery, piasty, szprychy i... ramę... Pozdrówko wieloetapowe PS. Stukanie może też sugerować niedokręcony suport. To bym sprawdziła na samym wstępie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadius88 Napisano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Spróbuj odkręcić pedały, oczyścić gwinty i ewentualnie trochę przesmarować jakimś gęstym smarem. U mnie pomogło Pozdrawiam Arek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.