stuq Napisano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Witam, W wakacje razem ze znajomymi planuję kilkudniową wycieczkę rowerową do Wisły. W związku z tym mam pytanka: - Wiem, że przez Pszczyne przechodzi "Wiślański Szlak Rowerowy" - przynajmniej takie oznakowania widniały jak w ubiegłe wakacje jeździłem po tym mieście. Czy jadąc za "znakami" faktycznie dojadę do Wisły? -Czy oznakowania są na tyle często poustawiane na trasie, że bez problemu dojadę do celu? Czy trzeba jechać "z mapą" dla pewności. -Czy ten szlak prowadzi głównie przez las, czy po drodze są jakieś punkty odpoczynkowe? Na razie to tyle. Jak mi się coś jeszcze przypomni to dam znać. Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiroszima Napisano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 cze polecam szlakami dotac się do ochab a w ochabach idzie juz kilka ścieżek wzdłuż wisły prawie na sam rynek. A nie ejst to daleko polecam byłem w niedziele w Wiśle polecam również podjazd na Kubalonke. Patrze teraz na mape i z katowic masz szlak rowerowy czerwony który leci przez Tychy i do Pszczyny. Potem na Goczalkowice w kierunku Landka i tam jest pomarańczowa trasa która leci na Skoczów potem w Skoczowie kolo tego targowiska wskakujesz na sciezke i ona prowadzi do samej Wisły. Choc trzeba uwazac bo od wisły odchodzi Branica w kierunku Brenny. Trezba przejsc przez most i znow sie będzie jechało obok rzeki Wisły. Ale warto sie tez zapytac bo ot jedyna przeszkoda na tej trasie:) pozdrawiam i Życze milej przejażdżki sorki za błędy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stuq Napisano 2 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 kiroszima - dzięki Wezmę pod uwagę Twoje rady... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik Napisano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Z Katowic do Pszczyny czerwony rowerowy, bardzo przyjemny szlak, choc są też inne opcje, z Pszczyna R4 czy Greenway, prowadzi dosc czesto lasami, calkiem dobrze oznaczony, nim dojezdzam do strumienia, a wlasciwie skrzyzowania z drogą krajową Katowice-Skoczów, i w sumie ta droga jechalem do skoczowa co bylo o tyle przyjemne, ze w czasie remontu jedna strona drogi byla zamknieta dla ruchu i mozna bylo nia smigac spokojnie az do samego skoczowa, teraz trzebaby poszukac innego wariantu, a ze skoczowa juz szuter wzdłuz Wisły do samej Wisły:) A punkty odpoczynkowe sa tam gdzie staniesz i bedziesz odpoczywal:) Generalnie najprzyjemniejsze miejsca do odpoczynku to Paprocany, Park w Pszczynie i nad Wisłą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stuq Napisano 7 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 wolfik - dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złomek Napisano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 jak bys mial jeszcze jakies watpliwosci, to jak bym mial czas to moge pobawic sie w przewodnika .......... polecam wislana trase rowerowa, od drogomysla? (nie pamietam, zapodzialem mape gdzies ) mozna caly czas jechac brzegiem wisly az do zapory w wisle :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik Napisano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 A nie wiesz jak dokladnie prowadzi ta Wiślana Trasa, bo jezdzilem nie jakies kawaleczki, ale nie mam oglądu całosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złomek Napisano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 staram sie omijac trasy rowerowe, za duzy tlok ..... ale lepsze to niz smrod z samochodow.... jesli chodzi o ta trase to tez jezdzilem kawaleczki, bo teoretycznie prowadzi ona do Gdanska ja tylko jechalem drogomysl - wisla, kilka razy oczywiscie, reszta kombinowanie z mapa i jazda na orientacje sory za jakosc zdjecia: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/81a32876c841850e.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucek Napisano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 wiślana trasa jest w sumie spoko, ale wiele odcinków jest poprowadzonych całkowicie na około. trzeba też pilnować oznaczeń, a najlepiej mieć i tak jakąś mapkę, bo czasem się zdarza, że na prostej drodze oznaczenia są co 50 metrów, a gdy są jakieś rozstaje dróg, to już oznaczeń nie ma. z pszczyny do wisły jechać tą trasą to kiepski pomysł, bo nadłoży się dużo kilosów. według mnie najlepiej za zaporą w goczałkowicach odbić w prawo, a potem jedną z dróżek w lewo. ląduje się w landeku, tam przy kapliczce w prawo i po kilkunastu kilometrach jest się w skoczowie. potem już wzdłuż wisły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zkarol Napisano 4 Maja 2008 Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Od Wisły do Drogomyśla -Nadwiślańska Trasa Rowerowa przebiega w 90 % po wałach wiślanych (miejsca gdzie od nich odchodzi są dobrze oznakowane). Z Drogomyśla można pojechać na Zabłocie i potem Strumień. Ze Strumienia można tak jak tu już wcześniej kolega polecał, zieloną na Pszczynę. Ja jeżdżę też trasą: Strumień-Studzionka-Mizerów-Kryry-Suszec-Królówka-Gardawice-Bujaków-Paniowy-Stara Kuźnica-Radoszowy-Kokociniec-Wyjazd z lasu(pod A-4)na os. Witosa (oczywiście w Katowicach). Z Pszczyny Nadwiślańka Trasa Rowerowa prowadzi w stronę Dziećkowic (dalej nie wiem). Wariantów wycieczki rowerowej Wisła - Katowice jest sporo i to takich z dużą ilością lasów i pól. Pozdrawiam, Karol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.