Wawrus Napisano 31 Marca 2008 Napisano 31 Marca 2008 Mam taki problem - coś mi w rowerze trzeszczy. Pytanie gdzie. Raczej nic w napędzie, bo jak nie pedałuje to nadal trzeszczy. Raczej nie w sztycy ani siodle po jak jadę na stojąco to też trzeszczy. Czy może to być rama(np. ze zużycia materiału –11k km Accent m003)? Podejrzewam też koło/koła. Mają ok. 2-3k km i od nowości nie były jeszcze w nich dociągane szprychy. Macie jakieś inne propozycje bo nawet nie wiem za co się zabrać? Dodam że dokręciłem wszystkie śrubki
fallout Napisano 31 Marca 2008 Napisano 31 Marca 2008 może suport/korby/pedały? to lubi trzeszczeć, mimo że nie pedałujesz ale trzymasz nogi na pedałach. Spróbuj czasami zabrać nogi z pedałów i zobaczyć wtedy.
QWEY564 Napisano 31 Marca 2008 Napisano 31 Marca 2008 http://rowery.onet.pl/2598,1415143,artykuly.html Oto katalog dźwięków generowanych pośrednio przez rowerzystę. Jest ich całe mnóstwo…1. trzeszczenie siodełka w jarzmie sztycy 2. trzeszczenie sztycy w ramie 3. trzeszczenie kierownicy w mostku 4. trzeszczenie mostka w punkcie styku z rurą sterową widelca 5. „cykanie” mechanizmu korbowego spowodowane jego zbyt słabym osadzeniem na osi 6. „cykanie” za słabo dokręconych tarcz mechanizmu korbowego 7. stukanie łożyska suportu 8. trzeszczenie wymiennego haka mocującego tylną przerzutkę spowodowane za słabym umocowaniem w ramie 9. trzeszczenie mechanizmu zatrzaskowego pedałów 10. stukanie łożysk pedałów 11. głośna praca tylnego zawieszenia inne cykliczne hałasy: 12. głośna praca łańcucha 13. głośna praca kasety
Mod Team bogus Napisano 1 Kwietnia 2008 Mod Team Napisano 1 Kwietnia 2008 U moich rodziców w rowerze trzeszczą szprychy ocierając się jedna o drugą.
Albert16 Napisano 1 Kwietnia 2008 Napisano 1 Kwietnia 2008 Sprawdz korbe, suport i pedały u mnie to suport był przyczyna trzasków i lepiej wycentruj koła bo 3k km to duzo bez centrowania!Jedna z przyczyn morze tez byc amortyzator.
GdyniaBiker Napisano 1 Kwietnia 2008 Napisano 1 Kwietnia 2008 Ewentualnie brudne łożyska sterowe - spotkałem się z takim trzeszczeniem - ale żeby to było głośne to sporo błota musiałoby tam być
anulkaa Napisano 1 Kwietnia 2008 Napisano 1 Kwietnia 2008 Jak wyżej. Sprawdż korbę, suport, pedały i stery. Linki nigdzie nie ocierają? Są dobrze ułożone przy kierownicy? Chociaz myślę, że akurat takiego trzeszczenia by nie było słychać...
Wawrus Napisano 2 Kwietnia 2008 Autor Napisano 2 Kwietnia 2008 Albert16: nie mam amortyzatora - jeżdżę na sztywniaku Co do suportu to nie wiem czy można go tak nazwać bo mam korbę Shimano M542 ze zintegrowaną osią + łożyska i ma przejechane jakieś 150 km. Więc to chyba nie to. Sprawdzałem naciągnięcie szprych i raczej wszyskie są dobrze naciągnięte więc to chyba łożyska sterów bo od początku nie rozkręcałem ich i nie smarowałem a mają już 11k km . Jest jeszcze taka sprawa że ostatnio dokręcałem hak przerzutki i to możę on mi trzeszczy. Wcześniej był poluzowany i w sumie wtedy chyba nic nie słyszałem ale może mi się tylko tak wydaje.
Martinii Napisano 2 Kwietnia 2008 Napisano 2 Kwietnia 2008 U mnie trzeszczaly stery. Po wymienie na dobre, markowe problem zniknal. Pozdrawiam
Wawrus Napisano 9 Kwietnia 2008 Autor Napisano 9 Kwietnia 2008 Wyszyściłem i nasmarowałem stery, dociągnęłem szprychy i jest już cicho.
GdyniaBiker Napisano 9 Kwietnia 2008 Napisano 9 Kwietnia 2008 No to się cieszymy, trzeczczenie podczas jazdy naprawdę wkurza U mnie sztyca trzeszczy jak głupia... Może zechcesz po jej wyczyszczeniu posmarować ją cieniutką warstwą smatu i tak wsadzić do rury U mnie pomogło idealnie.
Mod Team bogus Napisano 9 Kwietnia 2008 Mod Team Napisano 9 Kwietnia 2008 Zgadzam się z Mikołajem. Ja też miałem trzeszczącą sztycę i po posmarowaniu Brunoxem jest cisza.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.