Skocz do zawartości

[rama] amortyzowana

Blizzard

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

szukam ramy dla siebie. wymyśliłem 3 modele 2 producentów:

- KTM Prowler 2.0 (około 2500 PLN z damperem)

http://www.ktm-bikes.at/2008/_bikes/deskto..._sunyellow-.jpg

- KTM Speed RC 3.0 (około 1500 PLN z damperem)

http://www.ktm-bikes.at/2008/_bikes/deskto..._white-team.jpg

- Poision Arsen AM ( 1149 PLN bez dampera)

http://extreme-shop.nazwa.pl/shop/images/p...sion/arsen7.jpg

Rower chcę kupić pod względem kategorii jakość/cena no i oczywiście jakiś przyzwoity wygląd....

Nie chce tez wydać dużo pieniędzy cena za Prowlera to bezwzględne max. Najchętniej chciał bym się zmieścić w 2000 PLN...

ewentualnie inne propozycje...

Napisano

a ty wiesz czego ty wogole chcesz poza tym ze ma byc z tylu resor? :) bo na to wyglada.

jeden to rower do xc/maratonow drugi all mountain trzeci praktycznie enduro.

1) określ sie co ty chcesz z nim wlasciwie robic

2) sprawdz czy extreme shop wogole posiada jeszcze te ramy bo ja kupilem arsena ktory znacząco rozni sie od tego ze zdjecia mimo ze tez zwie się arsen am - to jest wersja 2006/07 a 08 to po prostu currare z jednym (malo istotnym) wyjatkiem.

Napisano

moj styl to ciężkawe XC z elementami maratonu :)

ulubione tereny: góry, strumienie, błotko, las, bagniste tereny, techniczne zjazdy....

coś podobnego do bieszczadzkiej transcarpatii :)

Napisano

co do arsena am - patrz moj test w dziale testy. a krotko: kupujac wersje am z roku 2008 kupujesz rame przy rozmiarze 50 o wadze 3150 czyli ok 400 gram ciezszą niz podaja na stronie (moze te 2750 to waga dla starszego egzemplarza aktualna dla nowego nie). do tego tlumik - zakladajac ze skąpisz z kasą to musi byc cos tanszego - czyli ok 300 gram co daje w sumie ok 3400 - 3500 gram za calosc. glowka jest wielka - 15 cm przy rozmiarze 50 wiec nie wiem jak u ciebie z widelcem - u mnie zostala jedna wąska podkladka trzy musialem wyrzucic przy NISKIM mostku jakim jest boplight. moj arsen w dosyc mysle lekkiej wersji wyszedl w granicach 14 kilo - plus minus jeden kilogram w zaleznosci od obkładki sprzetem.

Napisano

Prowler jest bardzo dobrą ramą, spawaną w Austrii, a nie gdzieś na końcu świata. Sęk w tym, że górna rura jest bardzo krótka, więc siedzi się dość wyprostowanym. Kąty głowki i posiodłowy są za to dość ostre (70 i 74st) więc pozycja jest dość specyficzna, rower wygląda trochę pokracznie, ale podjazdy tnie po prostu niewiaryogdnie. A na zjazdach, ze wzgledu na krótki przód też jest spoko. Na stronie bB jest test Prowlera sprzed dwóch lat. W geometrii nic się nie zmieniło, więc możesz sobie poczytać. RC raczej sobie odpuść.

Napisano

Daruj sobie tego Prowlera - zwykły czterozawias z ogniwem horstea(zupełnie jak moja świnia - bez rewelacji). Płacisz za firmę - za tą kasę poszukaj lepiej albo jakiegoś Santa Cruz-a z "vpp" lub Gianta z "maestro". Może znajdziesz używane w fajnym stanie. Jeśli nie tamte, to zostań na razie przy Poisonie o ile(tak jak Tobo pisał) będzie rama z tego rocznika. Faktycznie zastanów się do czego chcesz tą ramę, a właściwie na ile oceniasz swoje ostre xc/maratony? Masz u siebie wymagające tereny żebyś potrzebował 150mm skoku? Na enduraku się nie pościgasz. Z kolei 100mm jest za delikatne do ostrzejszej turystyki.

Napisano
Blizzard Gdzie masz ramy KTMa w takich cenach? Konkretnie RC?

krakowski Bikershop na czarnowiejskiej - chyba ze sie przeslyszalem :D

Napisano
Mógłbyś udowodnić dlaczego RC mam sobie odpuścić?

Bo to jeden zawias.

Szczavik ciekaw jestem jaką Santę widziałeś do kupienia za 2500pln? Chyba zarżniętą, co najmniej 3-letnią. W życiu bym czegoś takiego nie kupił.

Poza tym może mnie oświecisz w czym VPP jest niby lepsze od Horsta? Bo ja jakoś nie spuszczam się na jego widok.

Pozdr

Napisano
moj styl to ciężkawe XC z elementami maratonu :)

ulubione tereny: góry, strumienie, błotko, las, bagniste tereny, techniczne zjazdy....

coś podobnego do bieszczadzkiej transcarpatii :P

Ten styl podpada mi pod rowery All Mountain , czyli ramy z zawieszeniem 130-140 mm , +/-.

Jeżeli chodzi o modele Firmy Cube , to możan wziąć dwa pod uwagę , Cube Stereo , oraz Cube AMS 125 .

Modele zeszłoroczne mozna kupic za około 2500 zł w zestawie z damperem .

Zaintersowałbym sie ponadto taką ofertą : http://www.allegro.pl/item335583115_cube_a..._nowa_rama.html

Zestaw z bardzo dobrym damperem .

Napisano

Szczavik ciekaw jestem jaką Santę widziałeś do kupienia za 2500pln? Chyba zarżniętą, co najmniej 3-letnią. W życiu bym czegoś takiego nie kupił.

Poza tym może mnie oświecisz w czym VPP jest niby lepsze od Horsta? Bo ja jakoś nie spuszczam się na jego widok.

Pozdr

Po pierwsze kultury trochę. Jakbyś przeczytał uważnie to byś głupio nie pytał. Napisałem, że jak już wydawać 2500pln to dołożyć do czegoś lepszego, a jak chce mieć czterozawiasa z horstem to równie dobrze może kupić poisona. Co do vpp to przyznam, że nie jeździłem. Jeździłem natomiast na maestro giantowskim w kilku wydaniach. Mam porównanie z moim czterozawiasem. Buja on znacznie, natomiast maestro faktycznie działa i bujanie jest tam minimalizowane. A vpp w testach(nie wiem jakie konkretnie - wiadomość pochodzi od osoby wiarygodnej) wypada trochę lepiej od maestro. Nie musisz się burzyć od razu, że do ktm-a mam zastrzeżenia bo tak nie jest. Piję do horstea(którego zresztą sam mam).

Napisano

może coś bardziej dostępnego... Np. zebym mógł sobie odebrać osobiśce i gotówką zapłacić :D Najlepiej Kraków. :) Ten Cube AMS ładny tylko zeby inny rozmiar był :P

Napisano
Po pierwsze kultury trochę. Jakbyś przeczytał uważnie to byś głupio nie pytał. Napisałem, że jak już wydawać 2500pln to dołożyć do czegoś lepszego, a jak chce mieć czterozawiasa z horstem to równie dobrze może kupić poisona. Co do vpp to przyznam, że nie jeździłem. Jeździłem natomiast na maestro giantowskim w kilku wydaniach. Mam porównanie z moim czterozawiasem. Buja on znacznie, natomiast maestro faktycznie działa i bujanie jest tam minimalizowane. A vpp w testach(nie wiem jakie konkretnie - wiadomość pochodzi od osoby wiarygodnej) wypada trochę lepiej od maestro. Nie musisz się burzyć od razu, że do ktm-a mam zastrzeżenia bo tak nie jest. Piję do horstea(którego zresztą sam mam).

Po pierwsze - co w mojej wypowiedzi było niekulturalnego?

Po drugie - napisałeś, że "za te pieniądze poszukałbyś czegoś z vpp albo maestro". Nie zauważyłem, żeby było coś o dopłacaniu. Zresztą, kolega chyba napisał, że 2500pln to absolutny max?

Po trzecie - wiele osób uważa, że Maestro jest lepsze od VPP. Ja na Maestro nie jeździłem, natomiast Santa mnie nie zachwyciła.

Po czwarte - uważasz, że nie ma różnicy między Poisonem a np. Titusem albo Turnerem? W końcu oba to czterozawiasy, więc po co przepłacać, tak?

Po piąte - ja do KTMa też mam zastrzeżenia, co nie zmienia faktu, że uważam, że jakość wykonania w stosunku do Poisona to niebo a ziemia.

Po szóste - nie burzę się.

Pozdrawiam :)

Napisano

wlasnie potrzebuje 20-21 w kazdym razie na wzrost 188cm

szkoda tylko ze ten ams za drogi 2500 to najwyższa granica - moze 10zł przekrocze ale nie wiecej, bo w koncu zatrzymam sie na jakims giancie anthemie za 5000zl.... i rame kupie za 2 lata....

• 1 miesiąc temu...
Napisano

witam

nowego tematu nie zakladam, bo za bardzo czasu nie mam ,bo jestem w pracy, a do jutra musialbym wiedziec ..... bla bla bla ;)

mam pytanie do uzytkownikow ktm prowlera 3,0 i nie tylko.... mozna do tej ramy zalozyc amorek o skoku 160mm?? jaki tam montuje sie damper 165? 190? a moze do amorka 160mm lepszy bylby prowler bass??

Napisano

W Prowlerze jest damper o dlugosci 190mm.

Co do amora, to raczej bym nie montowal 160mm. Rama wytrzyma, ale taki widelec kompletnie zaburzy geometrie. W tym przypadku raczej Bass.

Napisano

A ja też się podepnę pod temat :)

Znalazłem ostatnio w piwnicy trochę części, min.

-amor Marzocchi Z1 Wedge - 130mm

-koła Bontrager cośtam pod V (w pracy jestem, więc nie bardzo pamiętam jaki to model)

-klamki plus hamulce Avid 5 (v-brake)

-jakieś sztyce, SPD, linki i pancerze i kupa innego złomu

Postanowiłem poskładać sobie z tego fulla do AM, bo sprzedawać się nie opłaca. Teraz tylko potrzebuję ramki o skoku powiedzmy 100-130mm, ważne żeby miała pivoty do V-ek (inaczej zabawa nieopłacalna), rozmiar 17-18" (180cm wzrostu)

Co znalazłem to

Hawk FSII - niby ładny ale jakoś tak średnio wykonany... skok tylko 101mm

http://www.allegro.pl/item360096036_rama_r...i_nowa_17_.html

Poison Arsen - całkiem całkiem, tylko czy wersja AM ma piwoty?? Bo zwykły Arsen to też tylko 100mm skoku...

I znacie może jakieś sklepy gdzie można by odbyć jazdę próbną na ww?

Ewentualnie może jeszcze jakieś inne modele? Na ramkę z damperem mam powiedzmy 3000 zł.

dzięki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...