Boberson Napisano 27 Marca 2008 Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Saint + tarcza xt 340 zł avid 3 340 zł Deore 250 zł Mógłby ktoś mi coś powiedzieć na temat Sainta ? Szukałem ale nic konkretnego nie znalazłem . Który z posród hamulców wymienionych w temacie jest lepszy jeśli chodzi o modulację i siłę ? Który się najbardziej opłaca kupić ? Jezdze po górach, 80 kg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 27 Marca 2008 Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 saint to starszy xt - roznia sie tylko kolorem i tym ze oferowany byl z wieksza tarcza z przodu. ale konstrukcyjnie to ten sam hamulec co poprzedni xt. http://www.mtbr.com/reviews/disc_brake_sys..._byrating.shtml tu masz zestawienie hampli hydraulicznych w tym takze sainta - jest w czolowce. dla mnie do minusow wszystkich shimano naleza: miękkie dzwignie, w xt (wiec pewnie i w saincie) malo egonomiczna dzwignia ("pióro" dzwigni jest wąskie i zle lezy jak dla mnie w palcach), slaba sila hamowania w deszczu (taki mialy objaw deore 525, 535 - rowniez przy duzych tarczach 203 przod i tyl), puchniecie dzwigni w nizszych temperaturach - deore 535 i nowe xt 08. oczywiscie jest wiele osob ktore sa przeciwnego zdania ale ja mam takie a nie inne - po kilkuletnim uzytkowaniu wlasnie tarczowek shimano (pięć lat). problemow tego typu na pewno nie zauwazysz jednak gdy: - jezdzisz tylko w warunkach wiosenno-letnio-jesiennych (wiec bez niskich temperatur) - wypuszczasz sie na rower w dobrych warunkach pogodowych (na sucho hample shimano dzialaja super) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boberson Napisano 28 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 - wypuszczasz sie na rower w dobrych warunkach pogodowych (na sucho hample shimano dzialaja super Na takie warunki to spokojnie V-ki dają radę, problem w tym ze jezdze w roznych warunkach . Poza tym kwestia słabego hamowania na mokro to nie kwestia wymiany klocków ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 28 Marca 2008 Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 mialem 535 z tarczami 203 przod i tyl i klockami metalicznymi i zywicznymi jak tez z bbb. na sucho dzialaly super na mokro - bardzo kiepsko. podobnie bylo z 525. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s75 Napisano 28 Marca 2008 Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Ja ważę 75 kg. Mam drugi sezon Shimano DC LX 585 i przy tarczach 160mm przód i tył nigdy mnie nie zawiodły, a jeździłem w różnych warunkach pogodowych, włącznie ze zmrożonym śniegiem (- 5 st. C) i błocie pośniegowym (0 do 5 st. C). Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boberson Napisano 4 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Które hamulec wymieniowy w temacie wybralimyście ? Nie jestem jakims zawodowcem, chodzi o to zeby kupic w miare tani, dobry hamulec . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 z tych trzech jesli juz to sainta - ale z duzą tarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 A dlaczego nie avida 3? Pytam z ciekawości - co przemawia przeciwko temu hamulcowi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boberson Napisano 4 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Chcialem sie jeszcze spytac czy miedzy saintem(tarcza XT 160) a deore(tarcza XT 160) jest kolosalna roznica ze warto doplacić tę "stówę" ? W jaki sposob odczuje tę różnicę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 A dlaczego nie avida 3? Pytam z ciekawości - co przemawia przeciwko temu hamulcowi? IMO to troszkę niższa półka niż reszta do tego brak regulacji wysokości klamki Ja bym rozważył Hayes 9 lub Stroker -ryde czy trail .Zależy czy chcesz regulować wysokość klamki podczas jazdy czy nie. Ja za swoje dałem 650 zł, nówki z tarcza 180 przód i 160 tył kupiłem je tu niestety cena przez miesiąc wzrosła Zdecydowałem się na nie gdyż mam dość wielkie dłonie a shimanowskie klamki są dość mało wygodne w tym przypadku Ergonomia klamek Hayesa nie pozostawia nic do życzenia. Dziewiątki i strokery pod tym względem są rewelacyjne Spokojnie je możesz ustawić tak, że dziecko bedzie mogło nimi operować jak i rosły drwal Niestety Hayesy maja minusy - trzeba do nich co jakiś czas zajrzeć - shimano są całkowicie bez obsługowe. no i ważą troszku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baukan Napisano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Z podanych przez Ciebie wybrałbym Sainta. Spisuje się tak samo bdb w gorące i suche dni jak i podczas jazdy w ulewie (klocki metaliczne)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.