Skocz do zawartości

[tarczowe hamulce] Shimano Saint vs. Avid Juicy 3 vs Deore 535

Boberson

Rekomendowane odpowiedzi

Saint + tarcza xt 340 zł

avid 3 340 zł

Deore 250 zł

Mógłby ktoś mi coś powiedzieć na temat Sainta ? Szukałem ale nic konkretnego nie znalazłem .

Który z posród hamulców wymienionych w temacie jest lepszy jeśli chodzi o modulację i siłę ? Który się najbardziej opłaca kupić ? Jezdze po górach, 80 kg .

saint to starszy xt - roznia sie tylko kolorem i tym ze oferowany byl z wieksza tarcza z przodu. ale konstrukcyjnie to ten sam hamulec co poprzedni xt.

http://www.mtbr.com/reviews/disc_brake_sys..._byrating.shtml

tu masz zestawienie hampli hydraulicznych w tym takze sainta - jest w czolowce.

dla mnie do minusow wszystkich shimano naleza: miękkie dzwignie, w xt (wiec pewnie i w saincie) malo egonomiczna dzwignia ("pióro" dzwigni jest wąskie i zle lezy jak dla mnie w palcach), slaba sila hamowania w deszczu (taki mialy objaw deore 525, 535 - rowniez przy duzych tarczach 203 przod i tyl), puchniecie dzwigni w nizszych temperaturach - deore 535 i nowe xt 08. oczywiscie jest wiele osob ktore sa przeciwnego zdania :P ale ja mam takie a nie inne - po kilkuletnim uzytkowaniu wlasnie tarczowek shimano (pięć lat). problemow tego typu na pewno nie zauwazysz jednak gdy:

- jezdzisz tylko w warunkach wiosenno-letnio-jesiennych (wiec bez niskich temperatur)

- wypuszczasz sie na rower w dobrych warunkach pogodowych (na sucho hample shimano dzialaja super)

- wypuszczasz sie na rower w dobrych warunkach pogodowych (na sucho hample shimano dzialaja super

Na takie warunki to spokojnie V-ki dają radę, problem w tym ze jezdze w roznych warunkach .

Poza tym kwestia słabego hamowania na mokro to nie kwestia wymiany klocków ?

Ja ważę 75 kg. Mam drugi sezon Shimano DC LX 585 i przy tarczach 160mm przód i tył nigdy mnie nie zawiodły, a jeździłem w różnych warunkach pogodowych, włącznie ze zmrożonym śniegiem (- 5 st. C) i błocie pośniegowym (0 do 5 st. C). Polecam.

A dlaczego nie avida 3? Pytam z ciekawości - co przemawia przeciwko temu hamulcowi?

IMO to troszkę niższa półka niż reszta do tego brak regulacji wysokości klamki

Ja bym rozważył Hayes 9 lub Stroker -ryde czy trail .Zależy czy chcesz regulować wysokość klamki podczas jazdy czy nie. Ja za swoje dałem 650 zł, nówki z tarcza 180 przód i 160 tył

kupiłem je tu niestety cena przez miesiąc wzrosła :P

Zdecydowałem się na nie gdyż mam dość wielkie dłonie a shimanowskie klamki są dość mało wygodne w tym przypadku

Ergonomia klamek Hayesa nie pozostawia nic do życzenia. Dziewiątki i strokery pod tym względem są rewelacyjne

Spokojnie je możesz ustawić tak, że dziecko bedzie mogło nimi operować jak i rosły drwal :D

Niestety Hayesy maja minusy - trzeba do nich co jakiś czas zajrzeć - shimano są całkowicie bez obsługowe.

no i ważą troszku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...