Skocz do zawartości

[tarcze hydrauliczne] a pozycja roweru

Tooreck

Rekomendowane odpowiedzi

zadam pewnie pytanie głupie ale co tam... tylko błagam nie bijcie :)

od kilku dni mam w rowerze tarczówki hydrauliczne (shimano 535) i przy tej okazji nasunęło mi sie pewnie pytanie: czy można bezkarnie stawiać sobie rower do góry kołami na dłuższy czas ? czy układ nie będzie się przez to szybciej zapowietrzał ? zdaję sobie sprawę że jest to układ zamknięty i pewnie pozycja roweru nie ma na to najmniejszego wpływu ale zawsze wolę się zapytać... :)

to nie jest uklad zamkniety. :D jesli hebel ma zbiornik wyrownawczy to jest to system otwarty - no chyba ze tobie chodzi o szczelnosc ukladu jako takiego. :D uklad scisle zamkniety ma np giant mph czy starsze modele hope.

kiedys tez sie o to obawialem co ty ale nawet na forum byla odpowiedz na moje obawy ze nie ma ryzyka.

jak sciągam koło to w zacisk zawsze wkładam ten czerwony plastik żeby czasem przypadkowo sobie klocków nie wypchnąć...

pytanie wzięło się stąd że muszę zdjąć tylne koło na kilka dni (serwis) i najwygodniej byłoby mi zostawić rower do góry kołami a nie szukać jakiś podpórek...

No... ono jest tam gdzie brakuje płynu? Przecież zbiorniczek nie jest pełny, przynajmniej nie w shimano.

Niemniej jednak wg mnie to nic nie zmienia, jeżeli przedostanie się trochę bąbelków ze zbiorniczka to trzeba chwilę potrząść rowerem, popompować super miękką klamką i powietrze sobie do zbiorniczka wróci (zawsze wraca :P). Nie widzę możliwości sknocenia czegoś bez otwierania układu lub wyjmowania koła (naciskamy klameczkę :) )

moglo byc rozpuszczone w oleju, moglo dostac sie przez otwor wyrownujacy cisnienie, poglo zostac w zbiorniczku wyrownawczym po ostatnim odpowietrzeniu. pamietajmy, ze hamulec odpowietrzony w 100% jest fikcja.

a na koniec: co to jest za pytanie? i jakie to ma znaczenie? efekt zostal zaobserwowany przez producenta. nie wiem jak dla ciebie, ale dla mnie jest to wystarczajaco wiarygodne zrodlo.

Jeśli układ jest szczelny, to powietrze z zewnątrz nie może się tam dostać. Powietrze ze zbiorniczka wyrównawczego też nie może się dostać do układu, bo jest oddzielone gumową membraną, o czym niektórzy wypowiadający sięw tym temacie najwidoczniej nie wiedzą.

Jesli powietrze jest rozpuszczone w oleju, to co za różnica, czy rower stoi normalnie, czy do góry kołami?

No i na końcu - jeśli pozostało w zbiorniczku, to faktycznie, po odwróceniu roweru może przedostać się do zacisku. Pytanie tylko - co z tego? Po właściwym ustawieniu roweru co najwyżej z początku może gorzej hamować, a później wszystko wróci do normy.

Swoje Deore zalewałem i odpowietrzałem sam. Gdy rower stoi do góry kołami, mogę swobodnie bawić się hamulcami i nic się nie dzieje, więc w tej kwestii instrukcja nie jest dla mnie wiarygodnym źródłem.

o ile dobrze pamietam, w instukcji wyraznie stoi slowo "moze", a nie "musi". to, ze nie zaobserwowales danego zjawiska nie oznacza, ze ono nie wystepuje. caly czas powolujesz sie na to, ze uklad jest szczelny. nie wiem jak twoj hamulec, ale moj nie jest. ma otwor do wyrownywania cisnienia, na wypadek przegrzania.

"Po właściwym ustawieniu roweru co najwyżej z początku może gorzej hamować, a później wszystko wróci do normy"

tz. sam sie odpowietrzy?

o ile dobrze pamietam, w instukcji wyraznie stoi slowo "moze", a nie "musi". to, ze nie zaobserwowales danego zjawiska nie oznacza, ze ono nie wystepuje. caly czas powolujesz sie na to, ze uklad jest szczelny. nie wiem jak twoj hamulec, ale moj nie jest. ma otwor do wyrownywania cisnienia, na wypadek przegrzania.

A co to za hamulec i klamki? W którym miejscu ten otwór? I co, płyn nim wypływa jak się przegrzeje? :(

"Po właściwym ustawieniu roweru co najwyżej z początku może gorzej hamować, a później wszystko wróci do normy"

tz. sam sie odpowietrzy?

Tak jak w poście powyżej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...