DaVoo Napisano 26 Marca 2008 Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Witam. łańcuch i kaseta przestały niedawno współpracować - łańcuch rozciągnięty prawie na 129mm (na 10 ogniwach), kaseta nieco zniszczona (choć jeszcze dałaby sobie radę) grupy/modelu nie znam, ale prawdopodobnie lx/xt z okresu przed rokiem 2000. Na takim układzie przejechałem w ubiegłym roku ponad 4,5 kkm, a zestaw był już wcześniej wyraźnie używany. Zmieniłem właśnie kasetę (Kaseta SHIMANO CS-HG30 7 rzędowa 11-28) i łańcuch (Łańcuch SHIMANO CN-HG50). Mam zamiar stosować zamiennie z drugim CN-HG50. Problem polega na współdziałaniu łańcucha ze środkową koronką korby - praktycznie nie da sie na tym układzie przyśpieszać. Podejrzewam, że to nie minie... Gdzie da się kupić niedrogie koronki mocowane na 5 śrub? Proszę o wypowiedzi Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabanosdg Napisano 26 Marca 2008 Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Podczas zużywania łańcucha i kaseta następstwem jest o, że niszczy się korba a najszybciej druga koronka. Szukałeś na Allegro... ciężko mi jest powiedzieć bo nie wiem ilu zębową potrzebujesz. Lokalne sklepy rowerowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaVoo Napisano 26 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 na allegro nie znalazłem innych niż raceface - ale to nie pasują do moich kryterów wyszukiwania (cena) obecnie mam 22(lub24)/36/46 wiec pewnie 34/36 będę potrzebował. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 27 Marca 2008 Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 tutaj: http://www.cyklotur.com/x_C_I__P_53012945-...01__PZTA_0.html 32t za 43pln. moze znajdzie sie jakas wieksza, nie przegladalem do konca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaVoo Napisano 27 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Dzięki. Czy połączenie 22/32/46 to dobre połączenie? dla mnie to trochę za mało, co sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 28 Marca 2008 Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 obecnie mam 22(lub24)/36/46 wiec pewnie 34/36 będę potrzebował. A potrzebujesz na 5 otworów? Jak coś to mam tarcze 22/36/48 to możemy się ugadać, ale mam na 4 otw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 28 Marca 2008 Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 bedzie dzialac, jesli o to pytasz. na twoim miejscu poszukalbym wiekszej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaVoo Napisano 28 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Interesuje mnie tylko na 5 śrub :/ - więc nie jest łatwo Dziś sprzedawca w sklepie wspominał, że pomimo że na 5 otworów i że do MTB to rozstaw otworów był inny kiedyś, a potem się zmienił i właśnie 32T to górna granica wielkości średniej koronki tuż po zmianach... czy to prawda? aaa, czy w drugą stronę....38 trybów http://www.allegro.pl/item335654454_specia...la_shimano.html będzie problemowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pr0 Napisano 28 Marca 2008 Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Nie chce zakładać nowego tematu i się podczepię a mianowicie: Czy posiadając korbę XT 22/32/44 mogę wymienić blaty też na XT z tym że 26/36/48 bez większych problemów ? model FC-M760. Z góry dzia PS: Czy tarcze z innych modeli Shimano np: LX będą także pasować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 28 Marca 2008 Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Oczywiście, że tak. Ten sam rozstaw. PS. Nie chcesz 36/48 alu LX? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pr0 Napisano 29 Marca 2008 Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Być może przejdę na napęd 2x9 ale: Czy moja przerzutka i manetka temu podoła [zwykła mtb]? A może warto dodatkowo wstawić młynek [22] w 48/36 którego i tak nie będe używał (jako ogranicznik) i czy nie będzie za bardzo łancuch wygięty ? Chodzi mi o to że jeśli skorzystam z tego systemu mogę zostać pozbawiony biegu 2x9 (48-11) bo będzie najzwyczajnie obcierał o przerzutkę, bo blat będzie się znajdował na miejscu średniej a średnia na małej ... PS: Układ biegów będzie taki: 48/36/22 więc dlatego 22 wchodzi tylko jako ogranicznik i nie będzie używany (Za duża różnica-przerzutka będzie się dławić). Chce go zastosować żeby nie było zmian w układaniu się łancucha na kasecie i żeby w razie pomyłki nie spadł mi łańcuch. PS2: Jestem już po lekturze tego: http://www.bikeworld.pl/rower/artykul/stro...2/0/#komentarze Co wy o tym myślicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaVoo Napisano 29 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 A ja wrócę jeszcze do mojego wątku.... ponieważ ciężko idzie szukanie koronki szukam innych chociaż tymczasowych rozwiązań. Co można zrobić z pilnikiem ? Czytałem o podpiłowywaniu koronek kasety, czy korbę można tak dopasować do nowego łańcucha? No i jak to wykonać? Należy pogłębiać "dołki" pomiędzy zębami i w rezultacie zwiększyć ich wysokość, czy może doprowadzić do tego żeby były bardziej "do szpica" kosztem ich grubości? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 30 Marca 2008 Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 jesli przyjzysz sie dokladnie zauwazysz, ze zeby maja inne zbocza po obu stronach. z jednej strony zbocze bedzie znacznie lagodniejsze (tz. pletwa rekina). ta "pletwa" jest przyczyna przeskakiwania lanucha i trzeba ja wypilowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaVoo Napisano 4 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Wielkie dzięki, pomogło! pomimo, że nie wierzyłem za bardzo w metodę i moją wytrwałość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 nic tylko pogratulowac wytrwalosci . przy okazji: jestem pewien, ze wiele osob z checia poczytaloby o twoich bojach z pilnikiem i koronka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaVoo Napisano 5 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Założę nowy temat chyba łatwiej będzie znaleźć jak ktoś będzie szukał za kilka miesięcy. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.