Skocz do zawartości

[korba]Zmiana koronek?

DaVoo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

łańcuch i kaseta przestały niedawno współpracować - łańcuch rozciągnięty prawie na 129mm (na 10 ogniwach), kaseta nieco zniszczona (choć jeszcze dałaby sobie radę) grupy/modelu nie znam, ale prawdopodobnie lx/xt z okresu przed rokiem 2000. Na takim układzie przejechałem w ubiegłym roku ponad 4,5 kkm, a zestaw był już wcześniej wyraźnie używany. Zmieniłem właśnie kasetę (Kaseta SHIMANO CS-HG30 7 rzędowa 11-28) i łańcuch (Łańcuch SHIMANO CN-HG50).

Mam zamiar stosować zamiennie z drugim CN-HG50.

Problem polega na współdziałaniu łańcucha ze środkową koronką korby - praktycznie nie da sie na tym układzie przyśpieszać. Podejrzewam, że to nie minie...

Gdzie da się kupić niedrogie koronki mocowane na 5 śrub?

Proszę o wypowiedzi

Pozdrawiam.

Interesuje mnie tylko na 5 śrub :/ - więc nie jest łatwo

Dziś sprzedawca w sklepie wspominał, że pomimo że na 5 otworów i że do MTB to rozstaw otworów był inny kiedyś, a potem się zmienił i właśnie 32T to górna granica wielkości średniej koronki tuż po zmianach... czy to prawda?

aaa, czy w drugą stronę....38 trybów http://www.allegro.pl/item335654454_specia...la_shimano.html będzie problemowe?

Nie chce zakładać nowego tematu i się podczepię a mianowicie:

Czy posiadając korbę XT 22/32/44 mogę wymienić blaty też na XT z tym że 26/36/48 bez większych problemów ? model FC-M760. Z góry dzia :)

PS: Czy tarcze z innych modeli Shimano np: LX będą także pasować?

Być może przejdę na napęd 2x9 ale: Czy moja przerzutka i manetka temu podoła [zwykła mtb]? A może warto dodatkowo wstawić młynek [22] w 48/36 którego i tak nie będe używał (jako ogranicznik) i czy nie będzie za bardzo łancuch wygięty ? Chodzi mi o to że jeśli skorzystam z tego systemu mogę zostać pozbawiony biegu 2x9 (48-11) bo będzie najzwyczajnie obcierał o przerzutkę, bo blat będzie się znajdował na miejscu średniej a średnia na małej ...

PS: Układ biegów będzie taki: 48/36/22 więc dlatego 22 wchodzi tylko jako ogranicznik i nie będzie używany (Za duża różnica-przerzutka będzie się dławić). Chce go zastosować żeby nie było zmian w układaniu się łancucha na kasecie i żeby w razie pomyłki nie spadł mi łańcuch.

PS2: Jestem już po lekturze tego: http://www.bikeworld.pl/rower/artykul/stro...2/0/#komentarze

Co wy o tym myślicie ?

A ja wrócę jeszcze do mojego wątku.... ponieważ ciężko idzie szukanie koronki szukam innych chociaż tymczasowych rozwiązań.

Co można zrobić z pilnikiem :) ? Czytałem o podpiłowywaniu koronek kasety, czy korbę można tak dopasować do nowego łańcucha?

No i jak to wykonać? Należy pogłębiać "dołki" pomiędzy zębami i w rezultacie zwiększyć ich wysokość, czy może doprowadzić do tego żeby były bardziej "do szpica" kosztem ich grubości?

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...