BlindBob Napisano 26 Marca 2008 Napisano 26 Marca 2008 witam planuje przerobic moj rower (stevens x7) na trekinga i w tym celu chce podniesc kierownice bo mi cierpna rece - chce uzyskac na rowerze bardziej wyprostowana/komfortowa pozycje... rozwazam kupno mostka o dlugosci 100mmm i/lub zakup kierownicy gietej mam pytanie: czy warto kupowac mostek regulowany? a moze kupic od razu mostek bez regulacji o kacie np. 15 lub 25 stopni? i czy kat mostka wplywa na prowadzenie roweru ? (obecnie mam dlugosc 50mm i kat 5' ) i moze wiecie dlaczego w jednym z serwisow odradzali mi kupno jakiegolwiek mostka powyzej 15 stopni wznosu - cytuje: "bo to sie do niczego nie nadaje...".??? co myslicie o takich kierownicach w zestawie z mostkiem 100mm , i kat +20' ??? http://www.cyklotur.com/x_C_I__P_53029650-530... http://www.cyklotur.com/x_C_I__P_53029649-530...
Mod Team bogus Napisano 18 Maja 2008 Mod Team Napisano 18 Maja 2008 Oczywiście, że kąt mostka ma wpływ na prowadzenie roweru. Im kąt większy tym mamy mniej dociążony przód, a wtedy rower staje się ospały. 15 stopni to już duży wznios. Sam miałem kiedyś 17 i wiem co mówię, a do tego giętą kierę. Teraz mam mostek ustawiony na -6 stopni, kierę prostą i prowadzenie znacznie się poprawiło. 25 stopni to już byś chyba siedział odchylony na tylnym kole. :turned:
BOR Napisano 21 Maja 2008 Napisano 21 Maja 2008 A co za bzdury wypisujecie. Przecież wyraźnie jest napisane że ma być rower wygodny. Mostka regulowanego nie kupuj, kup sztywny mostek zoom 25 stopni, krótki (90mm) i giętą kierownicę ok.620. Rower będzie wygodny, wiem bo sam mam taki trzeci w domu zbudowany dla dziewczyny. A to że nie będzie jakiś wyczynowy i nie będzie się wspinał na b.strome wzniesienia - nie do tego ma być. Będzie za to bardzo przyjemny do przejażdżek asfaltowo-szutrowych Bogus92 w ogóle nie przeczytał zapytania treści autora i jeszcze się chwali, że ma mostek na minus. Brawo...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.