MrJ Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 jakie jest zastosowanie mniejszej ilosci szprych? jak juz napisalem niby dla picu te kola maja sprawuiac wrazenie lekkich a takimi nie sa! ciezkie, drogie kolce tylko naiwny klient je kupi ktory poleci na marke mavic Jakoś nie tylko Mavic kombinuje z mniejszymi ilościami szprych (Fulcrum!) a poza tym ludzie jeżdżący w autentycznym DH za bardzo nie płaczą że w Deemaxach brakuje im kilku (28 sztuk). Co do wagi/ceny/jakości - pokaż mi koła o wadze przód 805 g, tył 940 g (ściągnąłem z Harfy, choć spotkałem się już z wartościami 760/890 więc nie wiem czy dotyczy to wartości z zaciskami lub bez ) za cenę <550PLN które nie będą wynalazkami pod oponkę 1,9 i kombinowaniem ze szprychami Revo. Miałem komplet XT/CN/ACE18 i ważył WIĘCEJ niż podane przez Mavica, nadawał się tylko do mało wymagającego XC a kosztował ledwie stówkę mniej. Poza tym mam dość zaplatanych kompletów w których i tak trzeba od razu dociągać szprych, pilnować centryczności obręczy po każdej jeździe itp. A gwarancja gdyby coś p...dło? Mam zamiar ściągać te koła nie przez alledrogo, ale sklep oficjalnie współpracujący z Harfą (gdzie swoją drogą cena będzie NIŻSZA niż na allegro!) który w wypadku problemów z częściami (kilka się już trafiło) nigdy nie robił problemów i załatwiał wszystko "od ręki". Natomiast wracając do dyskusji w stylu "tata, a Marcin powiedział że jego tata powiedział..." to powiedzmy że mnie to nie przekonuje - widziałem już np. powyginane DoubleTracki NIE będące po zawodach DH, ale jakoś ludzie nie twierdzą że to kompletne padło A konkretne pytanie ponawiam: czy te kółka nadadzą się dla osoby <70kg która lubi sobie pojeździć w terenie, ale nie uznaje niepotrzebnego katowania sprzętu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madek Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Waze 74 kg i naprawde nie moge narzekac na te koła (Crossride Disc '08). Przezyly juz troszke ciezkich zjazdów po sporych kamolchach itp. i nic sie z nimi nie dzieje. Serwisant jednego ze sklepow w moim miescie stwierdzil ze w sumie jedyna wada tych kół jest bębenek. Trzeba go serwisowac raz na jakis czas ale dotyczy to glownie ludzi katujacych sprzet w maratonach, xc itp. Wiec jezdzac spokojnie w terenie i w normalnych warunkach nie ma sie czym martwic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi333 Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Moja waga to 75 kg crossridy mają przejechane gdzieś 2000 km a nie oszczędzam ich wcale spokojnie polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 . Co do wagi/ceny/jakości - pokaż mi koła o wadze przód 805 g, tył 940 g (ściągnąłem z Harfy, choć spotkałem się już z wartościami 760/890 więc nie wiem czy dotyczy to wartości z zaciskami lub bez ) za cenę <550PLN które nie będą wynalazkami pod oponkę 1,9 i kombinowaniem ze szprychami Revo. ciezko tak z wagami katalogowymi cos porownywac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 19 Października 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Waga Crossrode'ów razem z zaciskami to 907/1056 (waga od jednego z forumowiczów - tylko pod DSC, ja swoich nie ważyłem w zależności od kompletu, z zaciskami), ale zaciski Mavica to coś koło 150g, więc jest co zrzucać z nich. MrJ: Ja ważę 79 kg, jeżdżę w XC i kółka pode mną sprawują się bardzo dobrze. Zero problemów. Skoro ważysz 70 kg to spokojnie dadzą radę w XC. Od siebie polecam, mocne koła z bardzo dobrymi piastami na maszynach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 z bardzo dobrymi piastami na maszynach powiadasz? przeciez mavic nie robi piast lol tam jest tylko ich logo za 550 mozna zlozyc lzejsze kola tylko ze nie beda mialy loga mavic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 19 Października 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Powiem jedno ender czepiasz się teraz. To co robi Mavic? Obręcze i szprychy. A piasty z księżyca są? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiik Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 czy te kolka wytrzymaja bikera 75kg i od czasu do czasu fotelik rowerowy z obciazeniem okolo 15kg? jakie dopuszczalne obciazenie podaje producent-nie moge nigdzie znalezc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Powiem jedno ender czepiasz się teraz. To co robi Mavic? Obręcze i szprychy. A piasty z księżyca są? tylko obrecze i zestawy kol do obreczy nic nie mam brac mavica jak najbardziej ale reszta w tym kole to made in china za miske ryzu dziennie 24/7 lol czy te kolka wytrzymaja bikera 75kg i od czasu do czasu fotelik rowerowy z obciazeniem okolo 15kg?jakie dopuszczalne obciazenie podaje producent-nie moge nigdzie znalezc. producent nie podaje bo sam nie wie lmao ale jak podaje to sa bardzo dobre kola albo uwierz na slowo albo omin szerokim lukiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkamil Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Dziwna ta dyskusja. Dystrybutor polski podaje - 100 kg http://www.harfa-harryson.com.pl/new/stron...obciazenie.php5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiik Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 wkamil dzieki.nie moglem tego znalezc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 20 Października 2008 Udostępnij Napisano 20 Października 2008 ender - konkrety, konkrety, KONKRETY jeszcze raz proszę - a konkretnie konkretny zestaw w wadze poniżej ~1800g za <525PLN (dokładna cena Crossride UB dla mnie na teraz, po nowym roku pewnie jeszcze spadnie ) z piastami na maszynach, obręczami szerokości wewnętrznej min. 19mm (opona Kenda Karma 2,0 czyli konkretny balooon ) i bez zabawy ze szprychami Revo. Będę wdzięczny Co do wytrzymałości kół i ich sztywności - znajomy ma SLRy DISC które o ile pamiętam mają nośność 75kg, ale sam waży jak dla SLów czyli 85kg i jeździ - wybaczcie - jak psychopata I złego słowa o nich nie powiedział, a na pytanie o sztywność rzekł coś w stylu "wiesz, jak się hamuje na zjeździe z 60 to trochę niesztywne są, ale i tak nie zwracam uwagi" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maras 79 Napisano 20 Października 2008 Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Wg. mnie są to jedne z lepszych kół w tej klasie wagowo- cenowo- sprzętowej. Przejechałem na nich (srebrna wersja disc i v'brake) ok. 6 tys. km, w tym 15 maratonów i wyścigów xc. Ważę 67 kg.Te koła naprawdę lekko nie miały i były traktowane ostro. Od momentu kupna nie ma żadnych luzów na piastach, nie złapały też centry. Nieraz wpadł mi patyk, a żadna szprycha nie pękła. Kóła są sztywne. Dotąd nie widziały serwisu. Co do wagi, to wolę te kilka gramów więcej niż wiotkość i po każdej mocniejszej jeździe centrowanie kół i łamanie szprych. Drugorzędną sprawą jest ich ładny wygląd. Polecam te kółka niezdecydowanym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 20 Października 2008 Udostępnij Napisano 20 Października 2008 ender - konkrety, konkrety, KONKRETY jeszcze raz proszę - a konkretnie konkretny zestaw w wadze poniżej ~1800g za <525PLN (dokładna cena Crossride UB dla mnie na teraz, po nowym roku pewnie jeszcze spadnie ) z piastami na maszynach, obręczami szerokości wewnętrznej min. 19mm (opona Kenda Karma 2,0 czyli konkretny balooon ) i bez zabawy ze szprychami Revo. Będę wdzięczny Co do wytrzymałości kół i ich sztywności - znajomy ma SLRy DISC które o ile pamiętam mają nośność 75kg, ale sam waży jak dla SLów czyli 85kg i jeździ - wybaczcie - jak psychopata I złego słowa o nich nie powiedział, a na pytanie o sztywność rzekł coś w stylu "wiesz, jak się hamuje na zjeździe z 60 to trochę niesztywne są, ale i tak nie zwracam uwagi" dokladasz 50 zl i masz 1700 gr w wersji dysk (revo w komplecie) w porownaniu z 1900gr mavica crossride disc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 20 Października 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Października 2008 ender podaj konkretny zestaw kół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 20 Października 2008 Udostępnij Napisano 20 Października 2008 2x sun rims eq 21 ok 200zl 700gr, 64 revo ok 180zl 280 gr, 64 nyple ok 30 zl 60 gr, piasty novatec ok 672 gr 180 zl bez zaciskow ok 1712 gr 590zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkamil Napisano 20 Października 2008 Udostępnij Napisano 20 Października 2008 A ile kg wytrzymuje taka 350 g obrecz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 20 Października 2008 Udostępnij Napisano 20 Października 2008 350 gr to tylko katalogowa wartosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkamil Napisano 20 Października 2008 Udostępnij Napisano 20 Października 2008 A co, realna jest mniejsza? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 21 Października 2008 Udostępnij Napisano 21 Października 2008 nie wersja dics ok 375gr ale nikomu o tym nie mow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkamil Napisano 21 Października 2008 Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Bede milczal jak grob, tylko jeszcze powiedz jakie jest dopuszczalne obciazenie tej obreczy ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 21 Października 2008 Udostępnij Napisano 21 Października 2008 ender - podałeś wersję typu "ciężkie piasty, więc zrzucamy ile się da na reszcie". A moja odpowiedź na to: 1 - napisałem BEZ SZPRYCH REVO - a dałeś Revo, do tego jeszcze na tylne koło - gratuluję 2 - piasty Novateca (pod nazwą Accent Ride&Roll) miałem i właśnie oddałem Mej XT nie chcę bo to kulki, więc co zostaje? DT 370? Nie ta cena 3 -gdybym chciał dość lekkie i tanie obręcze kupiłbym Accenty Pathfonder - i tak z mieściłbym się w okolicach 1800g, ale PO CO skoro takie koła urągałyby moim wymaganiom? Bo gdyby się ktoś nie doczytał - owszem jeżdżę XC, ale nie na sztywniaku z SIDem ale fullu 125/115 więc od razu takie zamotki jak w/w odpadają. Potrzebuję kół w miarę lekkich ale SZTYWNYCH i mocnych. PS. Dolicz sobie minimum 30PLN za zaplatanie + koszty przesyłki wszystkich części PS2. Od 2 stron wałkujesz że Crossride to padło. I jak na teraz jesteś jedyny w tym zdaniu, bo znajomy znajomego znajomego je popsuł. Osobiście widziałem sporo zajechanych Marzoków, ale ani jednego Duro - czyli mam ytwierdzić że Marzocchi to padło a Duro najlepszym amorkiem pod słońcem? PS3. Gdybym chciał koła na tarcze, wziąłbym Fulcrumy RM5 (tańsze i lżejsze od Crossride) ale że Fulcrum nie robi tanich zestawów pod V, na razie opcją jest Mavic. No chyba że do nowego roku coś się zmieni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madek Napisano 21 Października 2008 Udostępnij Napisano 21 Października 2008 wziąłbym Fulcrumy RM5 (tańsze i lżejsze od Crossride) tego niebyłbym taki pewien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jason Napisano 21 Października 2008 Udostępnij Napisano 21 Października 2008 MrJ - oj bardzo często jest tak że ci co nie wiele wiedzą najwięcej mówią Mam Crosslandy bardzo podobne kółeczka , i jak dla mnie bardzo rozsądne rozwiązanie stosunek jakość - cena - waga w zupełności satysfakcjonuje Nie dawno miałem z nimi drobny wypadek : jeżdżę z dość niskim ciśnieniem , z dość sporą prędkością najechałem na krawężnik w efekcie obręczą przeciąłem oponkę UST przy stopce po obu stronach i na czole , walnęło mega I co i nic nawet centry nie złapały to chyba o czymś świadczy Ważę 70 kg i do sztywności też nie mam zastrzeżeń , rower prowadzi się precyzyjnie Wcześniej miałem : piasty Novateca obręcze Alexrims DH22 i szprychy 36 sapima - były cholernie ciężkie , łapały centre ,może były źle złożone Specjalistą nie jestem , ale widzę jak działają i co czasami z nimi wyprawiam - polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 21 Października 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Chyba ender będzie musiał pogodzić się z siłą Mavic'a i jego kół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi