borekd Napisano 25 Marca 2008 Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Nie wiem jak to opisac.. ;/ Korby ruszaja sie w poziomie, tzn mozna je przyblizac i oddalac od ramy ;/ Co moze byc tego przyczyną ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fallout Napisano 25 Marca 2008 Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 sprawdz czy wszystko dokrecone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 25 Marca 2008 Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 no i napisz co to za korby/suport... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borekd Napisano 25 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 wszystko poskręcane tak jak powino a korby to jakis najtańszy model (rower to zimówka),suport pewnie tez wiem tylko ze sa na kwadrat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus Napisano 25 Marca 2008 Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 No to pewnie masz suport do wymiany, łożyska Ci zdechły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 25 Marca 2008 Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 A może mufa 73 lub 70 mm, a suport 68? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 25 Marca 2008 Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Z dużym prawdopodobieństwem łożyska w suporcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borekd Napisano 26 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 rozebrałem całość, i rzeczywiście łożyską są rozwalone.... wystarczy zmienic łożyska czy suport też trzeba(nie nosi śladów zniszczenia)?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mico102 Napisano 26 Marca 2008 Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Myślę że powinno pomóc, ale najlepiej jak sam sprawdzisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 26 Marca 2008 Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 za ok. 30pln mozna kupic nowy wklad. przystepna cena + latwosc wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 26 Marca 2008 Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Nie babraj się w wymianę łożysk (nie wiem nawet co masz bo nie napisałeś, jakieś maszyny czy jeszcze te starego systemu z kulkami w bieżniach) tylko bierz praktycznie niezajechiwalnego w normalnych warunkach Kinexa za te 3 dyszki i niech służy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 26 Marca 2008 Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Kinex to chyba obecnie najlepsza opcja z suportów na kwadrat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 26 Marca 2008 Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Nie babraj się w wymianę łożysk (nie wiem nawet co masz bo nie napisałeś, jakieś maszyny czy jeszcze te starego systemu z kulkami w bieżniach) tylko bierz praktycznie niezajechiwalnego w normalnych warunkach Kinexa za te 3 dyszki i niech służy A dlaczego ma się nie babrać? Jak lubi to śmiało można majsterkować Tylko nie wiem czy takie łożyska dostaniesz, bo jak ja kiedyś rozebrałem nierozbieralny suport to średnica wewnętrzna łożysk wynosiła o ile mnie pamięć nie myli 15 mm a w katalogach nie mogłem znaleźć odpowiedniego łożyska. Jak się pytałem to wszyscy mówili, że to musi być chińszczyzna i żadna szanująca się firma tego nie zrobiła. Jeżeli jednak da się takie łożyska jednak dobrać (nie wiem jakie masz wymiary) to jest taka zaleta, że możemy wsadzić łożyska porządnej firmy np Skf czy Nsk wtedy będą niezniszczalne. No i satysfakcja z dobrze wykonanej pracy - bezcenne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borekd Napisano 27 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 No i zrobione Łożyska dostałem w sklepie z częsciami do motorowerów xD ale wszystko działa, luz zlikwidowany prawie do zera prawie, bo jeszcze trosze jest, ale wydaje mi sie ze to jest na samym mocowaniu korb bynajmniej nie przeszkadza w jezdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anulkaa Napisano 27 Marca 2008 Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 [ciach] jak ja kiedyś rozebrałem nierozbieralny [ciach] Może jakieś szczegóły. Albo długaśny opisik. Byłabym chętna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 28 Marca 2008 Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Nie wiem czy dam radę bo nie za wiele już z tego pamiętam. Suport był na pewno Accenta ale nie pamietam jaki był typ. Łożyska rozleciały się po 400 km i to wcale nie od ostrej jazdy gdyż miałem to cudo zamontowane w crossie a nie w góralu. Na pewno przy rozbieraniu suportu trzeba postępować bardzo delikatnie i nie walić bezmyślinie bo tylko się pokrzywi i nic z tego nie będzie. Na początku trzeba zrobić szczelinę między tuleją dystansującą łożyska a jednym z łożysk. Wkrętak płaski (tylko dobry a nie jakaś miękka chińszczyzna) nada się do tego znakomicie. Jak już zrobimy szczelinę to delikatnie podważamy, raz z jednej, raz z drugiej strony żeby szczelina się powiększyła. Jak już łożysko się trochę zsunęło to użyłem zwykłego, dwuramiennego ściągacza do łożysk i poszło gładko. Jak już z jednej strony łożysko jest ściągnięte to dalej już jest prościzna. Kładziemy suporcik w jakąś szczelinę, może być rozwarte na odpowiednią szerokość imadło, dłuższą stroną ośki w dół, łożysko musi się oprzeć. Z góry delikatnie pukamy przy pomocy młotka i jakiejś przedłużki z miękką końcówką (ja mam specjalne końcówki do wybijania łożysk), żeby nie pokaleczyć gwintów i ośka sama wychodzi. Ogólnie 15 min pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anulkaa Napisano 29 Marca 2008 Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Czyli użyłeś coś takiego? Taki 3 calowy (Max. rozstaw (mm) - 75; Max. długość łap (mm) - 80) Kosztuje ze 40 zl... A jak te końcówki wyglądają? DZIĘKUJE ZA OPIS! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 31 Marca 2008 Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 A tak sobie wygląda Wykonanie: Trzonek stalowy, wypełniony stalowymi kulkami, przeciwdziałają nadmiernemu odrzutowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anulkaa Napisano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Ok. Jeszcze raz dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.