Skocz do zawartości

[piasta] Author ACO-H99-R - proszę o opinie...

koncertownik

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do złożenia tylnego koła, gdyż to które mam uległo awarii (piasta Deore - nigdy więcej !). Stwierdziłem, że może daruję sobie kulki i konusy, bo nie mam zbyt miłych przeżyć związanych z nimi, myślałem ewentualnie nad nowym XT, ale awaria piasty Adika skutecznie mnie odstraszyła... :)

Wpadły mi właśnie w oko piasty Authora, a dokładnie Author ACO-H99-R. Opis ze strony velo:

"Piasta tylna MTB. Uszczelniana. Korpus wykonany ze stopu aluminium 6061-T6. Oś 10mm wykonana ze stopu aluminium 7075. Dwa wysokiej klasy, uszczelniane łożyska maszynowe, zwiększające płynność obrotów piasty i znacznie wydłużające jej żywotność. Bęben na kasetę 8-9 rzędową wykonany ze stali Cr-Mo. 3 zapadki. W zestawie zacisk mimośrodowy wykonany ze stali Cr-Mo. Waga: 370g (bez zacisku). Kolory: szara (32 otwory), czarna (32, 36 otworów)."

Piasta ta nie wygląda jak wszystkie Novateci i Novateco podobne (Accent, Boplight...), waga wydaje się być atrakcyjna (o ile prawdziwa), cena znośna, łożyska maszynowe... Czyli piasta idealna ! :)

I najważniejsze, piastę mogę kupić w zaprzyjaźnionym sklepie, więce nie byłoby problemów z ewentualną reklamacją.

Tylko, cholera, brak o nich opinii.

Piasty na pewno montowane były i są w rowerach Authora, a dokładniej modelach Kinetic, Opus, nie wiem, czy w innych również...

Prosiłbym o opinie osób posiadających te piasty.

No chyba, że macie jakieś inne ciekawe propozycje w tej cenie.

Mam wrażenie, że piasta, która była montowana w rowerach Authora to nie to samo co piasta dostępna oddzielnie. Ta z katalogu jest na maszynach, a ja w swojej ostatnio regulowałem luz, a to chyba w maszynach jest niemożliwe :D Wygląda na to, że piasta montowana do rowerów Authora to kulki + konusy. No chyba, że w maszynach też się luz reguluje tak jak w tradycyjnych piastach - wtedy niech mnie ktoś ewentualnie z błędu wyprowadzi.

mam te piasty od 7500km i trzymają się bardzo dobrze. Piasta tylna ma troche inną konstrukcje niż piasta accenta i wydaje mi się że głośniej cyka niż accent. Waga tej piasty jest taka sama jak xt z poprzedniego roku (około 370g), jak na razie nie zerwisowałem jej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...