koncertownik Napisano 24 Marca 2008 Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Przymierzam się do złożenia tylnego koła, gdyż to które mam uległo awarii (piasta Deore - nigdy więcej !). Stwierdziłem, że może daruję sobie kulki i konusy, bo nie mam zbyt miłych przeżyć związanych z nimi, myślałem ewentualnie nad nowym XT, ale awaria piasty Adika skutecznie mnie odstraszyła... Wpadły mi właśnie w oko piasty Authora, a dokładnie Author ACO-H99-R. Opis ze strony velo: "Piasta tylna MTB. Uszczelniana. Korpus wykonany ze stopu aluminium 6061-T6. Oś 10mm wykonana ze stopu aluminium 7075. Dwa wysokiej klasy, uszczelniane łożyska maszynowe, zwiększające płynność obrotów piasty i znacznie wydłużające jej żywotność. Bęben na kasetę 8-9 rzędową wykonany ze stali Cr-Mo. 3 zapadki. W zestawie zacisk mimośrodowy wykonany ze stali Cr-Mo. Waga: 370g (bez zacisku). Kolory: szara (32 otwory), czarna (32, 36 otworów)." Piasta ta nie wygląda jak wszystkie Novateci i Novateco podobne (Accent, Boplight...), waga wydaje się być atrakcyjna (o ile prawdziwa), cena znośna, łożyska maszynowe... Czyli piasta idealna ! I najważniejsze, piastę mogę kupić w zaprzyjaźnionym sklepie, więce nie byłoby problemów z ewentualną reklamacją. Tylko, cholera, brak o nich opinii. Piasty na pewno montowane były i są w rowerach Authora, a dokładniej modelach Kinetic, Opus, nie wiem, czy w innych również... Prosiłbym o opinie osób posiadających te piasty. No chyba, że macie jakieś inne ciekawe propozycje w tej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pogromca0szos Napisano 24 Marca 2008 Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Mam piastę authora, ale model pod tarczę no i przejechałem na niej dopiero jakieś 250km. Piasta jak na razie sprawuje się dobrze, nie ma z nią żadnych problemów. Bardzo ładne wykonanie, wszystko gra i świeci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni_King Napisano 28 Marca 2008 Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Opinie będą zapewne identyczne jak w przypadku nova-texów-i-jemu-podobnych. Jeżeli nie przejmujesz się ich wykonaniem, to możesz brać. Pozdrówko ALL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 29 Marca 2008 Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Mam wrażenie, że piasta, która była montowana w rowerach Authora to nie to samo co piasta dostępna oddzielnie. Ta z katalogu jest na maszynach, a ja w swojej ostatnio regulowałem luz, a to chyba w maszynach jest niemożliwe Wygląda na to, że piasta montowana do rowerów Authora to kulki + konusy. No chyba, że w maszynach też się luz reguluje tak jak w tradycyjnych piastach - wtedy niech mnie ktoś ewentualnie z błędu wyprowadzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 29 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Niedźwiedź W takim razie byłem w błędzie. Wczoraj macałem tą piastę i sprawia wrażenie dobrze wykonanej, fajnie się kręci i równie fajnie terkocze, prawdopodobnie zamówię sobie kółko na niej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marius Napisano 30 Marca 2008 Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 mam te piasty od 7500km i trzymają się bardzo dobrze. Piasta tylna ma troche inną konstrukcje niż piasta accenta i wydaje mi się że głośniej cyka niż accent. Waga tej piasty jest taka sama jak xt z poprzedniego roku (około 370g), jak na razie nie zerwisowałem jej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 30 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 marius O taką opinię mi chodziło, dzięki bardzo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.