Skocz do zawartości

[XXXXg] Merida K6 by Mathieo

Mathieo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam oto zamieszczam rozpiskę mojego roweru, wag na razie nie mam bo wagi brak. Jakbyście mogli to dajcie wagi poszczególnych części.

Zaznacze że w planie jest dużo zamian. A ta konfiguracja baja miała na celu jak najtaniej i jak najsportowiej konfiguracji gdyż chcę brać udział w wyśćigach xc/ maraton.

Brake (Front): (Hamulec przedni) Tektro 837AL, ..................................20 zł = 159 g

Brake (Rear): (Hamulec tylny) Promax + klocki kelly's dualstop, ..........16 zł = ??? g

Brake Levers: (klamki) Tektro MT 3.0 , ..............................................21 zł = 177 g

Cables : (linki + pancerze) Shimano SIS ............................................00 zł = ??? g

Cassette: (Kaseta) Wolnobieg shimano ...............................................00 zł = ??? g

Chain: (Lancuch) kmc, ......................................................................00 zł = ??? g

Crankset: (Korby) Sr Suntour ............................................................00zł = ??? g

Derlr (Front): (Przerzutka przednia) Shimano Alivio , ...........................00 zł = ??? g

Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) Shimano Lx od. spr. SGS , ...................00 zł = 292 g

Fork: (Widelec) Sr Suntour Axon d-rl + manetka ..................................170 zł = ??? g

Frame: (Rama) Merida kalahari six ......................................................00zł = ??? g

Grips: (Gripy) Merida, ........................................................................00 zł = 50 g

Handlebar: (Kierownica) NO name turkus, ............................................18 zł = 150 g ok.

Pedals: (Pedaly) Shimano W505, .........................................................00 zł = ???g

Seat: (Siodlo) Kbix Ultra Form, ............................................................15 zł = 300 g

Seatpost: (Sztyca) Kalloy , ..................................................................00 zł = ??? g

Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) Kalloy tuning na imbus, ........................00 zł = ??? g

Shifters : (Manetki) Alivio RF 3x8, ........................................................00 zł = ??? g

Skewers: (Zaciski kol) formuli , ...........................................................00 zł = ??? g

Stem: (Mostek) Zoom 3D forged, .........................................................49 zł = ??? g

Tire (Front): (Opona przednia) Kenda , .................................................00 zł = ??? g

Tire (Front): (Opona przednia) Kenda , .................................................00 zł = ??? g

Tubes: (Detki) continental, ..................................................................30 zł = ??? g

Wheel Front: (Kolo przednie) ...............................................................00 zł = ??? g

-Hub: (Piasta) joytech

-Rim: (Obrecz) Alex rims zc1000

-Spokes: (Szprychy) ???

Wheel Rear: (Kolo tylne) .....................................................................00 zł = ??? g

-Hub: (Piasta) joytech

-Rim: (Obrecz) Alex rims zc1000

-Spokes: (Szprychy) ???

Rim Tapes (Opaski) taśma izolacyjna ....................................................5 zł = 10 g

LEGENDA: 00 zł = cena wliczona w cene fabrycznego baja (739 zł )

na razie jest rozpiska cenowa, jak kupię wagę lub mi uzupełnicie co nieco :D to będzie wagowa bo na razie same " ??? g"

Dobra liczymy wydaną kasę:

5+30+49+15+18+170+21+16+20+739 =1083 zł

Foty z początków baja :

1001590ur8.th.jpg

A teraz po customie :

1001990iq5.th.jpg

1002002sq4.th.jpg

A tu taki smaczek :D

Pozdrawiam

Widać że zmierzasz ku upgraedowi bika..... ale to mania lekkości gdzie powinny być rozpiski bika z wagą :D Tu wagi nie widzę więc imo dodałeś projekt bez sensu :D Wątpie aby ludzie z forum uzupełnili całą rozpiskę, chociaż są tu sami eksperci w dziedzinie light-bików^^ No i wg mnie nazwa tematu powinna wyglądac tak [Merida K6] by Mathieo a w podpisie waga... bo w klubie śmigasz to co chwilę ta waga będzie się zmieniać, czyż nie :D?

Bike ładny :] Całość obstawiam, że ma coś w okolicach 13kg ;P Może mniej może więcej ja ekspertem nie jestem^_^

Wesołych świąt Mati ! :D

Edit:

Sprawdź model tej Kendy... bo jeśli masz te co ja to ważą 820-840gram jedna^_^

NO wagę też chcę zakupić więc waga z rozpiski też będzie uzupełniona w najbliższym czasie ^^

Baj możliwe że ma coś około 13 kg, ale to wszystko wyjdzie w ważeniu.

Temat jest ok jak waga będzie to proszę moderatorów zmianę "[?]..." na np "[12560g]..."

Sora za fotki ale aparat nie rozpieszcza.

Co do opon nawet nie wiem jaką nazwę mają :D.

:D Nawzajem i dzięki.

Makro ? Zastanów się co piszesz.

A może będzie miał 12 ,999 g To co nie pasi ?

POza tym za 10xx drugiego takiego nie znajdziecie na Ramie M z lx.

A w plancah wymiana korby i kół więc waga powinna spaść o jakieś 1-2 kg

Rowerek przyjemny. Zacznij od opon bo to odrazu poczujesz pod wzgledem wagi jak i osiagow(np. przyczepnosci). Potem kola, korba i amortyzator jesli chcesz sie troche poscigac. Nowa korba XT pasowalaby tutaj jak ulal. Mozna kupic juz za 350zl! Zalezy ile masz zamiar w rower wlozyc. Jesli wiecej niz 1000zl moze lepiej pomyslec o ramce. Tanim kosztem to chwyty kierownicy, zaciski kol. Potem mostek, kierownica.

Pozdrawiam.

Za duża jest o 2 rozmiary ale da sie przeżyć. Ramy raczej nie będę wymieniał teraz ale mam w planach no sainta angela 08

XT może i by pasowało ale wolę kupić deorke na H2 w końcu 150 zł w kamanie, zawsze jak się wytrze lakier mogę zrobić polerkę.

Kiera ?? chyba żartujesz kierka waży 150 g a o mostku pomyśle ale na razie mi pasuję. Najbardziej w planach chciałbym wymienić koła i amorka, ale po kołach idziiieeee fallla wymian odrazu musiał bym zmienić manetki z 3x8 Bo w kasetę 8 bym bankowo nie inwestował. Na sramowskie attack po gripy mi się marzą. Piankowe author'a ? pomyśle. Oponki tutaj się te wytrą to kupię nowe pewnie będą to albo RR 08 albo IRC mythos. W sumie nie oczekujcie aż takiej rewelki bo to mój pierwszy baj, prawdziwy baj.

pzdr a zapomniałem dodąć żę 2h temu skróciłem swoje rogi :) o jakieś 2 cm na każdym. Więc trochę wagi ubyła a fotki nowe dam :D w ciężkim terenie :P bo wcześniejsze foty były robione po myciu :) Dziwie się że nikt nie zauważył mojego patentu z fajką przy T przerzutce :P.

Jeszcze rosne, tak jak mówiłem wymianę ramki planuję za 1 rok- 2 lata, nie ma sensu jej teraz wymieniać gdyż mi pasi a że jakoś tam nie wygląda to mnie za bardzo nie interesuje.

Tak jak pisałem najpierw wymienie kółka razem z oponkami i manetkami. potem korba .i Inne pierdoły typu chwyty. Jutro zapodam lepsze foty.

NBo dokładnie mam takie dętki, dzięki za wagę dopisuję sobie powolutko wszystko do rozpiski .

Myśle że jutro dotnę kierkę po te 2 cm to są bez użyteczne nieco.

Albo kup lżejsze dętki bo 280g to kloc jest :) albo przy wymianie kół jakieś bezdętkow Mavicki czy inne coś i patent normalna opona + płyn. Wagowo opcja nie ma konkurencji w twoim przypadku tracisz 560 g na dętkach dostajesz 125 na płynie czyli jesteś 435 na plusie. Co do opon - Conti Mountain King 2.2. Zobacz opinie na MTBR pięć głosów po 5 punktów, sam od paru dni na tym jeżdże i jestem zachwycony, w wersji supersonic waga realna 445g-rewelacja. Ciekawe co będzię ze ścieralnością.

Pozdrawiam

Andrzej

Conti 2.2 to nie jest 2.2 tylko mniej :D. Szerokość między skrajnymi klockami to minimalnie powyżej 2"<- mierzone przed sekundą :)

Co do oporów toczenia to chyba w temacie o maratonie >600km toczyła sie dyskusja o szerokości opon i oporach toczenia i wyszło że im szersza opona tym mniejsze opory toczenia tylko że większe opory powietrza. Ale dobrze nie pamiętam i mogę się mylić - głowy nie dam :)

Pozdrawiam

Bez przesady, nie róbmy drugiego LB gdzie praktycznie nie ma rowerów cięższych niż 10 kg :)

To, że ciężki nie oznacza, że nie może być ciekawy, prawda?

Za chwile Każdy kto kupi sobie seryjny rower, troche w nim pozmienia a waga bedzie wynosiła jakieś 13kg i odrazu da projekt w dziale mania lekkosci. No czy nie wydaje wam sie to smieszne ?? To jest dzial mania lekkosci przypominam a nie dzial ciekawych rowerow.

Witam

"Mania lekkości" to dział poświęcony "maniakom odchudzania" swoich rowerów. Znajdziecie tu porady, sposoby, linki oraz opisy osprzętu, które sprawią, że Wasze rowery będą jeszcze lżejsze niż są. Zapraszamy!!

Bliskij tak mówił Żbik :] Ten rower lekki nie jest ale chłopak szuka porad i sposobów na zmniejszenie wagi^_^

Mati na 90% masz takie oponki jak ja ;P zrób fotkę bieżnika i poślij mi na gg :) Ale jestem pewny, że są takie same.

Czyli możesz sobie dopisać 2x 800g [waga powala^_^]

Za chwile Każdy kto kupi sobie seryjny rower, troche w nim pozmienia a waga bedzie wynosiła jakieś 13kg i odrazu da projekt w dziale mania lekkosci. No czy nie wydaje wam sie to smieszne ?? To jest dzial mania lekkosci przypominam a nie dzial ciekawych rowerow.

Za chwilę to oberwiesz ostrzeżenie za zaśmiecanie tematu. To dział odchudzania rowerów i każdy ma prawo w nim pisać niezależnie czy jego bike waży 9 czy 16kg, ważne że chce go odchudzić. To nie LB!!!

Skoro on nawet nie zna wagi swojego roweru... Poza tym jesli on chce odchudzac rower to powinien stworzyc nowy temat w dziale Mania lekkosci :P Napisal by cala rozpiske bika to by sie mu doradzilo co wymienic, a pozniej gdyby juz wazyl przystepnie rower to mozna zalozyc temat w dziale projekty rowerow.

Pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...