Skocz do zawartości

[opona] pekniecie na boku

kello

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam schwalbe NN zwijana pekla mi na boku na dlugosci okolo 1,5cm pionowo tak na mniej wiecej na srodku pomiedzy stopka a bieznikiem. Zauwazylem dopiero w domu, wiec dlugo na tym musialem pewnie jechac. Detka wyszla zrobil sie taki bubel z niej ;) Pytanie co z tym mozna zrobic? Wulkanizator? Zalepic latka ? Czy wyrzucic na smietnik ? To ostatnie to najbardziej by bolalo bo oponka w ogole nie starta. Pomocy :D

Napisano

Pewnie ekipa z forum mnie pojedzie..ale co tam :P Powiem Ci co ja robie ;) Biore kawalek starej detki i od srodka opony przyklejam butaprenem czy innym klejem takim gumowatym. Daje temu wyschnac...i skladam kolo w calosc. Mozesz lekko od zewnatrz posmarowac opone klejem (w miejscu pekniecia). Nie wyglada to super pieknie..ale dziala :D

Pozdro

Napisano

Miałem podobną sytuację tylko, że dętka nie wychodziła. Byłem w zakładzie wulkanicznym ale pracownik po obejrzeniu opony stwierdził, że nie da się tego zrobić :-? Może nie chciał, a może opona się nie nadawała hehe ;)

Rezultat taki, że włożyłem oponę i dalej jeżdżę. Jak na razie się nic złego nie dzieje.

Napisano

Łatka od środka wystarczy ;)

Sam tak miałem tylko że ja miałem przetarte od źle ustawionego klocka ;/

Łatka do środka i będzie hulać :D

A do wulkanizacji zwijaną oponę?? Da się tak? :P

Napisano

tylko to jest pekniecie na dlugosci tak z 1,5cm wiec calkiem sporo :D mam na tym maratony zaliczac a ze jestem biedny student to nie wiem wlasnie czy wydac stowe na nowke czy moze zakleic latka i dac se z tym siania bo bedzie dobrze :D

Napisano

Były już takie tematy :D Łatka przy takiej dziurze raczej nic nie da, zwłaszcza powyżej 1 bara ciśnienia :D. Ja stosowałem u siebie kawałek gumolitu (wykładzina PCV :D ) a dopiero na to zwykła łatka. Padło to dopiero po 2-3 miesiącach jak nie więcej. Dałem jeszcze jedną warstwę i przejeździło jeszcze dłużej, ale opona raczej do wymiany przy najbliższej okazji :D

Napisano

Ja w zimówce zwijaną oponę wulkanizowałem. Miałem dziurę 5x5mm...wyczyściłem, przykleilem to specjalne tworzywo, którego fachowej nazwy nie znam i zgrzałem. Wszysto jest ok od pół roku.

Napisano

Zgadza się... ale to są rozwiązania tymczasowe.

Wyobraź sobie że przy 40km/h taka prowizorka puszcza i opona wkręca się w koło, łańcuch i bóg wie w co jeszcze... bliskie spotkanie z ziemią gwarantowane.

Napisano

Hmm... spróbuj kawałek dętki albo ew. dużą łatkę (są takie na snake bit'y :) ) Mi trzyma do tego czasu, a kleiłem to ok pół roku temu ;D Błoto nie błoto trzymie elegancko ;D (tylko że ja kleiłem druta)

A ile taka wulkanizacja kosztuje??

Napisano
ale kleiles zwijana czy druciaka ?

Oczywiscie ze zwijaka :) 26x2.25 schwable rr dobijany do 3.5 bara :>

Napisano

na razie zalozylem awaryjne explorery, jutro pojade do wulkanizatora i zobacze co powie... jak nic to sam zakleje detka i zobacze co z tego wyjdzie :D ale i tak kupuje nowa... przeboleje jakos.. :) ale mountain kinga chyba kupie... jak ma sie 2.2 conti do 2,25 NN ?? bo NN to taki fajny balon a pewnie conti jest bardziej plaska i duzo wezsza ?

Napisano

Wulkanizatorzy czesto wymiekaja jak sie im mowi z jakim cisnieniem ma to pracowac :D Blachosmrody jak na urzadzenia nizszej generacji niz rowery korzystaja z mniejszego cisnienia :)

Nie wiem czy nie nalezaloby tego zakleic czyms co sie nie rozciaga. Zreszta - latka od wewnatrz i jak chcesz tez od zewnatrz. Wyrzucic na smietnik zawsze zdazysz :D

• Mod Team
Napisano

Z tego co wiem to jeśli opona pęknie na boku (np. w samochodzie) to nie ma możliwości naprawienia tego,

chyba, że właściciel weźmie na siebie pełną odpowiedzialność. :D

Napisano

Witam

Dysponuje tkaniną kewlarową .

Jej grubość to około 0,2 mm ,wytrzyma ogromne ciśnienie .

Może to będzie odpowiednie .

Pozdrowienia Hycel .

• 1 rok później...
Napisano

Tez w Miedzygorzu nowiutkiego NN rozcialem na boku na przestrzeni jakichs 1.5 cm :D. Z tematu wynika ze juz raczej do maratonu opona sie nie nada, a moze jakies nowe technologie sie wdrozyly przez ten czas? :) Kupilem latki do opon TB02 Park Toola, czy taki patent cos da na dluzsza mete czy to raczej rozwiazanie tymczasowe? Szkoda takiej drogiej oponki...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...