siwy84 Napisano 23 Marca 2008 Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 Siemka. Mam problem. Wczoraj ukręciłem łepek od śruby mocującej jedno z ramion hamulca V no i mam problem. Da się wykręcić pivoty w tej ramie? Jeśli się da to jak? A jak się nie da to co proponujecie zrobić? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathieo Napisano 23 Marca 2008 Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 Da się wykręcić piwoty w ramie, ale niestety v musisz rozwalić żeby się do piwotka dostać, tam przy regulacji v (śrubka) jest plastik musisz go rozwalić/połamać/wyrzucić wtedy dostaniesz się do piwota i wykręcisz go. Miałem ten sam problem. Do piwota jest klucz 10 albo 9 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 23 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 Chyba nie muszę nic rozwalać bo ramię hampla normalnie zdjąłem tylko w tulei (pivocie) został mi ukręcony kawałek gwintu. A orientujesz się może czy pivot ma normalny prawy czy lewy gwint? Przez prawy rozumiem to, że jak wkręcam pivot/śrubę to kręcę w prawo, a przez lewy - analogicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziekk Napisano 23 Marca 2008 Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 A ja kiedyś miałem Authora i nic nie musiałem rozwalać. Normalnie się wykręca, tylko trzeba się przygotować na to, że zwykły klucz płaski nie wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathieo Napisano 23 Marca 2008 Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 NO to jak mówiłeś żę u kumpla widziałeś jak zdejmował To po co napisałeś ten temat ? Bo tego nie rozumiem. A piwot ma normalny gwint taki jak jest w mostku / manetkach i w gwintach pod koszyki z bidonem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 23 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 MAthieo - czytaj uważnie. Nic nie pisałem o żadnym kumplu tylko o HAMPLU = HAMULEC Jeśli ma normalny gwint to znaczy, że ma prawy. bodziekk - czym wykręcałeś? Żabką? Francuzem? EDIT : dobra luz, wykręciłem żabką Dzieki bodziekk, dzieki Mathieo. Gwint istotnie jest normalny. PS. Tylko co teraz? Kupię gdzieś pivota/pivoty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeeS Napisano 23 Marca 2008 Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 Ja z tego co pamiętam jakieś 2 lata temu kupiłem w piaście .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 23 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 Serio? Bo sprawdziłem na allegro i nic nima! Tata zasugerował żebyśmy spróbowali wkrecić w tą śrubę wiertło i ona powinna zacząc się kręcić razem z tym wiertłem i przejść na wylot. Tudzież specjalny "wykrętak" na lewe obroty i też się w nią wwiercić i wykręcić. Zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szczavik Napisano 24 Marca 2008 Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Weź tą śrubę delikatnie nadpiłuj brzeszczotem od góry. Chodzi o to żeby zrobić z niej taką "śrubę" i wykręcić płaskim śrubokrętem. Nie możesz przesadzić z głębokością bo śrubokręt rozłamie śrubę, a z drugiej strony za płytki otwór też nie może być bo śrubokręt będzie się ślizgał. Tak ok 1mm - 1,5mm powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 24 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Siemka. Wiesz co Szczavik, nie za bardzo da rade bo łepek ułamał się z kawałkiem śruby. Tak, że "powierzchnia" tej tkwiącej w piwocie części śruby znajduje się pod powierzchnią/krawędzią pivota. Nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi. Cholerka nie mam już cyfrówki bo pstryknąłbym fotkę i wrzucił tutaj. Generalnie takie rozwiązanie jakie zaproponowałeś nie wchodzi w grę bo nie ma za bardzo jak piłować. Pivot jaką ma średnicę taką ma i nie ruszę w nim za bardzo pilnikiem ani niczym żeby naciąć taki otwór. Chyba zostaje tylko opcja z przewierceniem tej śruby albo kupno nowych pivotów. Mimo wszystko dzięki za odpowiedź. Czekam na inne propozycje/pomysły Pozdrowerek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 24 Marca 2008 Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Nie ma co rzeźbić w tym piwocie, bo to kwestia kilku złotych w większości sklepów rowerowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziekk Napisano 24 Marca 2008 Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Jak nie znajdziesz w rowerowym, to może te stąd będą pasować. http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...c=36516&hl= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 24 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Już po sprawie. Metoda z cieniutkim wiertełkiem pomogła. 15 minut roboty i z głowy Dzięki wszystkim za pomysły i Tobie bodziekk za linka do "wyprzedaży" Może się jeszcze na coś załapię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.