Skocz do zawartości

[author a-gang] wykręcanie pivotów

siwy84

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka.

Mam problem. Wczoraj ukręciłem łepek od śruby mocującej jedno z ramion hamulca V no i mam problem. Da się wykręcić pivoty w tej ramie? Jeśli się da to jak? A jak się nie da to co proponujecie zrobić? Pozdrawiam.

Da się wykręcić piwoty w ramie, ale niestety v musisz rozwalić żeby się do piwotka dostać, tam przy regulacji v (śrubka) jest plastik musisz go rozwalić/połamać/wyrzucić wtedy dostaniesz się do piwota i wykręcisz go. Miałem ten sam problem. Do piwota jest klucz 10 albo 9 .

Chyba nie muszę nic rozwalać bo ramię hampla normalnie zdjąłem tylko w tulei (pivocie) został mi ukręcony kawałek gwintu. A orientujesz się może czy pivot ma normalny prawy czy lewy gwint? Przez prawy rozumiem to, że jak wkręcam pivot/śrubę to kręcę w prawo, a przez lewy - analogicznie.

MAthieo - czytaj uważnie. Nic nie pisałem o żadnym kumplu tylko o HAMPLU = HAMULEC ;) Jeśli ma normalny gwint to znaczy, że ma prawy.

bodziekk - czym wykręcałeś? Żabką? Francuzem?

EDIT : dobra luz, wykręciłem żabką :D Dzieki bodziekk, dzieki Mathieo. Gwint istotnie jest normalny.

PS. Tylko co teraz? Kupię gdzieś pivota/pivoty?

Serio? Bo sprawdziłem na allegro i nic nima! Tata zasugerował żebyśmy spróbowali wkrecić w tą śrubę wiertło i ona powinna zacząc się kręcić razem z tym wiertłem i przejść na wylot. Tudzież specjalny "wykrętak" na lewe obroty i też się w nią wwiercić i wykręcić. Zobaczymy.

Weź tą śrubę delikatnie nadpiłuj brzeszczotem od góry. Chodzi o to żeby zrobić z niej taką "śrubę" i wykręcić płaskim śrubokrętem. Nie możesz przesadzić z głębokością bo śrubokręt rozłamie śrubę, a z drugiej strony za płytki otwór też nie może być bo śrubokręt będzie się ślizgał. Tak ok 1mm - 1,5mm powinno być ok.

Siemka. Wiesz co Szczavik, nie za bardzo da rade bo łepek ułamał się z kawałkiem śruby. Tak, że "powierzchnia" tej tkwiącej w piwocie części śruby znajduje się pod powierzchnią/krawędzią pivota. Nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi. Cholerka nie mam już cyfrówki bo pstryknąłbym fotkę i wrzucił tutaj. Generalnie takie rozwiązanie jakie zaproponowałeś nie wchodzi w grę bo nie ma za bardzo jak piłować. Pivot jaką ma średnicę taką ma i nie ruszę w nim za bardzo pilnikiem ani niczym żeby naciąć taki otwór. Chyba zostaje tylko opcja z przewierceniem tej śruby albo kupno nowych pivotów. Mimo wszystko dzięki za odpowiedź. Czekam na inne propozycje/pomysły ;) Pozdrowerek :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...