Misiek102k Napisano 22 Marca 2008 Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Witam. Mam problem. Niedawno utłuściłem tarcze a co za tym idzie klocki również. Wszystko wyczyściłem i teraz hamuje strasznie słabo. Mimo iż linkę naciągnąłem to zamiast stawiać rower na przednie koło tylko zwalnia i to dość długo (późno i słabo hamuje prościej mówiąc). Jakby mi coś wyskoczyło zza rogu to bym w to wjechał (bez hamulca tylniego). Wydaje mi się, że to wina nie dotarcia, bo ewidentnie klocki nie są równolegle ułożone do tarczy. Jeden łapie górą drugi dołem :/ I teraz pytanie... jak szybko dotrzeć klocki i ile to trwa? Często zjeżdżam i skacze na rowerze, dlatego hamulec przedni jest mi niezbędny. Dlatego proszę o pomoc. P.S. Nie znalazłem podobnego tematu o docieraniu. Piszcie wszystko, co o tym wiecie, bo dla mnie to ważne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 22 Marca 2008 Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 zależy jakie masz klocki :] a może po prostu zatłuściłeś tarcze lub klocki i nie hamują? ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek102k Napisano 22 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 co jak co ale czytać możesz uważniej napisałem że utłuściłem i wyczyściłem. Pierwszy raz płynem do naczyń i słabo hamowało, potem rozpuszczalnikiem też słąbo, potem ugotowałem klocki i tarcze przez 30 min w wodzie ale też słąbo. chodzi mi o to jak szybko dotrzeć klocki i ile to trwa? Piszcie wszystko o czym wiecie... ważne to dla mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 22 Marca 2008 Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 no wlasnie. to, czy dobrze wyczysciles klocki/tarcze poznaje siepo tym, ze hamulec znowu dziala jak trzeba. co prawda po wypalaniu klockow czasami trzeba je troche dotrzec, ale odbywa sie to szybciej niz w nowym hamulcu. zatrzymaj sie np: 10 razy z 20km/h, to wystarczy zeby dotrzec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 22 Marca 2008 Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Pierwszy raz płynem do naczyń i słabo hamowało, potem rozpuszczalnikiem też słąbo, potem ugotowałem klocki i tarcze przez 30 min w wodzie ale też słąbo. tego sie nie gotuje, tylko wypieka w piekarniku.. 90 stopni C to stanowczo za mało.. wypiecz klocki a potem sprawdź znów.. nie zapomnij kolejny raz umyć tarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilskij Napisano 22 Marca 2008 Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Nasmaruj tarcze blotem zahamuj kilka razy z 40-50km/h do zera i sie dotrze. Przed tym dobrze umyj w benzynie klocki i tarcze. Ja klocki jeszcze troche potraktowalem papierem sciernym i chodzi teraz git Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafakil Napisano 22 Marca 2008 Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 tez mam taki problem, poszedł mi tłoczek i zalał tarcze. teraz niby mi wszystko wymienili oprócz tarczy i strasznie słabo hamuje, próbowałem najpierw rozpuszczalnik - nic zero reakcji, potem benzyna to samo w końcu czyściłem tarcze papierem ściernym i klocki też troszkę lepiej potem sie dowiedziałem żeby umyć woda z proszkiem, znów poprawa, ale nie jest jeszcze tak jak było na początku:( ale za to hmulec już tak nie skrzypi przy hamowaniu.... macie jeszcze jakieś pomysły co z tym zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 22 Marca 2008 Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Szukanie boli tłuste klocki najlepiej wypalić w temperaturze po wyżej 250°C przez 15-30 minut a tarcze dokładnie umyć. można jeszcze moczyć przez dłuższy czas w acetonie podobno też pomaga było w ostatnim tygodniu o zatłuszczonych klockach 4 razy trzy tematy wywaliłem wywaliłem jeden zamknąłem temat zamykam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.