Skocz do zawartości

[hamulec tarczowy] Docieranie POMOCY !

Misiek102k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem. Niedawno utłuściłem tarcze a co za tym idzie klocki również. Wszystko wyczyściłem i teraz hamuje strasznie słabo. Mimo iż linkę naciągnąłem to zamiast stawiać rower na przednie koło tylko zwalnia i to dość długo (późno i słabo hamuje prościej mówiąc). Jakby mi coś wyskoczyło zza rogu to bym w to wjechał (bez hamulca tylniego). Wydaje mi się, że to wina nie dotarcia, bo ewidentnie klocki nie są równolegle ułożone do tarczy. Jeden łapie górą drugi dołem :/ I teraz pytanie... jak szybko dotrzeć klocki i ile to trwa? Często zjeżdżam i skacze na rowerze, dlatego hamulec przedni jest mi niezbędny. Dlatego proszę o pomoc.

P.S. Nie znalazłem podobnego tematu o docieraniu. Piszcie wszystko, co o tym wiecie, bo dla mnie to ważne.

co jak co ale czytać możesz uważniej :):D

napisałem że utłuściłem i wyczyściłem. Pierwszy raz płynem do naczyń i słabo hamowało, potem rozpuszczalnikiem też słąbo, potem ugotowałem klocki i tarcze przez 30 min w wodzie ale też słąbo.

chodzi mi o to jak szybko dotrzeć klocki i ile to trwa?

Piszcie wszystko o czym wiecie... ważne to dla mnie :wub:

no wlasnie. to, czy dobrze wyczysciles klocki/tarcze poznaje siepo tym, ze hamulec znowu dziala jak trzeba. co prawda po wypalaniu klockow czasami trzeba je troche dotrzec, ale odbywa sie to szybciej niz w nowym hamulcu. zatrzymaj sie np: 10 razy z 20km/h, to wystarczy zeby dotrzec.

Pierwszy raz płynem do naczyń i słabo hamowało, potem rozpuszczalnikiem też słąbo, potem ugotowałem klocki i tarcze przez 30 min w wodzie ale też słąbo.

tego sie nie gotuje, tylko wypieka w piekarniku.. 90 stopni C to stanowczo za mało.. wypiecz klocki a potem sprawdź znów.. nie zapomnij kolejny raz umyć tarczy

tez mam taki problem, poszedł mi tłoczek i zalał tarcze. teraz niby mi wszystko wymienili oprócz tarczy i strasznie słabo hamuje, próbowałem najpierw rozpuszczalnik - nic zero reakcji, potem benzyna to samo w końcu czyściłem tarcze papierem ściernym i klocki też troszkę lepiej potem sie dowiedziałem żeby umyć woda z proszkiem, znów poprawa, ale nie jest jeszcze tak jak było na początku:( ale za to hmulec już tak nie skrzypi przy hamowaniu.... macie jeszcze jakieś pomysły co z tym zrobić?

Szukanie boli :(

tłuste klocki najlepiej wypalić w temperaturze po wyżej 250°C przez 15-30 minut a tarcze dokładnie umyć. można jeszcze moczyć przez dłuższy czas w acetonie podobno też pomaga

było w ostatnim tygodniu o zatłuszczonych klockach 4 razy

trzy tematy wywaliłem wywaliłem jeden zamknąłem

temat zamykam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...