Skocz do zawartości

[lycra] Pranie lub czyszczenie

Xanagaz

Rekomendowane odpowiedzi

A metki na nich nie masz? ;)

Pierwsze gacie?

Ja piorę w pralce w 30 stopniach cały strój, można w 40, ale 30 w zupełności wystarcza i jakoś moim ciuszkom to nie szkodzi. :D

Zresztą jak chwilkę nimi pomachasz w ciepłej wodzie z odrobiną proszku to efekty również będą dobre.

[...]Męczę się z nimi kilka minut i nadal burdne są.

No wiesz ilość minut poświęconych praniu ręcznemu rośnie w prost proporcjonalnie do zabrudzenia :P:):D

A co do prania to ja swoje wrzucam mamie do kosza na brudy i Ona już dobrze wie co z tym zrobić :P jeszcze się nie zawiodłem :P

Pozdrowienia dla mamy :turned:

A co Wy prania nie umiecie sami zrobić?

Ale z was niedzisjesze chłopy! Uwaga, bo wymrzecie od brudu jak wam żony/kochanki/mamy/gospodynie-domowe prać nie zechcą! :)

Ja swoje gatki piorę ręcznie w jakiś 30-40*C (woda "dobrze ciepła") w płynie do prania czarnych rzeczy (Perwoll Black lub inne podobne). Jeśli gdzieś jest więcej brudu, daję parę kropli bezpośrednio na materiał i zapieram. Podobnie zresztą z wkladką w środku.

Jak woda w zlewie całkiem wystygnie (tak z pół godziny), płuczę parę razy by pozbyć się piany i gotowe ^_^B):P

Można spokojnie w pralce - ja tak piorę nawet ciuchy, które mająw zaleceniu pranie ręczne. 30*C i lekkie wirowanie (z reguły 400 obrotów - choc zdarzało mi się prać również na 800 obrotach i ciuchy żyją). Jeszcze mi się nic, jak dotąd, nie zniszczyło.

Pozdrówko bezstresowe ^_^

Pytanie do 'pralkarzy': Pierzecie w proszku czy w płynie?? ;) Bo ja to non stop walę płyn a ciekawię się czy proszek nie ma jakiegoś niepożądanego wpływu czy cuś :D (bo po co kupować płyn jak można zakosić troszkę proszku mamie) :P

Proszek...

Nigdy w życiu niczego sami nie praliście, że zadajecie takie głupie pytania? :D

Istna masakra ! :D

Ja piorę zwykle w pralce wszystkie ciuchy rowerowe (rękawiczki, spodenki, koszulki bluzy), zwykle w 30 stopniach z niewielką ilością proszku, wiruję w 1200 obrotach na minutę i jakoś nic się jeszcze nie rozsypało ani nie zniszczyło w ten sposób. :D

koncertownik

Spokojnie :D A tak w ogóle to właśnie piorę, tylko kiedyś ktoś cośtam mi napomknął, że płyn delikatniejszy czy coś w tym stylu i tak walę i walę ten płyn a tu w sumie nie ma zastrzeżeń co do proszku :D

A wody też używacie podczas prania??? :)

Piorąc w pralce trzeba jedynie zwrócić uwagę na rzeczy, które się razem piorą tj na przeróżnej maści zamki błyskawiczne bo potrafia pohaczyć delikatne ubrania. Mi tak się kiedyś spodenki załatwiły.

z ciekawości przeszedłem się zobaczyć jakie mam ustawienia w pralce i oto co odczytałem :)

wirowanie 800obrotów na minute :)

tryb prania "krótkie 40" (domyślam się że chodzi o 40 stopni) i ciuchy mają się dobrze

proszek kolorowy persil żadnych płynów

a i nie piorę rowerowych ubrań osobno. tylko wszystko co kolorowe razem (oprócz czerwieni/wełny itp.) czyli żadnych wyróżnień i taryfy ulgowej w pralce nie mają :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...