miromalbork Napisano 20 Marca 2008 Napisano 20 Marca 2008 Poszukuję klucza do wkręcenia wkładu howitzer xr. Na allegro znalazłem kilka modeli jeden drugi trzeci Czy ktoś z forumowiczów ma może któryś z tych kluczy lub inny kompatybilny z howitzerem? Będę wdzięczny za opinię.
ScR Napisano 21 Marca 2008 Napisano 21 Marca 2008 Ja mam suport GXP XR tego samego typu, ale nie używałem do jego instalacji specjalnego klucza, uważam że jest on zbędny przecież wystarczy "żabka hydrauliczna" i spokojnie sobie zakręcisz i odkręcisz tylko musisz uważać żebyś nie przesadził z zaciśnięciem żabki żeby nie zmiażdżyć bieżni. Do niektórych czynności naprawczych nie potrzeba specjalistycznych narzędzi wystarczy troszkę pogłówkować. A co do Twojego dylematu to ja mam klucze z serii tego pierwszego klucza z czerwoną rączką. Jeszcze nie narzekałem na ich wytrzymałość. Z tego chyba też powinieneś być zadowolony jeśli koniecznie chcesz kupić takowy klucz. Pozdrawiam
kabanosdg Napisano 23 Marca 2008 Napisano 23 Marca 2008 Wszystkie te klucze które wymieniłeś są do kitu - bardzo łatwo je zerwać przy okazji niszcząc miski suportu. Najlepszym kluczem jest ten: http://www.allegro.pl/item319321062_klucz_...campagnolo.html bo łap[ie na całej szerokości miski. Co do producenta to polecam narzędzia VAR (niemiecka firma).
Schwefel Napisano 23 Marca 2008 Napisano 23 Marca 2008 Ten z trzeciego linka też łapie na całej szerokości i do tego ma wygodną rączkę
anulkaa Napisano 24 Marca 2008 Napisano 24 Marca 2008 Ten z trzeciego linka też łapie na całej szerokości i do tego ma wygodną rączkę O i tego polecam! Te klucze "nasadowe", w przypadku użycia klucza płaskiego jako rączki, lubią zjeżdzać z suportu.
Mathieo Napisano 24 Marca 2008 Napisano 24 Marca 2008 Anulka do tego nasadowego najlepiej użyć grzechotki i chyba trzeba niż zwykłego płaskiego klucza.
miromalbork Napisano 24 Marca 2008 Autor Napisano 24 Marca 2008 Dziękuję za odpowiedzi. Zainteresowały mnie "niepełne" klucze, bo pomyślałem, że gdybym zmieniał zębatkę i w konsekwencji musiał zmienić ustawienie dolnej rolki napinacza (zamierzam mieć napinacz montowany pod wkład suportu, z regulowaną dolną rolką), to mógłbym odkręcić i dokręcić miskę bez wybijania korb. Ale jeśli takie klucze to lipa, to nie ma co się w nie bawić. Takiego klucza właściwie wolałbym nie kupować i dokręcić miski żabką, ale za bardzo boję się o zniszczenie misek i dlatego zainwestuję. Temat nadal otwarty
anulkaa Napisano 3 Kwietnia 2008 Napisano 3 Kwietnia 2008 Anulka do tego nasadowego najlepiej użyć grzechotki i chyba trzeba niż zwykłego płaskiego klucza. Najprawdopodobniej... Ale nie każdy musi mieć. PS. Wydaje mi się, ze nawet tych 'niepełnych' nie da się założyć bez zdejmowania korb. Musiały by być 'niepełne' do połowy, ale klucz sięga trochę dalej niż do połowy okręgu.
SirDel Napisano 4 Kwietnia 2008 Napisano 4 Kwietnia 2008 Witam, stanąłem przed podobnym problemem - dokręcenie misek suportu Truvativ Howitzer TEAM. Wszystkie klucze do Shimano Hollowtech/Truvativ GXP/Truvativ Howitzer/Race Face to to samo. Klucz powinien mieć 16 zębów, o ile jest pełny. Ponieważ chciałem jak najszybciej założyć nową korbę, kupiłem klucz Shimano otwarty i ... lipa. Po pierwsze niszczy miski przy dokręcaniu z ręki. Nie wiem co by się stało gdybym przedłużył klucz np rurą aby użyć większej siły, nie chcę próbować. Miski są z bardzo miękkiego alu. Po drugie, brak jest możliwości użycia, nawet prostego, klucza dynamometrycznego. Postanowiłem poczekać i dokręcić to tak jak należy. Może uda mi się wypożyczyć klucz z serwisu. Jedynym słusznym, alb jak kto woli, najlepszym rozwiązaniem w takim układzie, jest pełny klucz z gniazdem na kwadrat 1/2 cala albo 3/4 i klucz dynamometryczny i użycie właściwej siły xx Nm, np podany wcześniej http://www.allegro.pl/item319321062_klucz_...campagnolo.html albo http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/goodd...d=514&pos=1 albo http://www.bikekatalog.pl/2007/?ppg=show&a...ia&pid=2320 Niestety obecnie trudno dostępny, a jak jest to w cenie 89 PLN - dla mnie zaporowa pozdrawiam
anulkaa Napisano 4 Kwietnia 2008 Napisano 4 Kwietnia 2008 [ciach]Po pierwsze niszczy miski przy dokręcaniu z ręki. Nie wiem co by się stało gdybym przedłużył klucz np rurą aby użyć większej siły, nie chcę próbować. Miski są z bardzo miękkiego alu. [ciach] Jak wkręcałam ostatnio Hollowtech, również się tym niemile zaskoczyłam. Nowy klucz, nowy suport. Przy dokręceniu powstały lekkie zadziory. Materiał jak plastelina.
SirDel Napisano 7 Kwietnia 2008 Napisano 7 Kwietnia 2008 udało mi się kupić taki sam klucz jak ten polecany przez kabanosdg http://www.allegro.pl/item319321062_klucz_...campagnolo.html Zapłaciłem 43 PLN (czyli tyle samo co za ten + wysylka) Do tego miałem już wcześniej klucz dynamometryczny wychylny na kwadrat 1/2 cala 0-200Nm (patrz: Allegro) - mało dokładny, ale i tak coś tam pokazywał. Teraz mam porównanie z kluczem Shimano - efekt: w miarę porawnie dokręcone i niezjechane miski suportu. Wcześniej kombinowalem, że na klucz Shimano nałożę kawałek rurki i dokręcę wszystko na maksa, ale już bez dźwigni okazało się, że klucz przez zbyt małą powierzchnię nacisku niszczy miski, bo zostały ślady. Ze swojej strony odradzam i mogę powiedzieć tylko jedno - nie stosujcie kluczy Shimanopodobnych, bo dokręcicie suport tylko raz i to najprawdopodobniej ze zbyt małym momentem. Ten klucz powinni dodawać gratis (i chyba dają do XTRa jeśli się nie mylę) po to aby zdjąć stary suport. Nie wiem jak w Shimano, ale w Truvativie Howitzer Team miski są jak dla mnie zbyt delikatne/miękkie pozdr.
miromalbork Napisano 3 Czerwca 2009 Autor Napisano 3 Czerwca 2009 Kupiłem owy niepełny klucz shimano i wcale nie jest taki zły Kilka razy odkręcałem i wkręcałem miski howitzera i raz tylko pozostawił nieduże ślady podczas odkręcania, mogę stwierdzić, że mimo budowy budzącej wątpliwości praktycznie nie uszkadza misek Możliwe, że dokręcałem z mniejszym momentem, w każdym razie nie zbyt słabo, bo nie miałem żadnych problemów z odkręcaniem się misek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.