poisonek Napisano 19 Marca 2008 Napisano 19 Marca 2008 Postanowiłem popełnić pierwszy, własnoręczny tuning komponentu. Metoda "technologiczna" : Top cap skręcony śrubą i w wiertarkę. Jako nóż skrawający posłużyły kosmetyczne cążki do skórek. Po zebraniu nadmiaru materiału, wyrównanie powierzchni drobnym papierem ściernym - dekielek cały czas w pracującej wiertarce. Uzyskanie lustrzanej powierzchni dzięki paście ściernej "TEMPO". Jednak srebrny średnio pasował do czarnych komponentów, więc znów zmatowienie i polożenie dwóch warstw matowego, czarnego lakieru. Efekt: Waga wyjściowa 9 gram, waga końcowa 4 gramy. Czyli zysk ponad 50%. Oczywiście, że 5 gram niczego nie zmienia, ale chodziło mi przede wszystkim o zabawę i uczucie, że miło jest mieć w swoim rowerze część "własnej roboty". Poza tym niewiele jest w rowerze części, które można odchudzić o 50% bez utraty jej funkcji. Zapraszam do gorącej debaty nad moim wariactwem
Wax Napisano 19 Marca 2008 Napisano 19 Marca 2008 Cóż moge napisać Na maxa estetyczna robota, za pomocą każdemu dostępnych narzędzi Ten mat wygląda lepiej niż w oryginale i do tego ta niebieska śruba Ciekawy pomysł i zysk wagowy
tobo Napisano 19 Marca 2008 Napisano 19 Marca 2008 chalupnicza metoda nieprofesjonalnymi narzedziami z bardzo profesjonalnym efektem koncowym.
Kubolt Napisano 19 Marca 2008 Napisano 19 Marca 2008 Fajny efekt koncowy, mam taki sam kapselek wiec jak mi sie bedzie nudzilo to sprobuje
MrJ Napisano 20 Marca 2008 Napisano 20 Marca 2008 poisonek - znaczy skręciłeś topcap z włożoną śrubą nakrętką od spodu, a resztę wystającej śruby włożyłeś w jarzmo wiertarki? chalupnicza metoda nieprofesjonalnymi narzedziami z bardzo profesjonalnym efektem koncowym Mieszkańcy MiastaŚwiętejWieży mają sporo weny twórczej
poisonek Napisano 20 Marca 2008 Autor Napisano 20 Marca 2008 Dokładnie tak. Długa śruba i nakrętka od drugiej strony. A reszta w wiertarkę. A co do weny twórczej to niestety nie jest mój patent. Pomysł zaczerpnięty od jednego z userów na light-bike`u...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.