borekd Napisano 19 Marca 2008 Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Jaki w miare tani i wytrzymały łańcuch kupić do mojej ósemki????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anulkaa Napisano 19 Marca 2008 Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 A jakiej kasety i korby używasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frondziak Napisano 19 Marca 2008 Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 To zalezy ile jeżdzisz w ciagu roku. I ile masz pięniedzy. Szkoda przepłacać za łańcuch. Co do marki to sram. Co do konkretnego modelu to może sram pc-38. mały edit. Lepiej dołożyć pare złotych i kupić srama pc-48. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 19 Marca 2008 Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Osobiście też używam tylko SRAMów PC-48 (już od z górą 3 lat) i wg. mnie jest to całkiem niezły lańcuch, zapewniający dobrą kulturę pracy i nie bardzo podatny na warunki zewnętrzne, ale jak tak dalej pójdzie z cenami w Harfie, chyba zacznę kupować sh*tmano... a szkoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tooreck Napisano 19 Marca 2008 Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 a ja polecę Connexa, jeździłem pare lat na SRAMie ale ceny ostatnio mają z kosmosu więc przerzuciłem się na Connexa 800 i 804 i również bez problemów, może tylko spinka dawana w tych łańcuchach jest debilna- ale zawsze można używać sramowskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 19 Marca 2008 Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Tooreck - i jak ten łańcuch działa? Tzn. czy nie łapie go rdza (tak 800, jak niklowanego 804), czy szerokość jest dobra (przy KMC łańcuchy dedykowane 8b czasem są dla nich za szerokie), jak z trwałością i rozciąganiem, no i czy ta waga jest realna? Bo mój PC-48 po skróceniu waży ~290g... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borekd Napisano 19 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 korba: Shimano TX71 kaseta: Jive S do 4000 km rocznie ale łancuch staram sie zmieniac co jakies 1,5 - 2 tys. km;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 19 Marca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 może tylko spinka dawana w tych łańcuchach jest debilna- ale zawsze można używać sramowskiej Nie wiem dlaczego tak sądzisz skoro są to chyba jedne z najlepszych spinek jakie do tej pory zrobili. Nic się nie ma prawa rozpiąć, nawet kiedy już się przejedzie te kilka tysięcy kilometrów na napędzie przez co jest on ewidentnie zużyty. Niestety w Sramie takie sytuacje mi się niestety zdarzały. Z mojej strony mogę polecić Sram PC-48, ale nie niższy model pc-38, który rozciąga się jak plastelina. Niestety łańcuch Srama nie jest chyba niczym pokryty przez co robią się na nim przebarwienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wilku Napisano 19 Marca 2008 Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Też śmigałem kiedyś na PC-48 i [Zgrupowanie jedziemy trening a tu łańcuch strzelił . Niestety musze się przyznać że z mojej winy bo nie zagadalem sie z kumplami i mialem na blacie a jechalismy pod góre] Ale co do łańcucha to wcześniej nie było z nim żadnych kłopotów pracował bdb. Godny polecenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borekd Napisano 20 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 a co sądzicie o łańcuchach shimano?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tooreck Napisano 20 Marca 2008 Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 co do spinki connexa- są dwa rodzaje - jeden (ten gorszy którego nie da się chyba rozpiąć bez narzędzi) jest dawany w tańszych łańcuchach, a drugi - ten lepszy podobny nieco do sramowskiej- jest sprzedawany na pewno osobno i chyba dawany w droższych wyrobach (ale tego nie wiem bo nie miałem do czynienia...). I mówiąc "debilna spinka" miałem na myśli tą pierwszą. Co do szerokości - napęd SRAMa (X-7, kaseta 5.0 i korba truvativ five-d) współpracuje z tymi łańcuchami (800 i 804) bezproblemowo, spinka SRAMa pasuje idealnie, model 804 (niklowany) wygląda badzo dobrze (w mojej sygnaturce jest zdjęcie mojego roweru z tym łańcuchem) żadna rdza go nie bierze, model 800 wygląda może nieco gorzej ale rdzy na nim tez nie stwierdzam. Z tym że o łańcuchy zawsze odpowiednio dbam, często smaruję ale mam pojęcia niestety ile ważą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 20 Marca 2008 Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 a co sądzicie o łańcuchach shimano??Takich pytań nie ma co zadawać, gdyż nie otrzymasz jednoznacznej odpowiedzi. Ilu rowerzystów tyle opinii. Dla mnie np. łańcuchy Shimano są najlepsze (inni będą mówić że to szajs), do góry zachwalają koledzy łańcuchy SRAMa ja natomiast nie powiem że to dobry łańcuch gdyż zawiódł mnie strasznie.Także jak widzisz sam musisz wybrać sobie ulubioną firmę (wybieraj jednak łańcuchy powyżej odpowiedniej półki : dla Shimano jest to nie niżej niż HG/IG50, dla SRAMA nie niżej niż PC48, dla KMC nie niżej niż Z72, a u Wippermana, Campolagno, Rohloff nie ma dolnego limitu) co do spinki connexa- są dwa rodzaje - jeden (ten gorszy którego nie da się chyba rozpiąć bez narzędzi) jest dawany w tańszych łańcuchach Tą tańszą da się bez narzędzi rozpinać - trzeba tylko znaleźć sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 20 Marca 2008 Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Tooreck - już wiem Zważyłem wczoraj 804 i wyszło... 332g pełnego łańcucha (z kartonowym pudełeczkiem) HMM Co do Shimanek zobaczę sam jak to z tym będzie - na pewno aktualne kasety "dojadę" z PC-48, ale z przyszłymi (niezmiennie używam PG-850) się już zastanowię... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anulkaa Napisano 20 Marca 2008 Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Osobiście przejechałam na dwóch łańcuchach SRAM PC-58 z 12.000 km. Moge polecić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 24 Marca 2008 Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Miałem trzy PC-48. Całkiem dobre łańcuchy. Przejeździły już ok 4 tys km każdy, stan może już niezbyt dobry ale idzie jeździć jeszcze. Jeden ucierpiał najgorzej bo jeżdżony był przez zimę i pojawił się rdzawy nalot. Teraz zakupiłem Connexy 804 (jeszcze nie przyszły mi, coś długo) i zobaczymy jak to będzie. Zewnętrzne ogniwa niklowane więc może trochę lepiej zniesie gorsze warunki pogodowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borekd Napisano 24 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 a co sądzicie o KMC Z 72. pytam bo taki był oryginalnie w moim pomykaczu i nie wiem czy nie kupić identycznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 24 Marca 2008 Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 U mnie nie nadawał się do użytku po 3 tys km. Tak się ogniwa rozlazły, że masakra. No ale trzeba dodać, że był często zaniedbywany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borekd Napisano 24 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 3k kilometrów? xD to moj łancuch zazwyczaj jest juz 2 raz zmieniany max na łańcuchu przejeżdzam 1,5k, i pszukam czegos wlasnie wzamian za tego kmc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 24 Marca 2008 Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Wow, to niedużo ładnie musisz go katować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 25 Marca 2008 Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 No faktycznie. Nie wyobrazam sobie kupowania 9-10 lancuchow w ciagu roku Dla mnie lancuchy sramowskie, PC-48 konkretnie sa do niczego. O ile w idealnych warunkach jeszcze-jeszcze, to uzywane w zimowce jest calkowicie niezadowalajace. Rdza je lapie po byle deszczyku, no i niesamowicie sie rozciagaja, w porownaniu do lancucha deore, ktorego mam w goralu sa beznadziejne. Po okolo 7kkm PC-48 nie nadawal sie do pracy zupelnie, byl tak rozciagniety, ze nie pasowal do przednich koronek i sie slizgal . Dla porownania lancuch Deore po 12 kkm jeszcze pracowal bez zadnych przeskokow, choc tez juz byl wyraznie rozciagniety, ale nie tak jak lancuch Srama po prawie dwukrotnie mniejszym przebiegu! Teraz do zimowki kupilem Connexa 804 i jestem jak na razie zadowolony, po ponad dwoch tysiacach kilometrow nie ma zauwazalnych rozciagniec (na Sramie byly juz wyraznie widoczne), dodatkowo nie lapie go rdza po jezdzie w deszczu (w codziennym rowerze nie zawsze mam czas na czyszczenie lancucha po jezdzie). Tak ze dla mnie ok. Podsumowujac, na pewno nie polecalbym Srama, to lancuch dobry dla kogos kto bedzie dbal o niego jak o zgnile jajko, i dodatkowo zmienial co max 3-4 tys km, oczywiscie wraz z kaseta, bo do tego czasu ja zeszlifuje . Shimano robi ciezsze, ale na pewno o wiele trwalsze lancuchy, a co do Connexa, jeszcze nie mam doglebnej wiedzy, ale po ~2000km wyglada to raczej zachecajaco, na pewno lepiej niz Sram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J0seph Napisano 28 Marca 2008 Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 IG 90 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamos05 Napisano 28 Marca 2008 Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Jeżdziłem na Sramie PC-48 i PC-58. Jeśli chodzi o kulture pracy to nie widać różnicy pomiędzy nimi, nie wiem czemu niektórzy narzekają, ja nie mam większych zastrzeżeń. Ale już jeśli chodzi o trwałość to PC-58 jest lepszy, mój ma 4tys i jeszcze nie przeskakuje (chociaż niewiele mu brakuje) a żaden z moich PC-48 nie dobił do takiego wyniku, maks co na nim wyciągnąłem to 3 tys ale ostatnie 200km to była masakra. Co do KMC to wole sie nie wypowiadać bo nie wolno tutaj przekleństw używać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.