Przemek-991 Napisano 18 Marca 2008 Napisano 18 Marca 2008 Witam wszystkich, Otóż chciałem złożyć swojej dziewczynie rower który: -jeździłby głownie po asfalcie, czasem jakiś wypad do lasu -myślę że nie jeździła by ze mną zawsze wiec w ciągu roku może z 1k km? -nie będzie katowany, żadne skoki itd. dodam jeszcze że ja nie pracuje więc mój budżet jest mocno obcięty... myślałem o: rama : hexagon v4 widziałem za ok 100zł(używana) amortyzator: rst lub suntour xtc(używany) hamulce: v brake alivio ok 45 zł (nowe) napęd: posiadam swój stary jest jeszcze z niezłym stanie(korba, łańcuch, kaseta) manetki: też posiadam shimano acera(st ef 50)albo jakoś tak sie to pisze koła: zależy co wyciągnę od znajomego w sklepie ok 50 zl sztuka max(nowe) przerzutka przód: shimano acera (nowa) przerzutka tył: shimano acera 8 biegowa/przekładniowa<- tak to sie nazywa? (nowa) resztę części to zależy co się trafi w fajnej cenie... myślicie że taki rower wystarczy do zupełnie amatorskiej jazdy? może polecacie coś zmienić?
uchmanek Napisano 18 Marca 2008 Napisano 18 Marca 2008 skoro budzet jest niewielki, to radze kupic gotowca. ile masz do wydania? p.s.: tematy tytulujemy troche inaczej...
Przemek-991 Napisano 18 Marca 2008 Autor Napisano 18 Marca 2008 powiedzmy 500-600 zł za tą cene nie kupie nic dobrego co by miało rame aluminium i osprzętem acery, rower złoże sam u siebie, napęd posiadam więc to dodatkowo zmniejsza koszty... a rower za 600 zł to nawet bez amora będzie, wiem, że mam duże wymagania...
Przemek-991 Napisano 18 Marca 2008 Autor Napisano 18 Marca 2008 a opłaca sie kupic rame hexagona v4 za 100 zl?
GdyniaBiker Napisano 18 Marca 2008 Napisano 18 Marca 2008 Do tak nieintensywnego użytku rowerek na poziomie hexagon/acera/suntour... wystarczy Z wyjątkiem - obawiam się tych kół po 50zł - jeśli to nie będzie bardzo okazyjna cena, to mogą być fatalnej jakości... Ważne, żeby był bezpieczny, wygodny i sprawny, a to nie zależy w tym przypadku od klasy części, tylko od ich doboru (np. rozmiar ramy... miękki amor?)prawidłowej regulacji (nic tak nie wkurzy dziewczyny, jak nie działające przerzutki?), stanu części - te używane żeby były w dobrym stanie, bo mimo małych dystansów i rzadszych jazd osprzęt, amor musi dobrze działać itd. Najbardziej chyba uniwersalny będzie właśnie góral z ramą, a przy takim użytkowaniu bezpieczną - także w terenie - i "lekką" jazdę - również na asfalcie - zapewnią jakieś niedrogie, średniej grubości semislicki (oponki z niskim bieżnikiem). Ale czy policzyłeś, ile Cię będzie kosztować cały rower? Może jednak lepiej kupić najtańszego kompletnego hexagona? PS dużo osób mnie wyprzedziło
Przemek-991 Napisano 18 Marca 2008 Autor Napisano 18 Marca 2008 nowy hexagon v2 kosztuje 600 zł ma amortyzator zoom, przerzutke z przodu sis z tylu tourneya, korbe "kross" poza tym wydaje mi się ze 2 acery będą dobrze pracować. Mam kilka części ze swojego gianta, to obniża cenę... hmm... jaki amortyzator do niego polecacie? waga 50 kg?
GdyniaBiker Napisano 18 Marca 2008 Napisano 18 Marca 2008 Znaczy nie zdążyłem edytować posta - to by się opłacało rzeczywiście tylko gdyby udało się dozbierać trochę, ale wiem jak to jest i rozumiem, że nie wchodzi to raczej w grę.. Gdyby jednak to dla porównania rowerki: http://www.allegro.pl/item327072435_kross_...cm_okazja_.html http://www.allegro.pl/item331620430_kross_...ylko_849zl.html A czy rozglądałeś się za używanymi? Swojego czasu miałem możliwość zakupu nie najnowocześniejszego, ale niezłego roweru za 500zł... Pozatym wyprzedaże - jakbyś miał w pobliżu duży sklep rowerowy, jak go-sport.. Tam czasami mają solidnie przecenione biki sprzed sezonu-dwóch.. Jeśli wyliczyłeś i zmieścisz się w 600zł z wszystkim - drobiazgi, opony, montaż...itd. I jeśli te kółka będą wytrzymałe... To możesz składać... Acerki wbrew pozorom mogą wiele lat regularnego użytku wytrzymać Z tanich amorów przyzwoicie oceniany i fajny jest suntour XCM
Przemek-991 Napisano 18 Marca 2008 Autor Napisano 18 Marca 2008 uwierz mi że to jest max jaki mogę przeznaczyć, nie mam takiej sumy obrazu, składałbym go ok. miesiąc... widzę że ty jesteś w moim wieku więc myślę że dobrze mnie zrozumiesz... jeśli ją zarażę moja kolejną pasją to wtedy przyjdzie czas na zmiany części w rowerze... po podliczeniu tego co tam podałem wyszlo mi ok 500 zl + opony poza tym jeśli możesz podaj gg
GdyniaBiker Napisano 18 Marca 2008 Napisano 18 Marca 2008 widzę że ty jesteś w moim wieku więc myślę że dobrze mnie zrozumiesz... Oj rozumiem, jak to jest z kasą I zazdroszczę rowerowej dziewczyny Możesz też wyrwać jakiegoś xcr'a ale to już nie tak tanio.. http://www.allegro.pl/item331562373_sr_suntour_xcr.html Z tanimi amorkami trzeba uważać, bo niektóre są bardzo twarde i nieczułe - wtedy szkoda kasy, bo taniej i lżej wyjdzie sztywniak. W razie jakby był zbyt twady, możesz spróbować z wyjęciem/skróceniem elastomeru i/lub zalewaniem olejem.. GG jest podane w moim profilu: 276615
Bl1nk Napisano 3 Lipca 2009 Napisano 3 Lipca 2009 Witam, czy jest szansa znalezc nowy firmowy prosty rower gorski w cenie 500 zl a nie makrokesza? Dziewczyna ma 160 cm wzrostu, wazy 50kg i bedzie jezdzic glownie po duzym parku, wiec rower nie bedzie dostawal w kosc, bedzie to delikatna jazda. Szukałem w internecie, ale jedyne co udało mi się znaleźć najtanszego jakiejs znanej firmy to Kross Hexagon V3, tyle ze on kosztuje 680 zł, czyli jest to nadal o 150 zł za duzo.. Nie piszcie by dozbierala jeszcze 200 zl, bo to jest mloda osoba i po prostu nie da rady szybko zorganizowac wiecej pieniedzy, chce kupic rower na dniach, by jezdzic nim w te wakacje ktore juz sie zaczely,nie ma czasu by jeszcze odkladac przez miesiac czy dwa. Chcialem ja ustrzec przed zakupem makrokesza, bo planuje kupic tani rower na gieldzie, ale nie potrafie znalezc nic w tej cenie, a rower musi byc nowy, uzywany odpada. Pozdrawiam edit: Znalazlem jeszcze na allegro taki rower.. Kross Hexagon V2 kosztuje 519 zł, czyli cena w porzadku, nie wiem czy tylko beda mieli cos z rama 17", ten rower wyglada troche za masywnie jak dla dziewczyny wedlug mnie, wazy 16,5 kg, no ale za 500 zł nie mozna wymagac cudow. Ewentualnie jeszcze taki Kross Vision za 549 zł, ale mysle ze kolorystyka jej sie nie spodoba jeszcze znalazlem takiego Crossa na cienkich oponach Kross Raven Desert za 499 zł, co myslicie o tych wszystkich rowerach, ktory wybrac, tyle ze te trzy ostatnie raczej ciezko bedzie dostac z rama 16-17" ;/ macie jeszcze jakies propozycje?
DominikM Napisano 3 Lipca 2009 Napisano 3 Lipca 2009 Poszukaj używanego górala na ramie Cr-Mo na osprzęcie STX / Alivio ze sztywnym widelcem - widywałem na allegro bardzo ładne sztuki w tej cenie.
Bl1nk Napisano 3 Lipca 2009 Napisano 3 Lipca 2009 wiem ze uzywany to byloby nienajgorsze rozwiazanie, ale jak juz pisalem w pierwszym poscie, uzywany nie wchodzi w gre, musi byc nowy na gwarancji
BOR Napisano 3 Lipca 2009 Napisano 3 Lipca 2009 Doprawdy przyjacielu, nie wiem dlaczego ta nowość jest aż taka ważna. Precyzyjnej regulacji będzie potrzebować zarówno nowy rower bo to masówa, jak i używany, ale to naprawdę grosze kosztuje, albo można to zrobić samemu z użyciem śrubokręta krzyżaka. Za pięć stówek naprawdę nie można mieć dużych wymagań, mówisz Kross Hexagon V2, ok, da się na tym chwilę pojeździć. Ze swej strony również polecam rozwiązanie używane stx, legendarna trwałość. Na tym zbudowałem rower kobicie za osiem stówek, jest b. zadowolona. Decyzja należy do Ciebie. powodzenia BOR Aha, gwarancja w dużej mierze to mit i chwyt reklamowy. Polecam lekturę - otwiera oczęta Nie obejmuje zużycia części zużywających się, czyli niemal wszystkiego w rowerze
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.