Skocz do zawartości

[hydrauliki]Tarcie klokców o tarcze :/

Dark_Reaver

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem sobie lekko używany hampel Avid Juicy 5 (praktycznie nawet nie do końca dotarty) i po założeniu mam taki feler, że klocki trą o tarcze ;) znalazłem opisy naprawienia tego na forum ale tylko do mechaników typu BB5 gdzie mamy jeden ruchomy tłoczek, a tutaj mamy dwa... ale było napisane żeby poluzować mocowanie zacisku powciskać troche klamke czy coś i skręcić z powrotem... u mnie to nic nie dało :) jakieś pomysły jak się tego pozbyć? próbowałem nawet ręcznie rozepchać klocki ale nie dałem rady ^^

Madmun a co jeśli kolega ma adapter PM185 kiedy śruba łącząca adapter jest równocześnie łączącą zacisk do widelca :)?

Reszta się zgadza. Grunt to zeby przy dokrecaniu wkręcać równo bo jak krzywo ułożysz ręke to w ostatniej chwili mozesz skrzywić zacisk i nic nie wyszło blada. Mi sie udało za trzecim razem wkręcić idealnie.

Pozdrawiam!

Marcin

• 2 tygodnie później...
temat przerabiany 14937828 razy

proxx - dokładny do bólu ;)

Dla mnie ustawianie za pomocą zablokowania poluzowanego hampla jest średnio dobre - no można to stosować przy V-ach gdzie koło jest centralnie między zaciskami. Trzeba zauważyć że tarcza nie jest umieszczona na piaście symetrycznie więc przy obciążeniu koła (wejściu na rower) tarcza - piasta ma prawo lekko się wygiąć w którąś ze stron. I dlatego ta metoda się nie sprawdzi w przypadku naprawdę małej szczeliny między klockami. Jedyna porządna metoda to poluzowanie (nie całkowite odkręcenie) śrub mocujących zacisk i ręczne ustawianie milimetr po milimetrze.

Dodatkowo w Avid'ach często stosowane są podkładki wklęsło-wypukłe dla mnie to tylko utrudnienie sprawy. Jeżeli ma się dobrze na frezowaną ramę czy widelec pod zacisk tarczy to można wywalić te podkładki a założyć zwykłe - zmniejsza to ilość płaszczyzn do jednej którą regulujemy. No chyba że po założeniu zwykłych podkładek ewidentnie widać że zacisk się nie ułoży odpowiednio.

Masz linka do tematu gdzie napisałem jak rozwiązałem problem ze stukaniem tarcz:

http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...c=36543&hl=

Pozdro

• 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...