Skocz do zawartości

[korby] jak długie macie-ankieta

grzegorz1974paszek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

170 mm - krótszych nie ma jak dostać (jak ktoś mi wyskoczy z korbą za >300 zł to go "zaszczele" ;))

Wzrost: 175 cm, chociaż w ostrym raczej ma to małe znaczenie....

Napisano

Ja mam też 170mm i cm w sumie też. Jak to nie idzie dostac krótszych ? Mam na stanie 165mm - grupa 2200 Shimano [prawie najniższa szosowa grupa -poniżej Sory]

W cenniku tej korby nie znalazłem - jest 170mm -128zł bodaj. Ale może jednak mają .

Napisano
Gratuluje, zauważyłeś może że to dział OSTRE KOŁO?

Po co? Gdyby zauważył, nie mógł by sie pochwalić :)

FG_Superman: Ambrosio Pista 165mm

Ptasiek: RPM 165mm

Warto ewentualnym niezorientowanym zwrócić uwagę, że dobór do ostrego tak krótkich korb nie ma związku ze wzrostem, długością nóg itp. Krótkie korby pozwalają uniknąć dźwignięcia efektownego, acz bardzo niebezpiecznego cyrkla w zakrętach. Myślę, że w ramach torowych można pozwolić sobie na ciut dłuższe korby - suport, w odniesieniu do ram szosowych, jest podwyższony względem ziemi o 15-25mm (czy jak kto woli jest mniej opuszczony względem osi kol).

Napisano
170 mm - krótszych nie ma jak dostać (jak ktoś mi wyskoczy z korbą za >300 zł to go "zaszczele" ;))

Się da - ja swoje RPM-y kupiłem na allegro za bodaj 25 zł ;) + cena blatu 29.

Skoro temat się kręci... Są do wyrwania z jednego sklepu w Gdański Sory na kwadrat z trzema tarczami, długości 165mm. Cena niestety jak na tak stary model dość wysoka 160kilka złotych. Nie pytajcie dlaczego tyle - facet jest bucem, jakoś do niego nie dociera, że przy tej cenie może się z nią bujać kolejne 10 lat...

• Mod Team
Napisano

Grabarz... napisz poprostu ze wlasciciel Buga jest cokolwiek oderwany od rzeczywistosci :confused:

Choc ja tam niegdy nie mialem powodow do nazekan. Ale moze to moj urok osobisty ;) ;) :)

OSTRO!

I.

• 6 miesięcy temu...
Napisano

Gdyby wolniej pedałował to by się dało zobaczyć :)

Pytanie trochę dziwne a po za tym długość korb dobiera się do wzrostu i do potrzeb terenu. Często szosowcy stosują dłuższe korby na etapach górskich by łatwiej im się wspinało :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...