kopaczus Napisano 14 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Opona: Geax Barro Race 2.0 Cena: 99pln, www.airbike.pl Waga, ciśnienia: ~415g, 35-65psi Waga użytkownika: ~70kg Używam od: 100km Zalety: Asfalt, szutry, suche warunki, szybkość, lekkie toczenie Wady: Mokre warunki, śnieg Inne przetestowane: Panaracer Fire XC Pro, Continental Vertical, Kenda Komodo, Schwalbe NN, Maxxis Larsen TT... Opony zalane są mleczkiem Joe's i napompowane do 60psi (ok 4atm), lubię jeździć na wysokich ciśnieniach W weekend w górach był śnieg, no i trakcja w takich warunkach jest dość mizerna, opony z większymi klockami radzą sobie znacznie lepiej. Na błotnistych podjazdach i na mokrych kamieniach/korzeniach nie jest bardzo źle, ale trzeba mocno balansować ciałem, a na zjazdach po prostu uważać. Inna sprawa, że na tak wysokim ciśnieniu sam się proszę o ślizganie Ale coś za coś. Z błota oczyszcza się szybciutko, bo bieżnik jest bardzo niski i nie ma co tam osiadać. W suchych warunkach jest całkiem nieźle, dobrze się prowadzi na prostej i w zakrętach (pomagają klocki na bokach), opory toczenia są bardzo niskie. Wtedy korzenie i kamienie to nie problem, jedzie się bardzo dobrze. Ogólnie są to dobre opony, ale raczej do specyficznych zastosowań. Na stronie producent podaje zastosowania: szutry, płaski teren, wyścigi. No i faktycznie tak się powinno jej używać, bo nie jest to opona do użytku w każdych warunkach. Waga jest niezła ale nie rewelacyjna, zważywszy że Racing Ralphy ważą niewiele więcej, a znacznie lepiej nadają się jako szybkie opony na każde warunki. PS. może każdy przy testach opon zrobi sobie taką rozpiskę a'la MTBR jak na górze, będzie czytelniej i łatwiej będzie porównać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helm Napisano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Hi, Posiadam te opony od połowy lipca i moge co nieco o nich powiedzieć. Niestety, ale zawiodłem się na nich troche. O ile jazda na nich to wielka przyjemność (asfalt, szutry w suchych warunkach) to wymiana dętki co drugi dzień to dosyć spory problem :/ Po przejechaniu ~600km w górach zrobiła się mała dziurka na oponie przez którą łapałem co chwile kapcia. Teraz nie wiem co z tymi oponami zrobić - wyrzucić czy szukać serwisu rowerowego/wulkanizatora samochodowego który podjąłby się załatania opony (w co raczej wątpie - a może ktoś zna kogoś kto by się podjal tej roboty w Wwie?). Szkoda mi wyrzucania opony za 100zł po 2 tygodniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus Napisano 12 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 To prawda co mówisz. Ostatnio zdjąłem te opony żeby dolać Joe's, zakładam, pompuję i co się okazuje - przy wysokim ciśnieniu pełno małych dziurek przez które syczy powietrze i lecą bąbelki płynu. Chyba można sobie darować jazdę na nich z dętkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harry-peek Napisano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Zaklej ta dziurke zwykla latka od srodka. Ja ostatnio zalalem mleckiem uzywana juz jakis czas fat albertke i sie przerazilem jakie sie z niej sito zrobilo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helm Napisano 9 Września 2008 Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Sorry, że tak długo nie odpisywałem. Na razie zamieniłem opony przód-tył i flaka jeszcze nie złapałem Mam pytanko, jak zakladacie opony http://photos04.allegro.pl/photos/oryginal...15/63/431156395 Tak jak na obrazku (patrzac od gory na opone) w linku powyzej czy na odwrót? A może jedną inaczej od drugiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Września 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Na boku opony powinna być napisana rotacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helm Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Nie ma. W sklepie mi mówili, że można tak i tak w zależnosci na co się nastawiamy - trakcie czy opory toczenia. Ja wybrałem opcje nr. 2 i ciekaw jestem czy wybrał ktoś opcje 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus Napisano 13 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Ja mam z tyłu Traction, z przodu Speed. Tak by wynikało z układu bieżnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.