golmo Napisano 15 Marca 2008 Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Witam, mam zamiar składać rower do lekkiego xc i chciałem zapytać o opinie, może coś warto zamienić, aby zaoszczędzić rama: accent el norte widelec: suntour xcr lo koła: myslałem nad tym http://allegro.pl/item324329620_kolo_przod...o_pod_v_br.html http://allegro.pl/item324329625_kolo_tyl_m...o_pod_v_br.html korba: shimano deore fc-m440 suport: shimano deore bb-es30 kaseta: deore przerzutki: shimano deore fd-m530 shimano deore rd-m530 hamulce: shimano deore br-m530 ewentualnie avid single digit 5 klamkomanetki: shimano deore sl-m530 mostek i kierownica: truvativ xr bede wdzieczny za wszelkie rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saucio Napisano 15 Marca 2008 Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=29177 Po czytaj sobie ten temat bo fundusze pewnie masz do 2000zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golmo Napisano 15 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 no właśnie chciałbym sie zmieścić w 1600 ale to raczej mi sie nie uda a tamten temat przeglądałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 15 Marca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 A gdzie sztyca, siodełko i inne pierdoły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golmo Napisano 15 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 na to przyjdzie jeszcze czas na razie chce sie skupić na główniejszych rzeczach wiec ktoś może pomoc wybrać na czym warto zaoszczędzić i wziąć coś tańszego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 15 Marca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Więc tak, - przerzutkę przód wziąłbym Alivio (tańsze i lepsze moim zdaniem), - hamulce Avidy SD5, - zamiast klamkomanetek Deore Klamki Avid FR5 i manetki Deore (działanie powinno być lepsze niż przy klamkomanetkach, a cenowo wyjdzie podobnie). A jeśli zrezygnowałbyś z napędu 9 speed to na manetkach Alivio można by jakieś 20 zł "zrzucić". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golmo Napisano 16 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Więc tak, - przerzutkę przód wziąłbym Alivio (tańsze i lepsze moim zdaniem), - hamulce Avidy SD5, - zamiast klamkomanetek Deore Klamki Avid FR5 i manetki Deore (działanie powinno być lepsze niż przy klamkomanetkach, a cenowo wyjdzie podobnie). A jeśli zrezygnowałbyś z napędu 9 speed to na manetkach Alivio można by jakieś 20 zł "zrzucić". - z przerzutką przednią zrobiłem tak jak pisałeś - z hamulcami też - w sumie 8 speed mi wystarczy, wiec tez jakaś oszczędność - niestety w tymi klamkami i manetkami to chyba drożej wychodzi niż z klamkomanetkami - postanowiłem tez wziąć korbę Truvativ ISOflow a dałoby rade zmienić koła na trochę tańsze, żeby nie były dużo gorsze?? np na obręczach Accent Pathfinder? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 16 Marca 2008 Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Klamki weź - nie FR-5 a De-one {20zł} korbę przynajmniej isoflow, a dobrze jest dolożyc tu do droższej.. manetki i przerzutki takie na jakie fundusz pozwala.. deore albo sram 5.0 będą ok. kaseta deore też ok. ale są tańsze i lżejsze propozycje {na 8 spd} klamki http://www.allegro.pl/item328237739_dzwign..._155_gram_.html http://www.allegro.pl/item329085006_dzwign...nowe_tanio.html super alternatywa dla avidów {identyczna praca, budowa i wygląd a wydatek przynajmniej o 40zł tańszy} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golmo Napisano 16 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 ale są tańsze i lżejsze propozycje {na 8 spd} wiec co bys polecal na 8speed? co do klamek to chyba sie skusze na nie dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 16 Marca 2008 Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 To co właśnie używam. Poprzednio miałem kasetę 5.0 i łańcuch PC58 {110zł za komplet} ale stwierdziłem że za dużo pieniędzy jak na tak szybkie zużycie i teraz mam budżetową kasetę sunrace http://www.allegro.pl/item330023228_kaseta...nieuzywana.html http://www.cyklotur.com/x_C_I__P_53013008-...01__PZTA_0.html {bardzo dobra jest i dosyć lekka} i łańcuch Pc48, innych łańcuchów niż Srama nie używam a Pc48 ma znosną cenę {40zł} i dobrą jakośc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Marca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Czyli już większość części masz dogadanych. Jak coś to zadawaj kolejne pytania. P.S.Trochę zrobię OT, nie chcę pisać nowego tematu. Podałeś propozycję klamek DeOne. Mam zamiar zmienić klamkomanetki na klamki i manetki. I tu właśnie rozglądałem się za klamkami FR5, ale już wcześniej zauważyłem te DeOne. Jak jest z tą jakością wykończenia w tym tanim odpowiedniku FR5? Czy ergonomia i jakość pracy jest taka sama? Czy za mniejsze pieniądze dostanę to samo? Za odpowiedzi z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 16 Marca 2008 Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Leciutko większy luz roboczy różni te klamki. Avid ma tą samą budowę i identyczne mocowanie linki hamulcowej {wg mnie najważniejsza rzecz w tych klamkach}. Siła i modulacja oraz "obijanie" tych klamek jest identyczne... Chcesz oszczędzić to kup de one... Ergonomia i samo hamowanie jest identyczne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Marca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 No właśnie chcę zaoszczędzić. A na co wpływa luz roboczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 16 Marca 2008 Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Na to że klameczka chodzi o 3mm więcej w płaszczyznie góra - dół, na zjazdach to nawet lepiej bo mniej łapy bolą Tak Avid ma mały luz roboczy, jakbym miał porównać to fr-5 po 6000km ma ok 2-3mm a de one nowe ok 4-5mm luzu. Zresztą klamki nie dzwonią i dzwonić nie będą {taka budowa} więc nie ma się czym przejmować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Marca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 OK, wielkie dzięki za pomoc. A Avid z tego co słyszałem ma bardzo mały luz roboczy to prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 16 Marca 2008 Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Tak. Osobiście mam SD7 ale po kilku kkm (niestety nie wiem dokładnie ile) luzu tam wiele nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Marca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 OK, dzięki za info. Za niedługo zamówię te klamki DeOne. Kolejne opinie mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s75 Napisano 16 Marca 2008 Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 golmo jeżeli nie jesteś zainteresowany tylko nowymi częściami, to mam do opchnięcia kilka po bardzo atrakcyjnej (do uzgodnienia) cenie. Są to: przeRZutka tył 9.0 przebieg 500 km przeRZutka przód 7.0 przebieg 1000 km manetki obrotowe 5.0 8speed - widoczne ślady użytkowania, stan techniczny O.K. koło przód: piasta formula disc, , łożyska maszynowe, srebrne szprychy, obręcz mavic X221, zero luzu, zero bicia, przebieg 500 km hamulce: klamki Avid AD3 + przód Avid mechaniczny disc + tarcz 160 mm, tył V-ki "no name" mogę wysłać foto na maila. przepraszm za błędy, więcej to się nie powtórzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golmo Napisano 16 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 nie dzieki, raczej nie skorzystam Adik zdam się na Ciebie i chyba wezmę tą kasetę ale w sumie jeszcze nic nie jest do końca pewne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 16 Marca 2008 Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Ja bym napęd właśnie na Sramie składał i to najlepiej na takich przerzutach, jakie ci kolega chce sprzedać Oczywiście jeśli cena jest głównym wyznacznikiem to może nie starczyć kasy... Co do kaset to powiem ci że wybierz taką 8spd, która ci najbardziej pasuje zestopniowaniem. Podam przykład- miałem kiedyś kasetę 12-32 7sp która miała beznadziejne przeskoki między ostatnimi najlżejszymi przełożeniami. Wymieniłem na kasetę 11-28 i była twardo, porządnie zestopniowana, ale pod największe górki dośc mocno się męczyło żeby podjechać. A ten Sunrace ma 11-30 czyli zalety kasety 11-28 {zestopniowanie} + optymalna koronka 30T czyli da się podjeżdzać pod największe górki dośc powoli O kasetach możesz sobie więcej poczytać w dziale napęd. Jeżeli będziesz bardzo dużo czasu spędzał w górach, kręcąc na najmniejszym przełożeniu to zalecam kasetę 11-32. Koła które ci się spodobały są wg mnie średnie, nie wziąłbym ich... wziąłbym to http://allegro.pl/item323786489_kola_alexr...e_promocja.html i przy okazji stówka w kieszeni zostaje, a waga i wytrzymałośc taka sama, jak nie lepsza. Mam te piasty i tą obręcz i są świetne... Xm317 Mavic w tylnim kole sobie średnio u mnie radzi... a xm117 jest trochę gorsza jeszcze.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 18 Marca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Bardzo fajny zestawik kół Adiku. I jeszcze moim zdaniem mostek i kiera Truvativ XR to zbędny wydatek. Za mniej kasy możesz dostać lepsze części. Chyba, że masz jakąś okazję. Za ile możesz je mieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.