parampam Napisano 15 Marca 2008 Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Sprawa jest taka: wymieniam komplet klamek. Kupiłem już deore takie jak te: http://www.probikes.pl/index.php?item=397, teraz przy zdejmowaniu starych zacząłem się zastanawiać, bo obecnie jedną klamkę mam Alivio taką: http://www.probikes.pl/index.php?item=470 i ona ma śrubę do regulacji modulacji siły hamowania (coś takiego jak tu w LX: http://www.probikes.pl/index.php?item=48 tu jest na wierzchu, a w Alivio jest ukryta). Zastanawiam się teraz czy czasem nie byłyby lepsze te Alivio z regulacją modulacji. Deore przypuszczalnie są wytrzymalsze ale na tym mi tak bardzo nie zależy. Modulacja siły to fajna sprawa - lubię mieć ostre hamulce. No chyba że te Deore są już same w sobie tak zrobione że siła jest taka jak by było na H ustawione w klamkach z regulacją (ale nie sądzę, bo model wyższy (LX) znowu ma regulację (no chyba, że tu to H w ogóle strach ustawiać ). Co byście wybrali? Zaprezentowane tu Deore, czy Alivio? A jak by co, to z waszego doświadczenia sklepy (stacjonarne) idą na rękę i wymieniają po okazaniu paragonu nieużywany towar na inny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 15 Marca 2008 Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Jeżeli nie były dawno kupione, nie noszą żadnych śladów montażu, czy używania i masz rachunek to powinni bez problemu wymienić, o ile wymieniasz na droższe, bo na tańsze to może być problem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 16 Marca 2008 Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 te deorki to fatalne klamki, nigdy bym ich nie kupil. za to klamki lx (prawie identyczne z rc) sa bardzo komfortowe. przejechalem na starszym modelu (chyba bl-m600?) wiele tys. km i bylem bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 16 Marca 2008 Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 moim zdaniem niepotrzebnie kupiłeś te deore. Na twoim miejscu kupiłbym de one za 20zł + wysyłka i miał świetne klameczki, identyczne jak zachwalane avidy fr-5 - które też posiadam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Marca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 A ja mam klamki Alivio, takie jak te Deore, tylko starszy rocznik i chodzą nawet nieźle i to z tarczami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pogromca0szos Napisano 26 Marca 2008 Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Ja również śmigałem na deore jakiś czas i jak dla mnie były bardzo wygodne. Gdyby nie przejście na hydraulikę za nic bym ich nie zmienił. A co do fr-5 to dla mnie mają zbyt krótkie klamki, może z v-kami chodzą ładnie, ale jak na mechaniczne tarcze ciężko jest nimi wyzwolić taką siłę, która spowodowałaby odpowiednie działanie mechanicznego zacisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 26 Marca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 No to muszę powiedzieć że jesteś w błędzie. Mam nowe klamki DeOne (to samo co FR-5) i hamule się o wiele lepiej. Modulacja lepsza i siła docisku myślę, że też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.